Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még több teljesítményt a PC-ből, nyíltforrású BIOS-szal

Laptop

Még több teljesítményt a PC-ből, nyíltforrású BIOS-szal

Világelső alaplap: open source BIOS a Gigabyte-nál.

Egy AMD mérnök, név szerint Jinghaj Lu jóvoltából, GPL licencelés alatt vált elérhetővé az első nyíltforrású BIOS, ami a Gigabyte M57SLI-S4 típusú alaplapjában alkalmazható. Az Nvidia videokártyákra kihegyezett hardvereszköz lehetővé teszi a programozásra hajlamosabb felhasználók számára, hogy optimalizálják hardvereik teljesítményét. Egyes vélekedések szerint az alaplap ezáltal még tuningbarátabbá válhat.

Az AM2-es processzorok fogadására képes alaplap négy DDR2 memóriaslottal rendelkezik, illetve két PCI Express x16 csatoló révén lehet két Nvidia videovezérlőt behelyezni a számítógépbe. És akinek a BIOS alapértelmezett lehetőségei nem nyújtanának eleget, az (Linux alatt) akár jobbat is csinálhat. „Nagy lépés ez a teljesen ingyenes és nyíltforrású, általános célú számítógépek létrehozása felé, amik lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy teljes mértékben ellenőrizhessék saját hardvereiket.” – olvasható a pingvines OS támogatóinak pozitív reakciója az AMD mérnök fejlesztésére.

Nagyon úgy tűnik, hogy ezzel a lépéssel átszakadhat egy gát: a hozzáértők számára már nem nagy kunszt a nyíltforrású BIOS hasonló eszközökre portolása. Ezzel más alaplapoknál is lehetővé válhat a még nagyobb teljesítmény elérése anélkül, hogy további befektetéseket, újabb hardvereket kellene vásárolni, vagy a designereknek módosítania kellene az alaplap kialakításán. Ez persze elővetítheti azt a rémképet is, hogy középtávon a gyártók csökkentik az erre fordított kiadásaikat, az ingyen dolgozó, vállalkozó kedvű internetezőkre hagyva a termék előállítási feladatának ezen részét; vagyis nem kizárt, hogy a jövőben gyakrabban kell majd „patch-elni” a hardverelemeket, ha elterjed a nyíltforrású BIOS, mint jelenség. Mivel azonban ezt nem hivatásos szakemberek készítik, megnőhet a hibás BIOS-ok alkalmazásba vételéből származó komplikációk száma is – hiszen a felhasználói tudatosság minden bizonnyal nem fog változni (azaz nem fordítanak majd több figyelmet arra az emberek, hogy mivel flash-elik az alaplap lelkét).

Maga a LinuxBIOS egy olyan szoftverprojekt, melyet a Free Software Foundation támogat, és aminek célja a magántulajdonban levő BIOS firmware-ek lecserélése nyíltforrású változatokra. A Wikipedia bejegyzése szerint a LinuxBIOS még 1999-ben jött létre; az ezirányú erőfeszítések pedig mostanra értek be.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés