Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sasser féregvírus: újabb részletek

Dotkom

Sasser féregvírus: újabb részletek

A Netsky alkotói készítették a Sassert? – erre utal a legújabb Netsky féreg kódjának elemzése. További információk a féreg terjedéséről, fertőzési szokásairól.

Többszázezer megfertőződött számítógép

A Sasser nevű féreg a múlt hét végén indult szaporodásnak, s igen gyorsan nagymennyiségű számítógépet volt képest ˝elfoglalni˝. Becslések szerint három nap alatt félmillió rendszer esett áldozatul, de érkezett olyan jelentés is, amely 200 ezer illetve 1 millió fertőzött PC-ről szólt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy annak idején a Blaster elterjedtségét is alaposan ˝alálőtték˝. A tavaly nyár végén felbukkant kártevő Interneten való elszaporodásának mértékét pont egy nagyságrenddel becsülték alacsonyabbra (10 millió helyett 500 ezerre), mint ami a valóság volt.

Nem véletlenül képes gyors szaporodásra a Sasser: nem e-mailen keresztül, hanem egy nemrég ismertté vált biztonsági sebezhetőség kiaknázásával tudja magát nagy ütemben elterjeszteni. A Microsoft által a múlt hónap közepén kiadott összegző javítások átvizsgálásával ugyanis a féreg alkotója rájött, hogyan lehet kihasználni a sérülékenységet – sokan pedig még mindig nem frissítik rendszeresen operációs rendszereiket (és tűzfallal sem rendelkeznek), így nem csoda, hogy PC-jük áldozatul esett a Sassernek.

A vírusíró nem ma kezdte

Időközben fény derült arra, hogy szoros kapcsolat lehet a Netsky féreg alkotója és a Sasser írója között (az sincsen kizárva, hogy a két személy egy és ugyanaz). Talán mindenki számára ismert már, hogy a Netsky féreg rengeteg változatot produkált az elmúlt közel fél év alatt; alkotói önmagukat antivírus fejlesztőknek titulálták, akik a Beagle és a Mydoom nevű kártevők megállítása végett hozták létre vírusaikat.

Nos, Joe Stewart, a Lurhq hálózati védelemmel foglalkozó cég vezető biztonságkutatója szerint a két féreg kódjának elemzése arra enged következtetni, hogy ugyanazok állnak mindkét kártevő mögött. Stewart elmondta, hogy a Sasser és a Netsky ugyanazokat a kódokat alkalmazza az egyes funkciók kivitelezéséhez. Ugyanolyan sorrendben következik az utasítások nagy része, ráadásul a legutolsó Netsky-ban a következő üzenet is megtalálható: ˝Hey, av (antivirus) firms, do you know that we have programmed the sasser virus?!? Yeah thats true!˝ (Hé, antivírus cégek, tudjátok, hogy mi írtuk a Sasser vírust?!? Igen, ez igaz!)

Egyre veszélyesebb

Antivírus szakértők jelentése szerint az újonnan megjelent verziók (különösen a B változat) sokkal gyorsabban terjednek, mint az eredeti Sasser. Már olyan nagy vállalatok is megfertőződtek vele, mint az USA-beli Delta Air Lines légitársaság, ámbár az IT-biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint inkább az otthoni felhasználók körében ˝népszerű˝ a féreg. A Network Associates jelentése értelmében az összes fertőzés mintegy 80 százaléka csapódik le ezen internetezőknél. Ennek több oka is lehet: egy vállalati felhasználó egy egész hálózatot (akár több tíz, száz számítógépet is) jelenthet, míg egy otthoni felhasználó átlagosan csak 1-3 PC-t tud a háta mögött; tehát az áldozatul esett komputerek száma nem feltétlenül tükrözi használóinak orientáltságát. Másrészről a vállalati számítógépek talán jobban védettek, hiszen az ezeken futó operációs rendszerek frissítésére (elméletileg) külön szabályzattal rendelkeznek, amit azért be szoktak tartani.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés