Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mi a baj a virtualizációval?

Laptop

Mi a baj a virtualizációval?

Sok cég nem érzi elég felkészültnek „magát”.

Az EMC ismertette egy, a virtualizált környezetek informatikai felügyeletével foglalkozó felmérés eredményeit. Az Enterprise Strategy Group (ESG) elemzéséből az derül ki, hogy ma még sok cég érzi úgy, hogy nem elég felkészült arra, hogy szembeszálljon a fizikai és virtuális összetevőket egyaránt tartalmazó IT-környezetek felügyeletéhez társított problémákkal.

A 2008 szeptemberében lezárult felmérés során több mint 150 informatikai üzleti szakértőt kérdeztek meg, és kiderült, hogy míg a virtualizációs technológia felgyorsítja és hatékonyabbá teszi a működést, mindössze a válaszadók 24 százaléka érezte úgy, hogy „rendkívül magabiztosan” használja meglévő felügyeleti eszközeit és hogy azok elégségesek az aktuális IT szolgáltatási szintek biztosításához. A VMware környezetek speciális felügyeleti eszközeit használó válaszadók viszont kétszer akkora valószínűséggel voltak biztosak abban, hogy képesek fenntartani a szolgáltatási szinteket.

A megkérdezettek közel 48 százaléka mondta azt, hogy az első vonalbeli termelési környezeteknél a legnagyobb nehézséget az elsődleges okok azonosítása jelenti a virtualizált szerverkörnyezetekben. A VMware-környezetekben a legfontosabb felügyeleti feladatokként a következőket jelölték meg: a virtuális gépek leképezésének lehetősége a fizikai infrastruktúra elemeire (például szerverekre és alkalmazásokra), tárolófelügyelet, virtuális biztonsági és alkalmazásteljesítmény-figyelés.

Ehhez a tanulmány szerint kapcsolódik, hogy a válaszadók közel 60 százaléka tervezi a következő 12 hónapban tárolóvirtualizációs technológiák bevezetését a VMware mellé. Ezek közül a technológiák közül a legnépszerűbb a blokk alapú virtualizáció és a takarékos kiosztás (thin provisioning) (38%), ezt követi a virtuális SAN és a fájltárolás virtualizálása.

„Ahogy a virtualizációs technológiákat egyre nagyobb és bonyolultabb éles környezetekben is használni kezdik, egyre nagyobb hangsúllyal esik latba az ilyen környezetek napi felügyeleti igénye.” – mondta Bob Laliberte, az Enterprise Strategy Group elemzője – „Kritikus fontosságú, hogy az üzemeltetési csoport számára teljesen átlátható legyen a virtuális infrastruktúra és az, hogyan képezhető ez le a fizikai infrastruktúrára.”

A VMware-infrastruktúrákhoz készült EMC felügyeleti megoldások
Az EMC VMware infrastruktúrák felügyeletéhez készült megoldásai ötvözik a virtualizációs támogatást az EMC meglévő, iparágvezető IT-felügyeleti ajánlataival. E megoldások használatával a cégek virtualizált környezetekben is használhatják az ITIL-eljárásokat és felügyelhetik a szolgáltatásszinteket. Teljes képet adnak az informatikai környezetről az IT-üzemeltetéshez – feltérképezve a szerverek, alkalmazások, hálózatok és tárolók nyújtotta IT-szolgáltatásokat – beleértve a kölcsönös függőségeket, illetve az esetleges konfigurációs változásokat és azt, hogy ezek hogyan hatnak a legfontosabb szolgáltatásokra. Informatikai szolgáltatásfelügyeletet, virtuális-fizikai függőség-leképezést, automatikus alapok-elemzést és tárolókezelést nyújtanak, valamint gondoskodnak az ágazati szabályozás betartásáról és VMware-rendszerekre vonatkozó legjobb gyakorlat követéséről.

Az EMC által készített IT-szolgáltatásfelügyeleti és ServiceDesk-megoldás, az EMC Infra integráltan működik az EMC Application Discovery Manager (ADM) termékével és ennek segítségével kínál felderítési és virtuális függőség-feltérképezési szolgáltatásokat – ezzel az ITIL-folyamatokat a virtuális környezetekben is használhatóvá teszi. A ControlCenter 6.1 megjelenésével pedig az EMC a takarékos kiosztású tárolóeszközökkel is foglalkozik. A ControlCenter 6.1 tárolóerőforrás-felügyeleti (SRM) eszközkészlet, amely teljes áttekinthetőséget és kezelhetőséget kínál a VMware-rendszerekben és a takarékos kiosztású tárolókörnyezetekben.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés