Connect with us

Hirdetés

technokrata

A leállás előtt egy volt Facebook alkalmazott hatalmas botrányt csapott

facebook

Dotkom

A leállás előtt egy volt Facebook alkalmazott hatalmas botrányt csapott

A leállás előtt egy volt Facebook alkalmazott hatalmas botrányt csapott

Nem érdekli a céget, milyen káros hatásuk van – ez derült ki a tévériportból.

A Facebook, a Messenger, továbbá a céghez tartozó az Instagram és a WhatsApp is leállt hétfőn. A leállás amerikai idő szerint reggel történt, közvetlenül azután, hogy egy korábbi Facebook-alkalmazott, Frances Haugen több ezer oldalnyi belső dokumentumot mutatott be az amerikai CBSN televízió 60 Minutes (60 perc) című riportműsorában. A mérnök-informatikusnő ezzel demonstrálta, hogy a vállalat miként igyekszik eltüntetni még a saját kutatásait is arról, mennyire káros a Facebook a társadalom számára.

Frances Haugen az Iowai Egyetemen végzett informatikai mérnökként, mesterfokú diplomáját a Harvardon szerezte. Haugen a CBSN televízió riporterének elmondta, hogy az egyetlen munka, amit a Facebook alkalmazottjaként végzett, az az emberek félretájékoztatásának megelőzése volt. Odaadását azzal magyarázta, hogy elvesztette egyik barátját az interneten terjedő összeesküvés-elméletek miatt. Azonban ez már nem fontos a techóriásnak szerinte.

“Facebooknál rájöttek, hogy ha biztonságosabbra állítják az algoritmust, akkor az emberek kevesebb időt töltenek majd az oldalon, kevesebb hirdetésre kattintanak, (és így a cégnél) kevesebb pénzt keresnek majd”

– mondta Frances Haugen.

Mielőtt májusban otthagyta techóriást, több tízezer oldalnyi belső kutatási anyagot másolt le annak érdekében, hogy senki se kérdőjelezhesse meg azok valódiságát. A dokumentumokból kiderül:

A FACEBOOK A SAJÁT PROFITJÁT RENDSZERESEN FONTOSABBNAK TARTJA, MINT A KÖZJÓ ÉS A TÁRSADALMI BÉKE MEGŐRZÉSÉT.

Forrás: ORIGO

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés