Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan elemezzük a szinte végtelen adatot a big data korában?

big data adatelemzés

E-gazdaság

Hogyan elemezzük a szinte végtelen adatot a big data korában?

Hogyan elemezzük a szinte végtelen adatot a big data korában?

Big data, adatelemzés, gépi tanulás, mesterséges intelligencia – kifejezések és fogalmak, amelyek szinte áthatják mindennapjainkat a 21. században. Szinte végtelen információt találunk ezekben a témákban, akárcsak bármi másról az online tér virágzásának köszönhetően. Pontosan ezért van szükség olyan megoldásokra, amelyek egyrészt kezelik, másrészt valami hasznot is kihoznak abból a rengeteg adatból, ami körülvesz – és lassan betemet – minket.

Mi az a big data?

Világunk mára teljesen adatközpontúvá vált. Ez egyrészt ijesztő, másrészt végtelen lehetőségeket is rejt magában. Itt persze az is fontos, hogy állunk hozzá és mire használjuk a feldolgozott információkat. A big data lényegében ezt a folyamatot írja le, vagyis az adatok rendszerezésére, feldolgozására és elemzésére utal.

Gépi tanulás és mesterséges intelligencia

Szintén nem lehet elmenni szó nélkül a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia fogalmai mellett. Hiszen ezek nélkül lassacskán szinte semmit sem fogunk megérteni abból, ami körülöttünk történik a világban. Persze lehet struccpolitikát folytatni vagy tagadni, de akkor korunk technológiái gyorsvonatként húznak el mellettünk, és mire észbe kapunk, már talán késő lesz.

A gépi tanulás olyan számítási eljárások összessége, amivel az adott számítógép – vagy épp a mesterséges intelligencia – tanulni képes. Lényegében tehát nincs szükség programozásra sem, hiszen a gép meglátja az összefüggéseket maga körül és ugyanúgy felnő, tapasztal a világból, akárcsak egy csecsemő – határ pedig a csillagos ég.

A mesterséges intelligencia (MI, vagy angolul Artificial Intelligence – AI) napjaink egyik legtöbbet emlegetett kifejezése. Ez esetben szintén olyan rendszerekről beszélünk, amelyek képesek a problémamegoldásra, a döntéshozatalra, az értelmezésre és komplex feladatok megoldására. Ma már aktívan részt vesz a mindennapokban, gondoljunk csak például a chatbotokra, amelyek teljesen felforgatták az elmúlt pár évet az interneten is. Például honnan lehet benne biztos az ember, hogy ezt a cikket nem MI írta?

Az adatelemzés szerepe az üzleti életben a 21. században

A rendelkezésre álló adatmennyiség nemcsak a közösségi médiában vagy a keresési platformokon, hanem a vállalatok életében is egyre csak nő. Az adatelemzés fontossága pedig ezért minden cégnek jelentőséggel bír. Hiszen így lehet értékes információkat kinyerni a szinte végtelen tengerből. Komoly üzleti haszon realizálható abból, ha valaki integrálja ezt a tudást a döntéshozásban.

Hogyan készítsünk predikciókat a jövőre vonatkozólag?

Amennyiben megértettük a big data és az adatelemzés szerepét, a következő lépcsőfok, hogy el is kezdjük használni napjaink technológiáit élesben. Hiszen egy vezetőnek gyors és jó döntéseket kell hoznia, ez pedig ma adatok nélkül aligha fog menni.

Üzleti statisztikai elemzések, modellezés, idősoros elemzések, automata riportok, adatvizualizáció vagy akár beszámolókészítés – a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A Pickback System big data adatfeldolgozó és egyéb predikciós rendszerek bevezetésében is tud segíteni. A https://pickback.hu/ oldalán megtalálhatja azokat a megoldásokat, amelyekkel nemcsak túlélheti a 21. század kihívásait, hanem üzleti hasznot is realizálhat a mindennapok során.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés