Connect with us

Hirdetés

technokrata

Cégek kis és közepes árbevétellel: ígéretes szegmens sokszínű igényekkel

Dotkom

Cégek kis és közepes árbevétellel: ígéretes szegmens sokszínű igényekkel

Zömében gazdaságilag stabil, régóta és eredményesen működő üzleti kör – így jellemezhetőek a kis és közepes árbevételű cégek a BellResearch kutatása alapján. A vállalatok többsége visszaforgatja az üzletbe a nyereség egy részét, de a cégvezetők szerint hitelek nélkül nehéz fejlődni, és testre szabottabb finanszírozási ajánlatokra lenne szükségük.

A rendkívül heterogén kis- és középvállalati réteg a gazdaság fejlődésének motorjaként üzemelhet, a munkavállalók széles csoportjának biztosítva megélhetést. A kkv-k az állami és az uniós gazdaságpolitika mellett a szolgáltatási piacok kínálati szereplői körében is egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek. A szolgáltatók azonban a kis- és középvállalatokat számosságuk miatt igyekeznek tömegpiacként kezelni, miközben a vállalkozók egyedi elvárásaik teljesülését várják. Felmerülhet a kérdés: valóban érdemes-e ezzel a célcsoporttal foglalkozniuk, és a gazdasági adatok mennyiben tükrözik a vállalkozások valódi helyzetét?

A BellResearch 2005 szeptemberében a pénzügyi szféra szegmentációjához igazodóan a kis és közepes, 50 millió és 1 milliárd forint közötti nettó árbevételű vállalkozások körében végzett – fő vonulatában hitelpiaci – felmérést, mely során ezekre a kérdésekre is választ keresett. Magyarországon a KSH statisztikái szerint 53 ezer cég tartozik a vizsgált csoportba. Többségük 50-300 millió forint árbevételt termelt 2004-ben, jellemzően 20 fő alatti bejelentett dolgozói állománnyal. A vállalkozások közül minden második Budapesten vagy környékén folytatja tevékenységét; legnagyobb részben a kereskedelemi ágazatba tartoznak, de az ipari és a szolgáltató cégek aránya is magas, míg mezőgazdasággal csupán töredékük foglalkozik.

Gazdasági helyzet
A felmérés eredménye szerint a kis és közepes árbevételű vállalkozások 87 százaléka többségi magyar tulajdonban áll, és közel háromnegyedük legalább 10 éves. A megkérdezett pénzügyi döntéshozók 83 százaléka szerint vállalkozásuk – kisebb-nagyobb mértékben – jövedelmezően működik, mindössze 2 százalékuk érezte úgy, hogy bevételeik a költségeket sem fedezik. Ez a szubjektív megítélés jóval kedvezőbb képet fest a vállalkozásokról, mint mérleg szerinti eredményük. A jövőbeli gazdasági várakozások ennél viszont vegyesebbek voltak szeptemberben: a döntéshozók 43 százaléka fejlődést, további 45 százalékuk stagnálást vetített előre. A napi működést jelentősen hátráltatja a körbetartozás, a követelések behajtásának nehézsége.

Beruházási kedv
A vizsgált szegmensben felmért, többé-kevésbé kedvező jövedelmi helyzet és a hosszú távú gondolkodás a cégek beruházásaiban is tükröződik, hiszen a felmérés eredményei szerint minden negyedik az éves árbevétel legalább 9 százalékát visszaforgatja a vállalkozás továbbfejlesztése érdekében. A cégek a fejlesztések túlnyomó részét [91-100 százalékát] saját erőből finanszírozzák, hiszen beruházási hitellel csak minden ötödik rendelkezik – annak ellenére, hogy a megkérdezett vezetők háromnegyede úgy érzi, hogy hitel nélkül nem tudnak fejlődni a hazai kis- és középvállalkozások.


Az eredmények forrása
Az anyagban közölt eredmények a BellResearch „Kis- és középvállalkozások hitelfinanszírozása” című tanulmányából származnak. Az üzleti kutatás keretében összesen 913 pénzügyi döntéshozóval készült interjú a hazai 50-1000 millió forintos éves nettó árbevételű társas vállalkozások körében 2005 szeptemberében. A minta maximális hibája ±3,2% [95%-os megbízhatósági szinten], az eredmények reprezentatívnak tekinthetőek régió, ágazat és létszám-kategória szerint.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés