Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gigabites tempó az óceán fenekén

Kütyük

Gigabites tempó az óceán fenekén

18 ezer kilométer hosszan „tekereg” a hét elején átadott, tengerfenéken futó üvegszál kábel.

Sokszor foglalkoztunk már a világ tengereinek fenekén futó üvegszál kábelekkel, melyek embertől távoli, kietlen elhelyezkedésük ellenére a Föld egyik legfontosabb kommunikációs gerinchálózatát alkotják. Köztük olyan érdekességekkel, amikor egy cápa támadta meg a rendszert, okozva lassulást az internetezőknek (bővebben itt). Ezúttal a hálózat újabb bővüléséről számolhatunk le: hétfőn adták át azt a nagyjából 18 ezer kilométeres szakaszt, amely az Egyesült Államok és Kína között húzódik.

A létesítmény grandiózus voltát érzékelteti, hogy a világ legnagyobb távközlési vállalatai közül hatnak kellett összefognia ehhez. Nagyjából fél milliárd dollárt emésztett fel a vállalkozás, mely létrejöttéhez a 2005. decemberi földrengés adta meg a végső lökést (képletesen és szó szerint is). Ekkor ugyanis számos, szintén tengerfenéken kígyózó kábel sérült meg, ami szinte „levágta” Ázsiát a világhálóról. A távközlési cégek pedig ennek hatására úgy döntöttek, hogy redundánsabbá kell tenni a rendszert.

A Trans-Pacific Express névre keresztelt hálózatrész létrejöttével tovább nőtt az adatáteresztési képesség az USA, Kína, Dél-Korea és Tajvan között. Amire nagy szükség is volt: csak egy viszonylag alacsony kapacitású kábel tartotta a közvetlen kapcsolatot a világ két vezető hatalma között; a Kínából érkező forgalom (melynek java része spam és vírus, jegyezhetnénk meg némi malíciával) zöme eddig Hong Kongon vagy Japánon keresztül áramlott Észak-Amerika felé. E kitérők azonban gyakran okoztak késlekedést az adatforgalomban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés