Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jobban megéri utólag beépíteni az SSD-t

Laptop

Jobban megéri utólag beépíteni az SSD-t

SSzámszerűsíthető előnyök.

Nemrég jelentette be a Kingston Technology a webes SSD Roi kalkulátorát, amellyel számszerűsíteni lehet, hogy mekkora beruházásmegtérülést eredményezhet egy vállalatnál az SSD “winchesterek” alkalmazása a hagyományos merevlemezek helyett. Ennek kapcsán Kaszál Norbertet, a társaság Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzserét kérdeztük.

– Miért éri meg, ha egy cég az elavulóban lévő gépei lecserélése helyett az SSD “turbósítást” választja?

– Elsősorban a költségeit csökkentheti. Az az érdekes helyzet ugyanis, hogy anyagilag sokkal inkább megéri egy meglévő gépbe SSD-t illeszteni utólag, mint egy új pc-t gyári SSD-vel kérni, hiszen a pc-gyártók még mindig sokkal többet kérnek egy SSD opciós számítógépért.

– A megtakarításon kívül milyen előnyöket könyvelhet el?

– Az anyagi megtakarításon felül például jelentős teljesítménynövekedést. Ennek hallatán a legtöbben a bootolás gyorsítására gondolnak, pedig az csak a jéghegy csúcsa, az igazi teljesítménynövekedés a mindennapi használat során mutatkozik meg, villámgyorsan megnyílnak a programok, jelentősen felgyorsul az adatmozgatás, a párhuzamosan futtatott alkalmazások gördülékenyebben futtatnak. Ezenkívül jóval kisebb lesz az energiafelvétel, ami a notebookoknál 10-15 százalékos üzemidő-növekedést jelent, illetve a szervereknél jelentős, hiszen az SSD nem melegszik annyira, mint a hagyományos merevlemez, ezért a szerverszoba hűtésére is jóval kevesebbet kell fordítani. Mindezeken túl a Kingston Technology saját mérései szerint az SSD meghibásodási aránya fél százalék a merevlemezek 4,9 százalékával szemben. Végül, de nem utolsósorban jóval strapabíróbb a fizikai behatások ellen, mint a winchester, ugyanis nincs benne mozgó alkatrész.

– Mennyi ideig működőképesek az SSD tárolók?

– Átlagos felhasználás mellett körülbelül 43 évig tudunk egy SSD-t használni, feltételezve a tipikus felhasználó esetét, aki naponta 1,4 gigabájtot mozgat a számítógépén. Ha elérünk az eszköz életciklusának a végéhez, akkor is olvasható róla minden, csak írni nem lehet rá, így az adatok biztonságosan lementhetők.

– A ROI kalkulátor az it-specialisták éves bérének nem enged 9000 font alatti összeget megadni. Lesz-e magyar változat, ahol a magyar viszonyoknak megfelelő adatot is be lehet állítani?

– Igen, már dolgozunk a magyar változaton, hamarosan, terveink szerint néhány nap múlva már elérhető lesz.

– Friss elemzések szerint nőnek a pc- és a notebookeladások. Az újonnan gyártott számítógépekbe milyen arányban építenek be SSD-t?

– Sajnos erről nincsenek adataink.

– Az SSD-piacon milyen újdonságok várhatók a közeljövőben?

– Több új termék bevezetését tervezzük. Ezek között van, amit az átlagfelhasználóknak szánunk, többfajta kapacitást biztosítva gyorsabb írási-olvasási idővel, és van, amit a céges felhasználóknak, kifejezetten arra a területre, ahol az adatok védelme kulcsfontosságú a pc-n, notebookon. Az ipari felhasználókra is gondolunk, ahol nem a kapacitás, hanem az alkalmazások gyors futtathatósága az elsődleges szempont. Amiről már konkrétan tudunk beszélni, az a napokban bejelentett 1,8 coll méretű V+ SSD, amely 64, 128 vagy 256 gigabájtos kapacitással jelentős teljesítménynövekedést garantál a netbookokban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés