Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ConCorde Raptor Z20 – igazi szakóca

Mobil tesztek

Teszt: ConCorde Raptor Z20 – igazi szakóca

Már a megjelenésével azt sugalmazza, hogy nem kell rá vigyázni és ez így is van. A tudatosan durvára faragott vonalai miatt erősen férfias ConCorde Raptor Z20 ezzel együtt azért igencsak többre hivatott, mint amit kinéznénk belőle és az ára alapján a strapabíró kivitelt gyakorlatilag ingyen kapjuk…

Amikor kivettem a dobozából, egyből az jutott az eszembe, hogy ezzel a telefonnal unalmas őszi-téli estéken egy zsák diót is fel lehet törni. Hogy a gondolat mennyire magától jön azt igazán az érti meg, aki kezébe veszi egyszer a ConCorde Raptor Z20-ast. Az ősember vadászhatott ilyen marokkövekkel, és aztán ezeket a pattintott marokköveket egészítették ki nyéllel és kapták meg a szakócát, mint egyszerű baltát. A Z20-as tehát már az első pillantásnál megalapozza ezt a durva, brutális stílust és ez az érzésünk meg is maradt az egész teszt alatt.

DSC09514_resize

Mielőtt nekiindulnánk mamutra vadászni vele, azért tegyük helyre ezt a telefont! A helye valahol a 35-65 ezresért kapható készülékek között van, azaz a belső alapján a ConCorde középre árazta (a mai napon 46 ezres körül már vihető). Nála árban lejjebb csak harmadvonalas, eldobhatós (értsd: megvesszük és mérgünkben kihajítjuk az ablakon) kategóriába tartozó gépeket találunk hasonló paraméterekkel. Nála feljebb van már hasonló minőségű telefon, hasonló belsővel egy az inkább a hernyótalpas munkagépeiről ismertebb márka telefonja rendelkezik, csak hát 15 ezressel drágábban, azaz esetünkben 30%-os felárért.

DSC09516_resize

Akinek tehát nem az a lényeg, hogy mi van az elejére nyomtatva, de az alacsonyabb árért cserébe nem akar folyamatosan bosszankodni, az úgyis ki fog kötni a ConCorde Raptor Z20-nál. Tehát a ConCorde megint eltalálta az árazást, de ezt már megszokhattuk tőlük. Nem lelőve a poént végül is azért lesz ez a telefon sikeres és azért fogjuk szeretni, mert az ár/érték aránya igen jó és e mellé kapjuk meg az ütésálló, porálló kivitelt és a korábban már említett férfias külsőt.

DSC09521_resize

Hadd ne untassam az olvasót a technikai jellemzőkkel, ezek megtalálhatóak a termék weboldalán és az össze webáruházban, amelyik forgalmazza. Ehelyett jöjjenek inkább a személyes tapasztalatok! Kicsomagolva azt látjuk, hogy a dobozban nincs túl sok minden. Valami fém lapocska, aztán egy füles (headset), egy hálózati töltő és egy microUSB kábel csücsül a doboz alján. A kábel speciális, mert a mindent kibíró burkolat miatt a töltőcsatlakozó kicsit mélyre került és a hagyományos microUSB kábel nem ér be addig.

DSC09524_resize

Így a kábelt vigyük mindig magunkkal, különben faraghatunk meg egy hagyományos kábelt, ha tölteni akarunk. Ha már a töltésről szó esett: a 3600 mAh-s akkumulátora miatt meglepően sokáig nyúzhatjuk, a két nap dupla SIM-es használat esetén is garantált.

DSC09531_resize

Hogy nem gurigáznak pillecukorral a ConCorde-nál, azt az is mutatja, hogy már a beüzemeléshez is csavarhúzó kell. Ez persze nem szokatlan elem a strapatelefonoknál, a hátlapot jellemzően csavarok szorítják le vízmentesen, ahogyan itt is. Ehhez kaptuk a dobozban azt az erős fémlapot, amivel a csavarok meghúzhatóak.

DSC09536_resize

Nagyon imádom, hogy mostanában a gyártók olyan SIM-kártya foglalatokat készítenek, amelyekbe mindhárom méret beilleszthető minden probléma nélkül. Itt is agy van. El kell találni ugyan a nano SIM esetén a pontos helyet, de ha sikerül, nem mozdul el mindenféle adapter nélkül sem. Ez nagyon fontos dolog egy túlélő készüléknél.

DSC09530_resize

Azt szinte említenem sem kell, hogy a ConCorde Raptor Z20 dupla SIM-es. Akik gyakran járnak térerőszegény helyeken, azok (is) imádni fogják ezt. Akik most saját és céges telefonnal mászkálnak, azok is és el sem kell magyaráznom, miért. Akik olcsó mobilinternetre vágynak, azok is, hiszen a második kártyahelybe lehet tenni egy tabletezésre szánt netes kártyát, amire ugyanannyi pénzből négyszer annyi netet vásárolhatunk, mint a beszédre vásárolt kártyánkra. Ez persze a mobilszolgáltatók sara, amit a dupla SIM-es készülékekkel lehet korrigálni, arról nem is beszélve, hogy beszédes kártyára 5 GB a max mobilinternet, különálló kártyára pedig 30 GB. Azt persze itt kell megjegyezzem, hogy a ConCorde Raptor Z20 nem tudja a 4G (LTE) szabványt, így maximum HSDPA sebességgel netezhetünk vele. Azzal viszont sziklaszilárdan.

DSC09525_resize

Üzembehelyezés után számos kellemes meglepetés ér minket és olyanok is, amelyekkel más készülékeken nem találkoztam még. Egy strapatelefonnál szerintem nagyon fontos funkció, hogy kesztyűben is tudjuk kezelni, itt kapunk is egy kesztyűs kezelési módot, amelyet tudunk ki-be kapcsolgatni. Strapatelefonoknál nagyon fontosak a fizikai gombok és egy kicsit nehezményezem is, hogy az Androidhoz tartozó funkciógombok (vissza, főképernyő és a háttérben futó alkalmazások gombjai) nem nyomhatóak, hanem érintősek, s ráadásul nagyon halványan is vannak megvilágítva. Nehezményezem azt is, hogy nincs fizikailag megnyomható hívásfogadó és elutasító gomb, de dupla SIM-es készülékeknél ez érthető, hiszen mindegyikből egyből kettő kellene.

DSC09534_resize

Ha elfogadjuk azt, hogy az előlepi fizikai gombok egy kicsit kevesen vannak, körbeforgatva nagyon örülni fogunk annak, hogy az oldallapon viszont a bekapcsoló gombon és a két hangerőgombon kívül 6 azaz hat kitapintható és nyomkodható igazi gomb is van. Saját gombja van a névjegyeknek, saját gombja van a kamerának, van egy vészhívó gombunk és ez idáig csak a jobb oldal. A baloldalon az FM rádió saját gombja, az üzenetek (SMS-ek) saját gombja mellett egy PTT feliratú, jó nagy gomb is található, ennek funkciójáról később. Mindezen gombkavalkád azt eredményezi, hogy kesztyűben és vaksötétben is hamar indíthatóak a lényeges dolgok. Ráadásul legtöbbjüknek dupla funkciója van, hosszan nyomva például a zseblámpa indul el a rádió helyett. Lehetnének kicsit nagyobbak és könnyebben megnyomhatóbbak, de így is jó, hogy vannak.

DSC09526_resize

Ha már rádió: soha nem értettem és soha nem is fogom megérteni, hogy miért olyan nagy probléma megoldani a beépített FM rádióknál azt, hogy a bedugott füles nélkül is működjenek. Semmit nem utálok jobban, mint amikor rádiózni támad kedvem és akkor is kell a rohadék füles, ha a hangszórón keresztül élvezném inkább a zenét. Miért rohadék a füles? Hát azért, mert sosincs kéznél. Na, a ConCorde Raptor Z20 esetében ilyen gond nincs, mindenféle dugaszolás nélkül is megy a rádió még nálunk, a hegyek között is. Ez egészen felvillanyozó élmény, alig 10 évet vártam erre. Végre valaki megcsinálta.

DSC09528_resize

Ígértem, hogy szólok a PTT gombról. Ez a három betű (a push to talk, azaz a nyomd és beszélj rövidítése) )egy amolyan adóvevőt takar, mint a PMR rádiók. Két telefon között tudunk ingyen rádiózni vele. Egy túlélőtelefonnál nagyon jól jön minden extra kommunikációs képesség, így a dupla SIM mellett ez a funkció ilyen lehet. Sajnos a gyakorlati működését nem tudtam kipróbálni, mert ahhoz kettő telefon kellene. Amit viszont ki tudtam próbálni az a GPS és nem okozott csalódást, mert gyors, pontos, megbízható.

DSC09523_resize

Hogy a legnegatívabb élményem el ne felejtsem megemlíteni, gyorsan leírom most, amíg el nem felejtem. Én értem ám azt, hogy a felhasználói kézikönyv (spanyolosan Users Manuel) csak azért van a készülékekhez – főleg Android esetében – mert előírás, de hogy miért kellett a Z20-ashoz egy (lemértem) 6,5×9,5 centis légypiszkot odaadni, ráadásul 3-as betűmérettel, azt nem tudom. Elolvasni lehetetlen, hacsak nincs az embernél nagyító. Ez még nem is baj, de sajnos a ConCorde weboldalán sincs fenn elektronikus formában, pedig gondolom létezik, ha már kinyomtatták. Így az embernek totózni kell, hogy mi-micsoda, ami kalandnak nem túl rossz, de azért bosszantó. Ezeket a sorokat egyébként csak azért írom ide, hogy provokáljam vele a ConCorde amúgy félelmetesen rugalmas szakembereit és van egy fogadásom (nagy összegben akár), hogy a cikk megjelenését követő napokban már kinn is lesz a manuál, amit én majd be is linkelek ide.

DSC09519_resize

A telefon mindennapi használata során ezen kívül nem sok negatív élményem volt. Sokszor kérdezték már tőlem, hogy fizetett hirdetés volt-e a teszt, amit írtam, merthogy annyira magasztalom benne a készülékeket és én mindannyiszor elmondom, hogy nem az. Egyszerűen ha valami jó, azért még mindig tudok lelkesedni. És ilyen lelkesítő cucc a ConCorde Raptor Z20-as is, mert tényleg csak kevés hibája van. Ilyen hiba (és vitathatatlanul van hová fejlődni e téren) a kamera gyengesége. A Z20 kamerája ugyanis elég gyengécske és ezért nem fogjuk szeretni. CSak azért fogjuk használni, mert ott is velünk lehet, ahol más készülékek (telefonok, kamerák, fényképezőgépek) már régen feladták volna a por, víz, rázkódás miatt.

IMG_20150831_193349

Mi is akkor a lényeg és hol a célközönség? Azoknak fog tetszeni a ConCorde Raptor Z20, akik strapatelefont akarnak, ezért nem baj a robusztus megjelenés (esetleg még kedvelik is), de nem szívesen adnának egy ötvenesnél többet telefonért és mindehhez szeretnének még megbízható szervizhátteret és terméktámogatást is kapni. Na, ez így egybegyúrva pont ez a telefon, amelyet egyébként a ConCorde-tól kaptunk tesztelésre és ezt itt is köszönjük!



Szólj hozzá!

További Mobil tesztek

ConCorde Raptor Z20

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Strapabíró, férfias, dupla SIM
 
  Kontra:  
  - kevés RAM, gyenge kamera, nincs 4G
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,5"
  • kijelző felbontása: 800x480"
  • kijelző típusa: IPS multi-touch kapacitív kijelzõ"
  • eszköz mérete: 128x67x21 mm
  • tömeg: 206 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: MediaTek MT6572 Dual-Core ARMv7 processor max. 1.3GHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: vga
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: quadband
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: van
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android™ 4.4.2 KitKat
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3600 mAh
  • tapasztalat: 2 nap
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés