Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Csillagok Háborúja akár valóssággá is válhat

ukrán

FrissInfo

A Csillagok Háborúja akár valóssággá is válhat

A Csillagok Háborúja akár valóssággá is válhat

Az casus belli lenne, ha hekkertámadás érné az orosz műholdakat, közölte az orosz Interfaxon keresztül az orosz szövetségi űrügynökség vezetője.

Földön, vízen, levegőben és a kibertérben dúl az ukrán-orosz háború, ami szép lassan kezd kiterjedni az űrinfrastruktúrára is. Egy az Anonimoushoz tartózó Twitter-fiókban március elsején megjelent egy poszt, mely szerint az NB65 lebénította az orosz műholdrendszer irányítóközpontját.

A hivatalos válasz ma érkezett: az orosz állami hírügynökség, az Interfax rövid hírben számolt be arról, hogy az orosz szövetségi űrügynökség, a Roszkoszmosz (ez nagyjából az orosz NASA) megakadályozott egy kibertámadást, amely során egy műholdas közlekedésfigyelő rendszerét próbálták hekkerek megbénítani. A Roszkoszmosz vezetője, Dmitrij Rogozin a Telegramon számolt be először a támadásról, de azt írta, hogy a hekkerek nem jártak sikerrel, az űrügynökség szakemberei időben észlelték a támadási kísérletet, és elhárították a veszélyt.

Az egyelőre ismeretlen támadók egy olyan városi közlekedési rendszer próbaverzióját próbálták meg kompromittálni, amelyet tesztekre használtak. (Az űrügynökség az utóbbi években több ilyen közlekedési rendszer fejlesztésébe kezdett, a közúti forgalomfigyelés mellett például műholdas vezérlésű autonóm vasúti közlekedési rendszerekkel is kísérletezett.) Ez a rendszer teljesen független a Roszkoszmosz műholdvezérlő rendszerétől, állította Rogozin, így az nem is volt veszélyben.

Az orosz űrügynökség számol további támadásokkal is: Rogozin egy interjúban a hekkertámadás kapcsán arról beszélt, hogy amennyiben támadás éri az orosz műholdakat, azt casus belliként fogják értelmezni.

Megy az űrben az adok-kapok

Február utolsó napján jelent meg a hír a Sky Newson, hogy a Viasatnál egy kiterjedt kibertámadást vizsgálnak, amely elsősorban a kelet- és közép-európai térségben, többek között Ukrajnában okozott zavarokat a KA-SAT nevű, műholdas internetszolgáltatásban.

Bár az elsődleges vizsgálatok nem tudták egyértelműen azonosítani a támadókat, többen az oroszokat sejtik a háttérben. Az orosz szál azért merült fel, mert a szolgáltatáskimaradást egy olyan jellegű elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadás okozta, amely az orosz invázió megindulása előtt számos ukrán bankot és kormányzati webhelyet is érintett. A Viasat leállásának súlyos következményei is lehetnek: műholdjaival ugyanis nem csupán szélessávú internetet, hanem például időjárás-előrejelzéshez, valamint repülőgépek és hajók nyomon követéséhez és navigációjához szükséges adatokat is biztosít ügyfeleinek.

Forrás: Bitport

További FrissInfo

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés