Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb adatátviteli sebességrekord az Interneten

Kütyük

Újabb adatátviteli sebességrekord az Interneten

Tavaly tavasszal másodpercenként közel 1 gigabitnyi információt voltak képesek a kutatók átküldeni a Világhálón, aztán ősz végére ez már közel 5,5 Gb/sec-re nőtt. Nemrég azonban még ezt is sikerült felülszárnyalni.

Amint arról a Terminal hasábjain is beszámoltunk, a Stanford Linear Accelerator Center kutatói az üvegszálas kábeltechnológia révén tavaly tavasszal 6,7 gigabyte-nyi adatot tudtak egy percnél is kevesebb idő alatt eljuttatni igen nagy távolságra. Az adatátviteli sebesség 923 megabit volt másodpercenként – ez egészen 58 másodpercig tartott. Ezt követően aztán ősszel az európai, nukleáris kutatással foglalkozó szervezet, a CERN genfi székhelye és a Kaliforniai Technológiai Intézet hozzávetőleg 10.000 kilométeres távolságát tette meg irdatlan mennyiségű adat, nagyon rövid idő alatt : 1,1 terabyte-nyi információhalmazt sikerült átpréselniük 5,44 gigabit/sec-os sebességgel a világ két, elég távoli pontja között október elsején a kutatóknak. Ilyen tempóban egyébként alig több mint 6,7 másodpercig tart egy 4,5 GB-os DVD teljes tartalmának továbbítása.

Az új rekord az Internet2 nevéhez köthető. Annak ellenére, hogy a Világháló következő generációja már kifejezetten az IPv6-os szabvány használatára lett felkészítve, a kísérlet az IPv4-es protokolljának égisze alatt zajlott. A rekord felállítására egy közel 11 ezer kilométernyi távolság (Los Angeles-től Genfig) áthidalása során került sor, amikor átlagosan 6,25 gigabitnyi adat száguldott a két végpont között, másodpercenként. Ez az átlagos otthoni szélessávú Internet-hozzáférésekhez képest körülbelül tízezerszer gyorsabb kommunikációt jelent.

Ekkora sebességre ugyan egyetlen átlagos felhasználónak sincsen szüksége, de nem szabad elfelejteni, hogy 1984 óta minden évben megduplázódott az Interneten keresztül utaztatott információ mennyisége – mivel ez a trend a továbbiakban is hasonlóképpen alakul, szükség is van az egyre nagyobb és nagyobb sebességre az Internet gerincén. Ráadásul kiderült, hogy egyes kutatási területek – nagyenergiájú fizika, asztrofizika, fúziós energia, bioinformatika stb. – a következő évtizedre már igényelni fogják a közel terabit/sec-os átviteli sebességre képes hálózatokat, így a fejlesztés nem pusztán erőfitogtatás, hanem a jövő igényeinek kielégíthetőségébe helyezett erőfeszítés.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés