Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia 7500 Prism – szerelmi háromszög?

Kütyük

Teszt: Nokia 7500 Prism – szerelmi háromszög?

A Nokia roppant széles portfoliójából legutóbb a 8600 Lunát volt módunkban bemutatni Olvasóinknak, most pedig egy hasonlóan leginkább designra kihegyezett Nokiát veszünk górcső alá, csak éppen ez a modell a Luna árának töredékébe kerül. No akkor következzék a Nokia 7500 Prism tesztje!

A Nokia 7500 Prism érkezéséről először idén március végén írtunk, majd pedig nem sokkal később már az első fantáziaterveket is leközöltük a telefonról. Ezek a rajzok végül is csak rövid ideig maradhattak publikusak, ugyanis a gyártó határozottan kérte tőlünk, hogy távolítsuk el azokat. Ez egyébként arra teljesen jó volt, hogy bebizonyítsa: a Nokia 7500 Prism bizony a valóságban is létezik és nem csak kósza pletyka. Teltek múltak a hetek-hónapok, majd pedig a Nokia július elején végre hivatalosan is bemutatta az új jövevényt, de érdekes módon első körben csak Kínában. Még ugyanebben a hónapban meg is jelent a telefon a kereskedésekben, de az európai hivatalos debütálásra egészen augusztusig várnunk kellett.

A Nokia 7500 Prism most már végre megérkezett, itt van az íróasztalomon és szinte csak arra vár, hogy minden egyes apró részletét kivesézzem. Következzen hát a legújabb, fashion besorolású Nokia készülék tesztje! Előzetesen csak annyit árulnék el, hogy a telefon remek ár/teljesítmény mutatóval rendelkezik, no de inkább lapozzunk is gyorsan!

Design

Az autók iránt érdeklődők minden bizonnyal emlékeznek arra, hogy a Mazda RX-8-as sportkocsiban a designerek szinte minden egyes alkatrészbe belecsempésztek egy olyan apró díszítőelemet, mely a kocsi speciális Wankel motorjának formájára emlékeztet. Elég ránézni egy RX-8-ra és a spojlerekről, az ülésekről, de még a váltóbotról is azonnal a Wankel motor lekerekített sarkú háromszögre emlékeztető formája jut eszünkbe.

Nos, nincs ez másképp a Nokia 7500 Prism esetében sem, ennek a mobiltelefonnak ugyanis szinte teljes egészét kis háromszögek uralják és pontosan ez az, ami a 7500-t design tekintetében könnyedén kiemeli a szürke mobilok sokaságából. A szépség megítélése ugyebár elég szubjektív dolog, és nincs ez másképp most sem: a telefon általánosságban véve legalább annyi emberkének tetszik, mint ahány inkább elfordul tőle.

A készülék mindössze 83 grammot nyom a mérlegen, vagyis abszolút légies jelenség, szinte alig húzza le a zsebünket. A kedvező tömegadatból könnyen kikövetkeztethető, hogy a 7500 Prism nem a rozsdamentes acélról, hanem sokkal inkább a töménytelen mennyiségű műanyagról szól, ráadásul ezek a műanyagok is inkább a gagyibb fajtából valók.

A 109×43,9×14,4 milliméter méretű Nokia 7500 fekete borításának egyhangúságát egy az oldalán körbefutó ezüst csík és egy színes díszítőkeret hivatott feldobni. Egyedi megoldás, hogy ez utóbbi könnyedén cserélhető és az alapcsomagban három különböző színű (kék, zöld, rózsaszín) keretet is találhatunk. Megjegyzendő, hogy a finnek nem csak feketében, hanem fehérben is gyártják a telefont.

Kijelző, billentyűzet

A Nokia 7500 Prism 2 colos képátlón, egész pontosan 30×40 milliméteres felületen tárja elénk a különböző információkat és vizuális tartalmakat. Ami azonban ennél talán sokkalta fontosabb, hogy a felbontás QVGA, vagyis 240×320 pixel, ami ugyebár már bőven elegendő ahhoz, hogy pixelmentes, abszolút nem darabos képet kapjunk. Megemlítendő továbbá, hogy a TFT technológiájú LCD több mint 16 millió színárnyalatot képes megjeleníteni. Tessék szépen egyesével megszámolni mind a 16 milliót: 1, 2, 3…

Az S40 platform legújabb, nemrégiben bemutatott ötödik kiadására épülő telefon LCD-je alaphelyzetben a jó öreg aktív készenlét funkcióval könnyíti meg az életünket, no és persze azzal, hogy menürendszere abszolút logikus felépítésű és könnyen kezelhető, sőt mi több, teljesen személyre szabható. A menü egyes pontjai kényünk kedvünk szerint átvariálhatók és ha esetleg nem tetszik a szimpla ikonos megjelenés, választhatunk rácsos listás, listás és lapos megjelenítési módot is. Szemüvegesek számára jó hír, hogy a karaktereknek nem csak a színe (készenlét), hanem még a mérete (üzenetek, névjegyzék, webböngésző) is beállítható, még pedig három fokozatban. Ha esetleg nem vagyunk tisztában a navigomb alaphelyzetbeli négy funkciójával, azok ikonjait egyszerűen megjeleníthetjük az alapképernyőn. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a 7500 gyárilag nem kevesebb, mint 12 témabeállítást tartalmaz – remek!

A Nokia ezúttal nem egy ötállású hagyományos navigombot, hanem egy miniatűr joystickot helyezett el az LCD alatt, vagyis ezzel veri a jó népet, mert hogy a kis botkormány sok mindenre használható, csak éppen a menükben történő navigációra nem – legalábbis kényelmesen nem -, az már egyszer teljesen biztos. A kis pöcök kellemetlen nyomáspontú, abszolút kelletlen mozgású, felejtős egy darab. Kész szerencse, hogy legalább az alatta található többi gomb kiválóan használható, ezeknek ugyanis kellően nagy a felületük és a nyomáspontjuk is jól eltalált.

Kamera

Mint a 7500 minden egyes porcikája, úgy a kamerája is a háromszög jegyében fogant. A LED-segédfény egy recés műanyag háromszög mögött található, az optika pedig egy tulajdonképpen két egymásra helyezett háromszögből képzett négyszög formában lakozik.

Kár, hogy pont a felbontás kapcsán nincs semmi kötődés a háromszöghöz, vagyis a felbontás sajnos nem 3, hanem csak 2 megapixel (CMOS szenzor). Az elérhető felbontások egyébként a következők: 1.600×1.200, 1.280×960, 800×600, 640×480, 320×240 és 160×120 pixel. Választási lehetőség tehát van bőven és akkor még a három lépcsőben állítható képminőségről nem is beszéltünk. Videófelbontás sajnos már csak kettő van és bizony azok sem túl magasak: 176×144 és 128×96 pixel. Mi lett volna, ha esetleg egy 320×240 pixeles mód is bekerült volna?

A 8x-os digitális zoom 2 megapixeles felbontásban is használható, az optika által látott kép pedig az egész LCD-t betölti, igaz nem vízszintes, hanem függőleges formában. A kamerahang kikapcsolható, az időzítő 10 másodperces késleltetésű, a digitális effektek és a fehéregyensúly manuálisan állítgatható. Kár, hogy az autofókusz kimaradt, és bizony sorozatfelvételre sem képes a Nokia 7500 Prism. Az már persze más kérdés, hogy egy ilyen fashion mobilt általában nem is erre szoktak használni…

Szolgáltatások

A háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz) Nokia 7500 Prismből még hiányoznak az igazán nagy adatátviteli sebességet biztosító UMTS és HSDPA technológiák, így a leendő vásárlóknak sajnos be kell érniük a GPRS és EDGE megoldással, ami ugyebár maximum 236,8 Kbit/s-os letöltési sebességet jelent. A 3G hiányában továbbá a videóhívás funkcióról is le kell mondanunk. Wi-Fi természetesen nincs egy ilyen készülékben, de a Bluetooth 2.0 (A2DP) és az USB 2.0 bizony benne van. A belső memória 30 MB kapacitású, de szerencsére bővíthető. Negatívum, hogy a microSD formátumú kártyák cseréjéhez le kell venni az akkumulátort, ami nagyon buta megoldás. Pozitívum, hogy a gyári csomagba egy 512 MB-os kártyát csempész be a Nokia.

A sztereó FM rádió még mindig nem képes RDS információk megjelenítésére, de ez persze még könnyen túlélhető probléma. A zenelejátszó alaposan megújult, így például most már skinezhető: öt különböző vizuális témából választhatjuk ki a nekünk leginkább tetsző verziót. Említést érdemel továbbá az ötsávos grafikus ekvalizer, az ismétlő/véletlen funkció, illetve az MP3/AAC/eAAC+/WMA támogatás. Egy feltöltéssel egyébként akár 9 órán keresztül képes zenélni a Prism. A telefonon gyárilag négy remek játékot (City Bloxx, Music Guess, Snake III, Sudoku) találunk, de a Java MIDP 2.0 kompatibilitás révén ezen játékok köre egyszerűen tovább bővíthető. A ˝komolyabb˝ alkalmazások közül kiemelném a hitelkalkulátoros tudományos számológépet, az átváltó programocskát, no és persze az Opera Mini webböngésző szoftvert.

A telefonkönyvben maximum ezer ismerősünk szerteágazó adatait tárolhatjuk el, ami a legtöbb esetben több mint elegendő. A kontaktokhoz elmenthető például hívókép, csengőhang, URL, vagy akár egy rövidebb jegyzet is. Közös szerkesztőfelületet kaptak az SMS-ek (maximum ezer karakter) és MMS-ek (maximum 300 KB), no és persze e-mail klienst is kapunk a pénzünkért. Hasznos funkció, hogy a napló menüben a kimenő és bejövő SMS/MMS-ekről is információkat szerezhetünk. A naptárban emlékeztető, tárgyalás, hívás, születésnap és feljegyzés besorolású eseményeket rögzíthetünk, a diktafonnal legfeljebb 60 perces felvételeket készíthetünk, a jegyzetkészítő pedig maximum háromezer karakteres irományok létrehozását teszi lehetővé.

Konklúzió

A Nokia 5700 Prism külseje vagy tetszik, vagy nem, az viszont tény, hogy a készülék semmiképp sem nevezhető átlagos, vagy éppen unalmas megjelenésűnek. Tudása alapján valahova a középkategóriába sorolható, legnagyobb hiányossága, hogy nincs benne 3G, igaz ezt ma Magyarországon még igen sokan el tudják nézni neki. Aki kevesli a tudását, nyugodtan várja meg a 7900 Prism-et, mely 3G-vel és OLED kijelzővel fog kényeztetni bennünket.

Pozitívum: egyedi forma, kis tömeg, szép kijelző, 2 megapixeles kamera, MP3 zenelejátszó, sztereó FM rádió, bővíthető memória, 512 MB-os gyári memóriakártya, GPRS, EDGE, Bluetooth 2.0 (A2DP) és USB 2.0 adatátvitel, fejlett naptár és telefonkönyv, diktafon, tudományos számológép, könnyű személyre szabhatóság.

Negatívum: legfeljebb átlagosnak nevezhető minőség, hiányzik a 3G, a kamera nem autofókuszos, alacsony videófelbontás, a rádió nem RDS-es, a memóriakártya nehézkesen cserélhető, a mini joystick gyatra minőségű, a telefonhoz nem jár adatkábel.

A cikk írásakor a Nokia 7500 Prism még egyik hazai mobil operátornál sem kapható.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés