Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Firefox 4

Pillantás a jövőbe.

Ugyan még csak bétaváltozatok formájában, de készül a Firefox harmadik generációja (letöltés itt). A Tűzróka hármas kiadása egyre stabilabb és jobban használható lesz, és nemsokára mi, felhasználók is magunkévá tehetjük a végleges verziót. Ám a fejlesztők némelyike már most előrenéz a jövőbe, és a Firefox 4-en gondolkodik, dolgozik. Egyikük, Chris Beard nemrég betekintést engedett a szoftverbe. Kiderült, hogy két fontos téren lesz változás, melyek jelenleg Prism és Weave kódnév alatt futnak.

Prism
A projekt tulajdonképpen arra irányul, hogy kitakarítsák az alkalmazásokat a böngészőből, vagyis gyakorlatilag a magig lecsupaszítsák a szoftvert. Ezáltal a fejlesztők olyan programokat hozhatnak létre, amelyek lényegüket tekintve webes alkalmazások, de nem annak néznek ki. Az elképzelés szerint bármelyik website vagy webes alkalmazás egy „normális” alkalmazássá konvertálható lenne, és így közvetlenül az asztalról lehetne futtatni. A Mozilla ezzel megfordítja az elmúlt néhány év trendjét, minek során az asztali szoftverek megkezdték a webes alapokra való áttérést.

Az igazán nagy munkát az jelenti, hogy ezeknek a site-oknak, alkalmazásoknak akkor is működniük kell, amikor nincsenek az Internethez csatlakozva. A HTML5 explicit támogatja a helyi, offline böngészést, így a két technika ötvözésével megvalósulhat a nyíltforrású fejlesztői közösség álma.

Weave
A Weave projekt a másik irányba indul el, nem a desktop, hanem inkább az Internet felé. Gondoljunk csak bele, minél több eszközről böngésszük az Internetet, annál több helyen kell testre szabni az ott futtatott browsereket. Ennek a műveletnek a kiváltására már több fejlesztés is készült, például a Portable Firefox (letöltés itt), vagy a MozBackup (letöltés itt). Ezek azonban még mindig nem szüntetik meg a probléma gyökerét – a könyvjelzők, kezdőlapok, kedvencek, jelszavak szinkronizálása külön szoftveres beavatkozást igényel.

A Mozilla szeretné ezt a folyamatot natív, online szolgáltatássá alakítani. És minél több olyan eszköz csatlakozik az Internetre, amelyen böngészőfelület is rendelkezésre áll, annál nagyobb létjogosultsága lesz a Weave-nek. Hiszen ha használunk egy otthoni, egy irodai gépet és egy laptopot, plusz valamilyen mobil eszközt is, az máris három-négy konfigurációs lehetőség. Az egy dolog, hogy ezeken egyszer beállítunk valamilyen nekünk tetsző alapállapotot, de aztán ezek folyamatos szinkronizációja kész rémálom. Látszik tehát, milyen könnyebbséget jelenthet majd a Weave.

Ezenfelül még olyan nyalánkságok kaphatnak helyet a negyedik generációs Firefoxban, mint az okos címsor. A hármas változat automatikus kitöltést kínál, amikor a felhasználó elkezd begépelni egy URL-t, a korábbi webes keresések és azok látogatási gyakorisága alapján. Ez a lehetőség bővülne ki azzal a Firefox 4-ben, hogy értelmes angol szöveget begépelve parancsokat lehetne adni a browsernek.

A fenti elképzelések persze messze járnak még a megvalósulástól, mégis, egy kis betekintést adnak abba, hogyan képzeli el a nyíltforrású fejlesztő a webes böngészés jövőjét.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés