Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel a hárommagos processzorokról

Laptop

Intel a hárommagos processzorokról

A nagyobbik CPU-gyártó szkeptikus.

Három hete erősítette meg az AMD, hogy valóban lesznek hárommagos processzorok. Az állítólag a piaci igények miatt életképes ötletnek minősített lapka minden, a K10 mikroarchitektúrára jellemző funkcióval (2 MB-nyi osztott L3 cache, SSE4A utasításkészlet, 128 bites lebegőpontos egységek, továbbfejlesztett erőforrás-gazdálkodási képességek, Hypertransport 3.0 stb.) rendelkezne. 2008 első negyedévében tervezik piacra dobni, a desktop számítógépek számára.

Az Intel szerint azonban csak egy „trükkről” van szó az AMD részéről. A magyar származású Andy Groove által (is) alapított cég szerint ezzel a lépéssel akarja riválisa fokozni a natív négymagos architektúrára alapuló, működő processzorok számát. Azokat a lapkákat ugyanis, amelyeken esetleg egy mag nem (megfelelően) működne, annak letiltásával még forgalomba lehet hozni, hárommagos CPU-ként, vélekednek az Intelnél. Justin Rattner, az Intel egyik technikai igazgatója úgy nyilatkozott nemrég a Wired magazinnak, hogy hasonló a szituáció, mint amit például az IBM és a Sony csinál a Cell processzorok kapcsán. Az eredetileg nyolcmagos központi vezérlőegységeket azért kínálják hétmagosként, mert így jelentősen csökkenthető a selejt aránya: ha egyetlen mag nem működik, attól még a hétmagos architektúra prímán üzemelhet.

Ismeretes, hogy az AMD Opteron és Phenom lapkái (lesznek) az első, x86-os világban debütáló, natív négymagos lapkák. Az Intel jelenleg csak úgy tud négymagos processzorokat biztosítani az érdeklődőknek, hogy két kétmagos példányt „egybe tokoz”. Ezzel szemben az Advanced Micro Devices egyetlen szilíciumlapkára ülteti mind a négy magot – így megnő a hibás példányok létrehozásának a valószínűsége is. Ugyanakkor a magok közötti jobb kapcsolat miatt nagyobb teljesítményt lehet várni a natív négymagos kialakítástól, bizonygatja most már hónapok óta az AMD.

Szkeptikus hozzáállása ellenére Rattner elismerte, hogy a hárommagos megoldások valóban jobban teljesíthetnek bizonyos feladatok esetében, mint a kétmagos processzorok.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés