Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan néz ki Budapest 3D-ben?

Kütyük

Hogyan néz ki Budapest 3D-ben?

Már nem csak műholdfelvételekről láthatjuk imádott/utált, gyönyörű/koszos fővárosunkat a Google Earth-ben.

A világban tapasztalható turisztikai tendenciáik szerint, a mai városlátogató turista a kiválasztott úti cél felől elsősorban az interneten tájékozódik. Kivételes és egyedi élmény lehet a város 3D-s arca azok számára, akik jelenleg tervezik következő utazásukat, hiszen még otthon, a készülődés időszakában tekinthetik meg a Google Earth segítségével a magyar főváros látnivalóit (rövid videós összefoglaló). Emellett rögtön információt szerezhetnek a nevezetességekről, még otthonukban megtervezhetik budapesti sétáikat, és a virtuális túra végeztével közvetlenül elérhetik Budapest turisztikai honlapját is. Mind arculati, mind turisztikai szempontból rendkívül fontos, hogy milyen képet mutat magáról egy város leendő látogatóinak.

Budapest jellegzetes és híres épületei, hídjai közül jelenleg 24 jelenik meg ennek a különleges technikának a segítségével. Olyan, Budapest ikonjaiként ismert látnivalókat tekinthetünk meg élethű formában a Google Earth-ön, mint például a Széchényi Fürdő, a Hősök tere, a Bazilika, a Mátyás templom, a rossz emlékű Citadella, a Lánchíd vagy a Műcsarnok. Érdekes jelenség, hogy – mivel a műholdképek egyelőre nem változtak, ezért – a hidak alatt látható a kétdimenziós kép is.

Egy-egy modell elkészítése 50-250 ezer forintba kerül – az eddig létrehozott példányok összesen 6 millió forintért valósulhattak meg. Ebben benne van az adott építmény részletes lefényképezése és a modell elkészítése is – a folyamat nagyjából egy hónapot vesz igénybe. Emellett további egy-négy hétig tart, míg a Google felveszi adatbázisába a kész modelleket, így egy épület integrálása körülbelül két hónapot vesz igénybe.

A főváros háromdimenziós megjelenítése Bojár Iván András városarculati tanácsnok kezdeményezésére valósult meg. A kivitelezést a Fővárosi Önkormányzat turisztikai marketingszervezete, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. segítette. A most elkészült turisztikai nevezetességeken túl a Főváros bízik abban, hogy a piaci szereplők is kedvet kapnak, és részt vállalnak majd abban, hogy Budapest megjelenése tovább bővülhessen a Google Earth 3D-s világában, hiszen a turizmus és a hozzákapcsolódó szolgáltató ágazatok rendkívüli szerepet töltenek be Budapest életében.

Budapest korábban is ismert volt számos világszínvonalú technikai újításáról. Olyan fejlesztések fémjelezték a magyar fővárost, mint a kontinens első földalatti vasútja, az Erzsébet híd, amely a maga idejében műszaki szenzációnak számított, mivel egyetlen, 290 m hosszú nyílással ívelt át a Dunán, de említhetjük az elsőként a Gresham Szállodában üzemelő porszívórendszert is. Amint az a mai sajtótájékoztatón elhangzott, a főváros 3D-sítésével is az elsők között vagyunk: ilyen mennyiségű, egy városban található jellegzetes épület Európában nálunk másodszor jött létre – az első Amszterdam.

A világ élszínvonalában
A felgyorsuló infrastrukturális verseny új kihívásokat teremtett az elmúlt években, és ebben a megmérettetésben egyre nehezebb helytállni. Budapest versenyképességét azonban az utóbbi időszakban jelentős előrelépések bizonyították. A hét elején a Magyar Tudományos Akadémián tartotta első ülését az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT). A székhelyért zajló komoly versenyben olyan városokat utasítottunk magunk mögé, mint Bécs és Pozsony. A Főváros legújabb fejlesztésével is Európa és a világ élvonalába tartozik majd, hiszen a világ városai közül San Franciscót, New Yorkot, Párizst és Amszterdamot követően most a magyar főváros is megjelenik 3 dimenzióban a Google Earth-ön.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés