Connect with us

technokrata

Miért nem használjuk az Internetet?

Kütyük

Miért nem használjuk az Internetet?

Növekszik a motivációhiányra, érdektelenségre utaló indokok hangsúlya.

A TÁRKI Alapítvány, az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Részvénytársaság, valamint az ELTE–ITHAKA és a BME ITTK közreműködésével folytatott WIP-kutatások során figyelmet szenteltek annak a kérdésnek a tisztázására, hogy miért nem használják a távolmaradók az internetet. Évről évre felmérik a nemhasználat indokait és ezen indokok hangsúlyának változását. Az adatok (az ideiek és a tavalyiak egyaránt) azt mutatják, hogy az évek során egyre nagyobb hangsúlyt nyertek (a korábban egyértelműen vezető szerepet játszó materiális problémákra utaló okcsoport mellett) a motivációhiányra, érdektelenségre utaló indokok.

Erre utalt, hogy a „nincs számítógépe” és a „túl drága” válaszok gyakorisága csökkent, míg a „nem érdekli” és a „nincs rá szüksége” indokok szerepe jelentősebb lett. Fontos oknak tűnt fel ezek mellett folyamatosan a kompetenciahiányra utaló „nem tudja használni” válasz is. Az egyéb lehetőségek, mint például a „túl sok pornográf tartalom”, félelem a hitelkártya csalásoktól, vírusoktól és a személyes adatokkal való visszaéléstől, valamint általában a technikától, egyik évben sem képviseltek jelentős visszatartó erőt.

2005-ben egy különleges csoport esetében vizsgálták meg a kérdést: azokat helyezték a középpontba, akik bizonyos értelemben már elindultak a technológia adaptálásához vezető úton, és külön vizsgálták a számítógépet használók, de nem internetezők körét. Ennek a csoportnak az elemzése azért is lényeges, mert ezek azok az emberek, akik minden bizonnyal a legkönnyebben csatlakoznának a netezők köréhez, és akik esetében egy esetleges kormányzati ösztönzőprogram kidolgozásakor elképzelhető, hogy speciális igényeket kell figyelembe venni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy ez a réteg egészen más hátráltató erőkkel találkozik, mint a nem használó népességnek az a köre, amely nem is számítógépezik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd