Connect with us

Hirdetés

technokrata

Közérdekű információkat az Internetre

Kütyük

Közérdekű információkat az Internetre

Tervek szerint 2006. január 1-jétől a főbb közigazgatási szerveknek az Interneten kötelező lesz közzétenniük bizonyos közinformációkat. Így az állampolgárok még a parlamenti elfogadása előtt megismerhetnék és megvitathatnák a jogszabálytervezeteket.

Kovács Kálmán és Bozóki András miniszterek mellett minden eddiginél több külföldi előadóval és több mint 800 résztvevővel zajlik a tizedik jubileumát ünneplő „A közszolgálatiság újrafogalmazása a digitális forradalom küszöbén” című Média Hungary konferencia Tihanyban. Kovács szerint a Guttenberg Galaxis után immár végérvényesen a Neumann Galaxisba léptünk, ahol az Internet közvetlen lehetőséget ad az információ szabad áramlására és a sajtószabadság az eddigi legmagasabb színvonalon nyilvánul meg. Az informatikai miniszter azt is elmondta, hogy a Parlament előtt van az a törvényjavaslat, mely szerint 2006. január 1-jétől a főbb közigazgatási szerveknek, megyei önkormányzatoknak, illetve a 10 ezer főt meghaladó lélekszámú városoknak az interneten kötelező lesz közzétenniük bizonyos közinformációkat, valamint az állampolgároknak az interneten keresztül lehetőségük lesz megismerni és megvitatni a jogszabálytervezetek szövegét még a parlamenti elfogadása előtt.

Bozóki András kulturális miniszter előadása arra fókuszált, hogy a nézői interaktivitás hatására, majd később a digitális műsorszórás kapcsán aktív részesei, teremtői lehetünk a kultúrának. A kormány feladata a digitalizáció kapcsán kettős: elő kell segítenie az állampolgári hozzáférést, másrészt támogatnia kell a minőségi, közszolgálati tartalom létrejöttét, folyamatos működését, egyenlő esélyeket kell teremtenie a tudáshoz.

Az egyik legnagyobb lendületű előadás a Sydney-i AFTRS Egyetem professzora, Mark Pesce nevéhez fűződik, aki arról beszélt, hogy a média az úgy nevezett „swarming”, vagyis információ-rajzás miatt teljesen átalakul, tehát a professzionális műsorszerkesztők mellé felzárkóznak majd az amatőr filmek készítői. A blogok saját szubjektív megnyilvánulások, amelyek sajátos kisközösségeket alakítanak ki. A professzionális film és műsorkészítők jó minőségű, de néha érdektelen műsorainak fel kell venniük a versenyt az amatőr gyártású, de egy közösség számára releváns üzenetekkel. Erre nyújtanak megoldást az élő közvetítések, illetve a tematikus csatornák.

Mark Pesce beszélt továbbá a Wikipedia nevű internetes enciklopédia kialakulásáról és robbanásszerű növekedéséről. A Wikipedia az enciklopédia és a hawaii nyelven gyorsat jelentő wiki összetételéből keletkezett, 2002-ben még csak 20000 szócikket számlált, idén már jóval túllépte a százezres nagyságrendet is, naponta 2000-3000 új szócikk készül. Felmerül azonban a tartalom korrektségének kérdése az Enciklopédia Britannicához és egyéb klasszikus forrásokhoz viszonyítva.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés