Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az IBM szállítja a világ legerősebb linuxos szuperszámítógépét

Dotkom

Az IBM szállítja a világ legerősebb linuxos szuperszámítógépét

Az új AMD Opteron processzorral működő eServer 325 szerverre épül az élettudományi kutatásokat szolgáló, fejlett grid-rendszer; a Linux-fürt másodpercenként 11 billió számítási művelet elvégzésére képes.

Az IBM nemrég bejelentette, hogy megrendelést kapott Japán legnagyobb állami kutatóintézetétől egy IBM eServer Linux szuperszámítógép építésére, amely több mint 11 billió számítási művelet elvégzésére lesz képes egyetlen másodperc alatt – ami azt jelenti, hogy ez lesz a világ legerősebb Linux-alapú rendszere. A közismert TOP500 List of Supercomputers rangsor tanúsága szerint gyorsaságával felülmúlja majd a világ legerősebb szuperszámítógépei között jelenleg harmadik helyen álló Linux szerverfürtöt.

A tervek szerint a rendszert egyéb, nem-linuxos rendszerekkel is integrálják, ezáltal masszív, elosztott gridet (“számítógéprácsot”) hoznak létre különböző kutatási célok – többek között maga a grid-technológia, az élettudományok és a nanotechnológia támogatására -, lehetőséget teremtve a vállalati, tudományos és kormányzati szervek együttműködéséhez e kutatások során.

A bejelentett rendszer 2.626 processzort tartalmaz majd összesen 1.058 darab eServer 325-öst, 2116 AMD Opteron processzorral. A nagyteljesítményű új szuperszámítógépet a grid-technológiák kutatásában közismerten élen járó japán AIST (Institute of Advanced Industrial Science and Technology) használja majd különböző projektjeinek felgyorsítására. E kutatások között szerepel a szupervezetőkben és üzemanyagcellákban felhasználható új anyagok, illetve számos rosszindulatú betegség gyógyítására alkalmas szerek összetevőinek kutatása.

Az AIST részére leszállítandó minden egyes IBM eServer 325 rendszerben lesz két nagyerejű AMD Opteron processzor, 1U (1,75″) magas rackbe szerelve. A szuperszámítógépen SuSE Linux Enterprise Server 8 fut majd. A grid-rendszerbe beépítik a Globus Toolkit 3.0 és az Open Grid Services Infrastructure eszközöket; a tervek szerint heterogén, földrajzilag elszórt számítógépes erőforrásokat – szervereket, tárolóeszközöket, adatokat – kapcsol majd össze, és lehetővé teszi, hogy a kutatók e megosztott erőforrásokon keresztül működjenek együtt egymással.

Az új eServer 325
Az IBM eServer 325 modellje többfajta – AMD 240, 242 vagy 246 AMD Opteron processzorral készülhet. Az ügyfelek választhatnak, hogy megvásárolják-e a rendszert, vagy igényalapon használják az IBM New York államban, Poughkeepsie-ben található, nagyteljesítményű (“deep computing”) szolgáltató egységén keresztül. Ez utóbbi esetben az igényelt kapacitás és a használati idő alapján számított feldolgozási teljesítmény után kell fizetniük.

Az eServer 325 mind Linux, mind Windows operációs rendszerrel működik, és a nagy számításigényű ügyfelek számára nyújt megnövelt teljesítményt, illetve zökkenőmentes áttérést a 32 bites szerver-technológiáról a 64 bitesre – ami fontos lehet a korábbi szoftverberuházások értékének megőrzése szempontjából. Nem mellékes, hogy az eServer 325 egyidejűleg képes kezelni mind a 32 bites, mind a 64 bites alkalmazásokat, és ez nagy rugalmasságot, hatékonyságot kölcsönöz a felhasználó vállalat vagy szervezet tevékenységének.

Teljesítménymérés
Az IBM az eServer 325 modellt adatbázis-fürtökben alkalmazva világrekordot ért el a feldolgozás-igényes döntéstámogatási alkalmazások teljesítmény-mutatói terén. A tranzakciós teljesítményt minősítő zsűri, a Transaction Processing Performance Council által alkalmazott TPC-H benchmark teszten a DB2 Universal Database, nyolc IBM eServer 325 AMD 64 bites Opteron processzorokkal és SuSE Linux Enterprise Server 8 operációs rendszerrel 12214 QphH@100GB értéket ért el 70 dollár per QphH@100GB költség mellett. Ez az érték ötször jobb ár/teljesítmény aránnyal és kétszer jobb általános teljesítménnyel megelőz egy fürtözve az elsők között teljesítő Oracle alapú HP rendszert.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés