Connect with us

Hirdetés

technokrata

Netsurvey-felmérés: többen vannak az otthoni internetezők a vállalatiaknál

Kütyük

Netsurvey-felmérés: többen vannak az otthoni internetezők a vállalatiaknál

A Netsurvey 2001. év végi iBasic felmérésének adataiból kiderült – rég várt áttörésnek lehettünk tanúi a múlt év második félévében az Internet-használók világában: többen interneteznek otthonról, mint a munkahelyekről. Az iskolai Internet-használat dominanciájának mítosza már régmúlt, most azokon a sor, akik az otthonukban használják az Internetet – közel 400 ezren vannak. Mintegy mellékesen kiderült továbbá az is, hogy a Terminal az informatikai szakmai portálok élmezőnyébe tartozik – ráadásul a vállalati internetezők körében a legnépszerűbb.

A Netsurvey által évente elkészített iBasic kutatás 2001. év végi adataiból az otthoni internetezőkre vonatkozó elemzéseket a red-stars.com Hungary Rt., internetes reklám- és médiaügynökség készítette el.

A felmérés szerint az Internet-használók száma 1 millió 32 ezer, tehát az otthonról internetezők ennek nagyjából 40%-át teszik ki.

E csoport néhány tulajdonságában szignifikánsan eltér a munkahelyen, iskolában internetezőktől: elmondható, hogy az információszerzés számukra kiemelkedően fontossá vált, első számú információforrásuk az Internet.

A hagyományos sajtót felváltja az Interneten való keresés, amelyet az is megerősít, hogy érdeklődésük a számítástechnika, az utazás, a gazdasági és a politikai hírek felé mozgatja őket. Akik otthonról interneteznek, azok összességében két és félszer annyit ülnek a hozzáféréssel rendelkező számítógépük előtt, mint a többiek. Átlagosan több mint heti 10 órát, jellemzően egyenletesen elosztva, naponta vagy kétnaponta.
Internetezési szokásaik az időbeosztásukhoz alkalmazkodik, inkább az esti órákban, valamint hétvégén ˝lógnak a Hálón˝. Jobban ismerik az Internet kínálta lehetőségeket, mint azon társaik, akik nem az otthonukból használják a globális médiumot.

Az általános, illetve a tematikus portálok, de a keresők és az ingyenes szolgáltatások ismertsége is átlagosan 10 százalékponttal magasabb a vizsgált csoport körében. A Terminal szűkebb témakörű – informatikai-gazdasági, szakmai – portálként ebben a csoportban az élmezőnybe tartozik, olyan általános témájú portálok előzik meg, mint az Origo, az Index, a Startlap, a Fotexnet, az Internetto és a Stop.

Nem otthonról internetezők körében népszerű általános portálok:

81,1% – www.origo.hu
63,0% – www.index.hu
51,8% – www.startlap.hu
31,4% – www.fotexnet.hu
29,8% – www.internetto.hu
19,7% – www.stop.hu
17,3% – forum.index.hu
09,8% – www.terminal.hu
09,6% – www.infostart.hu
08,0% – www.prim.hu
05,5% – www.hwsw.hu

Otthonról internetezők körében népszerű általános portálok:

88,7% – www.origo.hu
71,2% – www.index.hu
67,9% – www.startlap.hu
48,6% – www.fotexnet.hu
44,9% – www.internetto.hu
39,2% – www.stop.hu
15,5% – www.infostart.hu
22,2% – forum.index.hu
19,5% – www.prim.hu
16,3% – www.terminal.hu
11,5% – www.hwsw.hu

E vizsgált csoportba tartozó felhasználók azok, akik már nem csak kimerészkednek a külföldi – elsősorban angol és német nyelvű – oldalakra hanem rendszeresen használják is azokat. Az angol nyelvű oldalak ismertsége a körükben lényegesen, mintegy 20 százalékponttal magasabb.

Kik ők? Idősebbek, mint gondolnánk, többségük nem az internetezők 39,8 %-át kitevő 18-29 éves korosztályból kerül ki, hanem 30 évesnél idősebbek. Az internetezők összességére érvényes 44-56%-os nő-férfi megoszlás ebben az esetben a férfiak felé tolódik el: az otthonról internetezők 64%-a férfi. Jellemzően budapesti, illetve Pest környéki településen lakik (a csoport 50%-a), és rendelkezik mindazokkal a vagyontárgyakkal, amelyek őt az A vagyoni kategóriába sorolják, 74%-uk rendelkezik személygépkocsival és lakással is.

Általánosságban elmondható, hogy az a sztereotípia,
mely szerint az internetezők vagyoni, iskolázottsági szempontból a magyar társadalom felső decilisébe tartoznak, az otthoni internetezőkre még inkább igaz: ők azok, akik az internetezők közül is kitűnnek ezen paramétereikkel.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés