Connect with us

Hirdetés

technokrata

PNG grafikus formátum: második kiadás

Kütyük

PNG grafikus formátum: második kiadás

A World Wide Web Consortium (W3C) második kiadást javasol a Portable Network Graphics, azaz a PNG formátumnak, mely tulajdonképpen csak kisebb technikai változásokat jelent.

A Nemzetközi Szabványügyi Hivatal, azaz az ISO (International Standardization Organization) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (International Electrotechnical Comission – IEC) is publikálta a formátumot, mely az ISO/IEC 15948:2003-as sorszámot kapta. Ennek teljes leírása megtalálható a W3C weboldalán is.

A nyíltformátumú, jogdíjmentes PNG annak érdekében született meg, hogy egy szabadon felhasználható formátum álljon mindenki rendelkezésére. A GIF formátumra ugyanis a Lempel-Ziv_Welch, rövidebb néven LZW szabadalmat saját kézben tudó, USA-beli Unisys cég tartott igényt; így létre kellett hozni egy korlátoktól mentes grafikai formátumot. A GIF-re vonatkozó korlátozások azonban idén nyáron (június 20-án) lejártak, s ez szintén nem jelentett segítséget az eddig sem túl támogatott PNG-nek (népszerűségének alacsony szintjéért a Microsoft Internet Explorere, illetve annak a formátummal való szembenállása felelős).

A jövőre Kanadában, Japánban, Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban is lejáró szabványvédelem nem árt a PNG-nek, vélekedett a formátum egyik eredeti alkotója. ˝Technikailag továbbra is magasan veri a PNG a GIF-et, elég csak a 16 millió szín támogatására gondolnunk [a GIF mindössze 256-ot tud].˝ – mondta Glenn Randers-Pehrson, mára már visszavonult mérnök.

Egy jó viszonyszámot adhat a Google képkeresője arra, hogy a három nagy formátum mennyire népszerű: JPEG-ből picivel több mint 3 milliót találhatunk, GIF-ből alig kevesebb mint 3 milliót, míg a PNG valahol 1 millió környékén ˝tanyázik˝.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés