Connect with us
Hirdetés

technokrata

Gyógyításra szánják a mágneses nyálkarobotot

e-Egészségügy

Gyógyításra szánják a mágneses nyálkarobotot

Gyógyításra szánják a mágneses nyálkarobotot

Kínai tudósok egy olyan különleges eszközzel kísérleteznek, amely elméletben egy sor egészségügyi feladatot képes lehet ellátni.

Bár a robotika már régóta nem ismeretlen dolog az egészségügyben (elég csak sebészeti alkalmazásukra gondolni), azért a témában bőven van még tere az új ötleteknek. Egy ilyennel állt elő a Chinese University of Hong Kong (CUHK) kutatóiból álló csapat. A tudósok olyan összetett alakváltásra képes, rugalmas eszközön dolgoznak, amellyel reményeik szerint egy sor egészségügyi problémát lehet majd könnyedén és biztonságosan kezelni.

A leginkább egy adag sárkupacra hasonlító szerkezet számtalan különleges képességgel bír. Egyrészt nem-newtoni folyadék, azaz a szilárd és a folyékony halmazállapot jellegzetességeit egyszerre képes mutatni. Az alakját a meséből ismert Pom Pomhoz hasonló bámulatossággal változtatni képes nyálkarobot (Slime Robot) akár 1,5 milliméternyi réseken is átpréselheti magát, képes körbezárni vagy “megragadni” tárgyakat, valamint az öngyógyulás sem idegen tőle.

A projekt egyik vezetője, Li Zhang kutató szerint a rekonfigurálható mágneses nyálkás robot elég puha és rugalmas ahhoz, hogy az emberi test belsejébe juttatva például véletlenül lenyelt, veszélyes idegen tárgyakat semlegesítsen azzal, hogy “körbeöleli” a nem odavaló elemet.

A robot vezérlése a folyadékba kevert apró mágneses részecskékkel történik, amelyek lehetővé teszik, hogy a nyálkát mágneses mezővel manipulálják. Egyetlen mágnessel szűk helyeken és csatornákon keresztül vezethető, vagy két mágnessel rögzíthető és nyújtható. Az irányító mágnest elforgatva pedig létrejön a “polipkarnak” nevezett effektus, azaz a nyálka felgöngyölödve képessé válik egy tárgy megragadására.

Mivel a nyálkakeverék képes vezetni az elektromosságot, az eszköz arra is használható, hogy drótokra tekeredve nehezen hozzáférhető helyeken áramköröket javítson.

Forrás: Bitport

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés