Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Ericsson Z610i – üvegmobil

Kütyük

Teszt: Sony Ericsson Z610i – üvegmobil

Mobiltelefon vásárláskor egyrészt megpróbáljuk tudás alapján rangsorolni a készülékeket, másrészt pedig a kiszemelt készülékek designját is alaposan szemügyre vesszük. A Sony Ericsson most bemutatandó készüléke mind belbecs, mind pedig külcsín tekintetében megpróbál megfelelni az elvárásainknak.

A japán-svéd gyártó kínálatában korábban a K600i, mostanság pedig már a K610i tekinthető a vásárláskor az arany középutat járó, 3G készülékre vágyó felhasználóknak szánt készüléknek. Akik ilyen telefont szemelnek ki maguknak, fontosnak tartják a gyors adatátvitelt, a viszonylag nagy felbontású kamerát, ellenben a fejlett technológiákért nem szeretnének sokat fizetni. A középkategóriás K600-as sorozat éppen ezért a gyártó egyik legkelendőbb termékcsaládja, viszont az extravagáns designra vágyók mindeddig nem igen találtak maguknak tetsző K600-as modellt. A Sony Ericsson idén nyáron gondolt egyet, és kiadta a K610-es készülék új köntösbe öltöztetett kiadását, a divatőrülteknek szánt Z610i-t, mely most az XXL GSM jóvoltából vendégeskedik szerkesztőségünkben.

A korábban Miyu fejlesztési kódnevet viselt, hivatalosan idén augusztus végén bejelentett Sony Ericsson Z610i-nek nincs éppen könnyű dolga, hiszen manapság már egyre zsúfoltabb a designra kihegyezett készülékek tábora. A riválisok közül itt van például rögtön az általunk nemrégiben tesztelt Motorola KRZR K1, vagy a tavasz végén érkezett LG KG800-as csokimobil. Tulajdonképpen a Nokia 8800 Sirocco Edition is ide sorolható, bár a finnek ezen készüléke már teljesen árkategóriában versenyez.

Az alábbiakból ki fog derülni, hogy a Sony Ericsson milyen munkát végzett, vagyis, hogy a Z610i egy buta designmobil, vagy egy olyan készülék, mely nem csak szép, hanem egyben sokat is tud.

Design

A cikk elején már említett Sony Ericsson K610i és jelen tesztalanyunk között az a legfontosabb különbség, hogy míg a K610i hagyományos (candybar) kialakítású, addig a Z610i szétnyitható (clamshell) formájú. Ezen túlmenően lényeges különbség, hogy a K610i konzervatív megjelenésével ellentétben a Z610i már az első pillanattól kezdve megpróbál az érzékeinkre hatni.

A készülék felhajtható fedlapjának teljes egésze csillogó, üvegszerű felületet kapott, amit leginkább a Motorola KRZR K1 tetejéhez lehetne hasonlítani. Mondanom sem kell, hogy a mostani desigmobilok legnagyobb betegsége, vagyis a heveny ujjlenyomat kiütés sajnos a Z610i-t is megfertőzte, vagyis elég csak egyszer kézbe venni ahhoz, hogy a felületén mindenhol viszontlássuk az ujjlenyomatunkat. Érdekes jelenség, hogy ebből a szempontból az üvegszerű fedlap még mindig jobb helyzetben van, mint a teljesen fekete hátlap, mely szinte csak úgy vonzza magára szennyeződéseket. A hozzánk érkezett tesztmobil egyébként Luster Black, vagyis fekete kivitel volt, de ezenkívül kék és rózsaszín verzióban is beszerezhető a Z610i.

Az egész pontosan 94,5 milliméter hosszú, 49 milliméter széles és 20 milliméter vastag, tehát a mobil anorexia divatnak még nem behódolt telefon minőségével kapcsolatban igen csak vegyes összkép alakult ki bennem. Az illesztések elég pontosak, a tapintásérzet közepes, az összeszerelési minőség viszont átlagon aluli, ami abban nyilvánul meg, hogy a készülék használat közben szinte mindenhonnan nyikorgó és nyöszörgő hangokat hallat magából. Kár érte!

Érthetetlen okokból a jobb élen semmit sem találunk és a felső él is teljesen csupasz. A Fast Port csatlakozó az alsó régiókban keresendő, a bal oldalon pedig találunk többek közt egy félkör alakú Play/Pause gombot, egy hangerőállító gombpárt, valamint egy gumifüllel takart bővítőslotot. A gyári csomagban egy 64 MB kapacitású Memory Stick Micro (M2) memóriakártyát találunk, mely természetesen akár működés közben is minden további nélkül cserélhető.

Kijelző, kezelőszervek

Amíg nem teszünk akkumulátort a Z610i-be, vagy nem keltjük életre a telefont, akár azt is hihetjük, hogy a Sony Ericsson költséghatékonysági megfontolásból egyszerűen kihagyta a külső kijelzőt. No nem kell megijedni, egy ilyen kategóriás készülékből már nem szokott hiányozni a külső display és nincs ez másképp most sem. Egyszerűen csak arról van szó, hogy az üvegszerű fedlap borítás alatt nem látható az inaktív állapotú display. A fejlett OLED technológiára építkező kijelző mintegy 8×28 milliméteres méretekkel rendelkezik, 36×128 képpontos felbontású és monokróm. A kis panel igen csak érdekes vizuális élményt biztosít számunkra: úgy tűnik, mintha az általa megjelenített dátum, óra vagy éppen hívófél egymás felett többször is tükröződne. Mindez az oldalról történő leolvasást nem könnyíti meg, de ettől függetlenül nagyon jól néz ki.

A TFD technológiájú belső kijelző ehhez képest már egy teljesen unalmas darab. A középkategóriás képmegjelenítő sajnos még nem QVGA felbontású, így meg kell elégednünk a 176×220 képponttal, illetve a 18 bites színmélység által biztosított mintegy 262 ezer színárnyalattal. A 32×40 milliméteres fizikai méretű panel a hétköznapi gyakorlatban jó szolgálatot tesz, a hat fokozatban állítható fényerőnek köszönhetően még erős napsütés mellett sem okoz gondot a megjelenített információk leolvasása. Az LCD-t három gyári témabeállítás, saját, illetve animált háttérképek és kijelzővédők színesítik, az óra mérete (kicsi, nagy) pedig személyre szabható. A menüben három oszlopban és négy sorban összesen tizenkét ikont láthatunk, melyek nem animáltak, hanem csak kétállapotúak.

A közvetlenül a kijelző alatt található, kör formájú kezelőszervek fémesen csillognak – ide tartozik többek közt a két funkcióbillentyű, az ötállású navigációs gomb, illetve a vissza és a törlés gombok. Egy sorral lejjebb lépve három ovális gombra lehetünk figyelmesek, melyek révén a webböngésző, a kamera, illetve az alkalmazásváltó aktiválható. A karakter/szám billentyűk kellően nagy méretűek és jól pozícionáltak, alattuk jobb oldalt pedig az ON/OFF gomb található. Ez utóbbival egyrészt lenémítható a telefon, másrészt kiválasztható a keresett profil. A Z610i többek közt repülőgépes üzemmóddal is rendelkezik.

Kamera

Míg más mobiltelefonokon a kamera optikáját elhúzható takarólappal próbálják meg megvédeni a karcolásoktól, vagy legalábbis némileg besüllyesztik a telefon felületébe, addig a Sony Ericsson a Z610i optikáját – éppen ellenkezőleg – megemelte egy kicsit. Magyarul szinte biztosra vehető, hogy már a használat első heteiben megjelennek majd az optikán az első kis karcok. A kamera mellett vakut sajnos nem találunk, mint ahogy kis tükröt sem. Kis tükröt nem is, de nagyot igen, hiszen önarcképkészítéskor a fedlap egésze tükörként funkcionál!

2.0 mega pixels – hirdeti egy szolid kis felirat az optika közvetlen közelében, melyből könnyen kikövetkeztethető, hogy a Z610-be szerelt CMOS képszenzor 2 millió képpont büszke tulajdonosa. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a készülékkel maximum 1.600×1.200 pixeles felbontásban fotózhatunk, ha pedig esetleg fogytán lenne a memória, átválthatunk 1 megapixelre, vagy éppen VGA módba (640×480 pixel). Optikai zoomról ne is álmodjunk, ráadásul a digitális zoom is csak 2,5x-es nagyítású és a maximális felbontás mellett nem is hajlandó működni. A képminőség két lépcsőben állítható, a sötétben történő fotózást pedig a vaku hiányában csak az éjszakai üzemmód segíti. Négyféle zárhang közül választhatunk, no és persze önkioldót is kapunk a pénzünkért. A fényerő az oldalsó +/- gombokkal állítható, a fehéregyensúly (napos, felhős, fluoreszkáló) és a digitális hatások (fekete/fehér, negatív, szépia) a menüben választhatók ki és kár, hogy a kamera képe nem tölti be a kijelző egészét.

Készíthetünk panorámaképet, amikor is három képet fűzhetünk egymás mellé a telefon hathatós segítségével, sorozatfelvétel módban pedig négy darab VGA felbontású kép készül gyors egymásutánban. Tíz különböző gyári keretbeállítást találunk a telefonban, így nincs semmi akadálya annak, hogy például majmot csináljunk magunkból, vagy pedig, hogy kedvesünkkel közösen egy szívecskébe fotózzuk magunkat. Autofókusz és makró nincs, pedig fontos lenne.

A Z610i videófelvevő funkciójára tulajdonképpen kár a szót pocsékolni, mert a 176×144 pixeles felbontás ma már egyszerűen szánalmas.

Szolgáltatások

A háromnormás (GSM 900/1800/1900 MHz) Sony Ericsson Z610i a GPRS Class 10 (2,5G) mellett a maximum 384 Kbit/s-os letöltési sebességet biztosító UMTS-t (3G) is támogatja, azonban a köztes utat jelentő EDGE-et (2,75G) sajnos nem ismeri. Wireless téren említést érdemel továbbá a Bluetooth 2.0 adatátvitel, illetve az A2DP profil (sztereó Bluetooth headset támogatás). A vezetékes technológiák közül a készülék USB 2.0-val van ellátva.

A kijelző felett jobbra található második kamera segítségével videótelefonálhatunk, de a másik fél akár a fő kamera képét is láthatja. A képminőség három fokozatban állítható és a hívó, illetve hívott felek képe egy gombnyomásra megcserélhető, vagy éppen letiltható.

A háttérben is működőképes zenelejátszó (MP3, AAC, eAAC, eAAC+) kezeli a lejátszási listákat és véletlenszerűen, valamint ismételve is képes megszólaltatni a muzsikákat. Az úgynevezett széles sztereó funkció mellett említést érdemel az ötsávos hangszínszabályzó, mely a Walkman modellekből már jól ismert MegaBass-t nem ismeri, viszont normál, basszus, beszéd és magaskiemelő beállításokkal van ellátva. A K600i-ben még volt, a K610i-ből és a Z610i-ből viszont sajnos már hiányzik a sztereó FM rádió.

SMS íráskor nem látni, hogy még éppen hány betűnk van hátra az adott üzenetből, de természetesen jelzi a készülék, amikor új (láncolt) SMS-re térünk át. A szerkesztést magyar nyelvű prediktív szövegbevitel, másol/beilleszt funkció és sablonok segítik, a belső memóriában pedig száz darab üzenetet lehet eltárolni. Ezenkívül kapunk még MMS, e-mail és RSS támogatást is, tehát egyetlen rossz szavunk sem lehet, és akkor a teljes értékű HTML böngészőről még nem is beszéltünk. A hívócsoportos és kétirányban osztott felépítésű telefonkönyvben maximum ezer bejegyzésnek van helye, olyan kiegészítő adatokkal, mint például születésnap, cégnév, e-mail cím, URL, hívókép, vagy csengőhang.

A heti/havi nézetes naptár csak egyetlen eseményt (találkozó) ismer, de ugyebár a Z610i nem éppen egy business kategóriás modell. Szólnunk kell még továbbá az öt időpontos ébresztőről, a feladatkezelőről, a diktafonról, az időzítőről, a stopperről, a számológépről, valamint a sokszor hasznos kódmemóriáról.

A telefonban egyetlen gyári játék, a QuadraPop kapott helyet, de a Java MIDP 2.0 támogatás révén egyszerűen bővíthető ez a nem túl széles kör.

Konklúzió

A Sony Ericsson Z610i egy igen csak figyelemre méltó, fashion kategóriás mobiltelefon, melynek kapcsán sokan megtalálhatják a számításukat. A design szerény személyem szerint abszolút megnyerő, a szolgáltatási kör is korrekt, bár a jó néhány bosszantó hiba, illetve hiányosság felett egyszerűen nem lehet szemet hunyni.

Pozitívum: elegáns és egyedi design, OLED külső kijelző, 2 megapixeles fő kamera, videóhívás a második kamerával, könnyű bővíthetőség, gyári memóriakártya, GPRS és UMTS adatátvitel, sztereó Bluetooth 2.0 támogatás, USB interfész, zenelejátszó, repülőgépes üzemmód.

Negatívum: átlagon aluli minőség, közepes belső kijelző, korlátozott képességű fényképezőgép, hiányzik az EDGE és a sztereó FM rádió.

A cikk írásának időpontjában a Sony Ericsson Z610i az XXL GSM-nél 76.900 forintos áron kapható.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés