Connect with us

Hirdetés

technokrata

Pár kattintás, és kitárul az űr

Kütyük

Pár kattintás, és kitárul az űr

A földfelszín után a csillagos eget is részletesen vizsgálhatjuk.

A Google bejelentette a „Sky”-t, a Google Earth (letöltés itt) új funkcióját, amellyel a felhasználók megnézhetik, hogyan néz ki a csillagos égbolt, bolygónk felszínéről nézve. A Sky-jal a Google Earth felhasználói szabadon átszelhetik Földünk egét, így megtekinthetnek 100 millió csillagot és elnavigálhatnak 200 millió galaxis között. A nagy felbontású képek és a különféle információs rétegek különleges teret nyújtanak a világűr jobb megismeréséhez és tanulmányozásához – ehhez mindössze a Google Earth „View” menüjében a „Switch to Sky” gombra kell kattintani. A kezelőfelület és a navigáció (beleértve a zoomolást, keresést, a rétegek kiválasztását vagy a „My Places”-t is) megegyezik a már korábban megszokottal.

A Sky részeként a Google 7 új információs réteget készített, amelyek különböző égi jelenségek megismerését könnyítik meg:
Csillagképek – A „Constellations” réteg a Cassiopeiától az Andromédáig a csillagképek egymáshoz tartozó pontjait kapcsolja össze és neveiket tünteti fel. A felhasználók további érdekes információkat tudhatnak meg azokról a csillagokról, amelyek kedvenc csillagképeiket alkotják.
Amatőr csillagászat – A „Backyard Astronomy” rétegben a felhasználók számos információt találhatnak a csillagokról, galaxisokról és a szabad szemmel, általános vagy kisebb csillagászati távcsővel látható csillagködökről. Ez különösen az amatőr csillagászok számára hasznos, akik jól szerkesztett formában férhetnek hozzá az éjszakai égről szóló információkhoz.
A Hubble űrteleszkóp képei – A „HST” (Hubble Space Telescope) rétegben 129 csodálatosan szép nagyfelbontású kép található, amelyet a NASA Földünk körül keringő Hubble űrteleszkópja készített.
Hold – A „Moon” rétegben különböző animációk láthatók a holdfázisokról és égi követőnk pozíciójáról.
Bolygók – A „Planets” réteg naprendszerünk 7 másik bolygóját mutatja be alaposabban, miközben felrajzolja a következő 2 hónapra kiszámított pályájukat.
Felhasználói kézikönyv a galaxisokhoz – A „Users Guide to Galaxies” réteg lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy virtuális túrán vegyenek részt a különböző galaxisokban az Ursa Minor törpegalaxistól a Tejútig.
Egy csillag élete – A „Life of a Star” réteg végig vezeti a felhasználókat egy csillag teljes életciklusán születésétől a haláláig.

A Sky-t különböző tudományos forrásokból (pl. a Space Telescope Science Institute-ból (STScI), a Sloan Digital Sky Survey-ből (SDSS), a Digital Sky Survey Consortiumtól (DSSC), a CalTech Palomar Obszervatóriumtól, az Egyesült Királyság Csillagászati Technológiai Központjától (UK ATC) és az Anglo-Australian Obszervatóriumból (AAO)) származó képek összegyűjtésével a Google pittsburghi fejlesztőcsapata hozta létre. A kezdeményezés megszületésében fontos szerepet játszott, hogy a Washingtoni Egyetem részt vett a Google Visiting Faculty programjában, amelynek keretében vezető tudósok látogatták meg a Google-t, ahol mintegy 6-12 hónapon át folytathatták kutatásaikat.

A bejelentést megelőző hónapban a Google Earth-ben már elérhetővé vált a NASA-rétegek egy csoportja. A csoport három fő alkotóelemből áll: az űrhajósok Földről készített fotóiból, a műholdas képekből és a Föld városainak fényeiből. Az első réteg segítségével megtudhatjuk, hogyan nézett ki bolygónk az űrből az 1960-as években, a második réteg képei hosszabb időszakot ölelnek fel, míg a harmadik a jól kivilágított városokra koncentrál.

A szoftver legfrissebb változata letölthető gyors Download szerverünkről, de a Google saját linkjéről is beszerezhető.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés