Connect with us

Hirdetés

technokrata

Le a vuvuzelával!

Smart home

Le a vuvuzelával!

A dél-afrikai labdarúgó világbajnokság idegesítően zümmögő trombitáinak elhalkítására egyénileg is lehetőség van. Feltéve, ha Interneten követjük a meccseket.

Európai focirajongók számára nem kérdés, hogy a dél-afrikai mérkőzések egyik legszokatlanabb jellemzője az úgynevezett vuvuzela. Ez a műanyagból fröccsöntött hangszer önmagában semmi gondot nem okoz (bár hossza miatt ütőfegyverként is használható), ám az általa elérhető hangerősség (közel 130 dB, azaz a fájdalomküszöb) elnyom minden más hangot a stadionban. Erősebb a bíró sípjánál, a rajongásukat hanggal kifejezők szurkolásánál – kvázi egyeduralkodó, ha a nézők java fújja.

South-African-boys-vuvuzela.jpg

Sokan idegesítőnek tartják a méhraj-szerű zümmögést, és ezért vagy lehalkítják a közvetítéseket, vagy inkább nem is nézik. Pedig van megoldás – elsősorban akkor, ha a Világhálón követjük nyomon a meccseket. Különböző szűrőkkel nagymértékben csökkenteni lehet a vuvuzela hangját, ami persze a helyi, a hangszert nem kedvelő szurkolókon nem segít, de az Európában maradtak számára áldás lehet. Már ilyen technológiát alkalmaz a Magyar Televízió is, de több letölthető szűrő közül választhatunk mi magunk is, egyénileg finomhangolva az eredményt.

Érdemes például ezt a német fejlesztést megvizsgálni. A rövid (német nyelvű) ismertető végén bemutatják hatékonyságát, amely meglepően jónak tűnik (legalábbis a vizsgált mintán). A kommentátor hangja hallható marad, miközben a vuvuzelák 200 herzes zümmögését szinte teljesen kiszűri.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés