Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége a merevlemezek miniatürizálásának

Kütyük

Vége a merevlemezek miniatürizálásának

Megindul az áttérés a memóriaalapú megoldásokra.

A kisméretű, 1,8 colos méretű winchesterek korszaka a végéhez közelít – legalábbis az iparági bejelentések és tervek elemzésével ezt a következtetést lehet levonni. A mágneses, fizikai behatásokra minden fejlesztés ellenére meglehetősen érzékeny adatrögzítés vetélytársa miatt tűnhet el a piacról: a memóriaalapú megoldások ára folyamatosan esett, ugyanakkor ezzel párhuzamosan egyre nőtt kapacitásuk. 2008-ra pedig elérték, elérik azt a szintet, amikor valós alternatívát kínálnak a mini HDD-k ellenében.

Ezt felismerve nemrég a Hitachi Global Storage Technologies bejelentette, hogy azt tervezi, leállítja az ebbe a kategóriába eső merevlemezek gyártását. A winchesterpiac legnagyobb résztvevőjének döntése pedig komoly hatással lehet a további trendekre. 1 colos hardvereszközeik előállítását már fel is függesztették, az 1,8 colos példányok pedig utoljára idén nyáron gördülnek le a futószalagról. A vállalat egyik legfőbb riválisa, a Fujitsu eddig nem gyártott ilyen eszközöket, de nemrég ők is előálltak a farbával: a távol-keleti cég közölte, hogy már nem is kívánnak belépni a piacra. Legalábbis merevlemezekkel nem – a Fujitsu inkább flash-es adattárolókkal akar betörni konkurensei közé.

Nem szabad azonban megfeledkezni a Toshibáról, amely már így is az 1,8 colos HDD-k piacának 70 százalékét tudhatja magáénak. A japán cég azonban eddig még nem nyilatkozott a miniatűr merevlemezekkel kapcsolatban; ahogyan a Samsung és a Seagate sem (ezek a cégek az összes ilyen winchester 8 illetve 5 százalékának előállításáért felelnek). Ettől függetlenül látható, hogy mi a trend: a memóriaalapú adattárolás kiszorítja a mágneses megoldásokat. A kisebb noteszgépekben, hordozható zenelejátszókban már inkább a memóriakártyáknak (és SSD-knek) áll a zászló, de a desktop frontja azért még sokáig bevehetetlen bástya marad számukra.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés