Connect with us

Nyílt forráskódú szoftverek a közbeszerzésben

Dotkom

Nyílt forráskódú szoftverek a közbeszerzésben

Nyílt forráskódú szoftverek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére nyílik lehetőség a költségvetési intézmények, valamint a közoktatás és a felsőoktatás számára.

Ennek 12 milliárdos keretösszege megegyezik a Microsoft és Novell termékek beszerzési keretösszegével.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) évek óta dolgozik együtt a Központi Szolgáltatási Főigazgatósággal (KSZF) azon, hogy versenysemleges és piacbővítő, valamint iparágat fejlesztő közbeszerzési keretmegállapodás-kiírások szülessenek, melyek a teljes IKT szektor fejlődését szolgálják. A nyílt forráskódú programokra vonatkozó szerződés bejelentése ezen munka egyik állomása. Az IVSZ reméli, hogy rövidesen megjelenik az IT-biztonsági eszközök beszerzésére irányuló kiírás is.

Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke a döntést abból a szempontból tartja stratégiai jelentőségűnek, hogy végre Magyarországon is elindulhat egy olyan közösségformálás, amilyenre eddig még nem volt lehetőség. Ezzel párhuzamosan megindulhat e területen a műhelymunka és a szakemberképzés a nyílt forráskódú szegmensben, ami innovációs hatással bírhat az alkalmazásfejlesztésre ezen a területen.

Az IVSZ kiemeli, hogy a nyílt forráskódú eszközök közbeszerzésének támogatása illeszkedik abba a támogatott törekvésbe, amely – többek között az IVSZ hatására – az eKözigazgatási keretrendszer kialakításában is megtalálható, és amelynek egyik megfogalmazott célja a rendszerek közötti szabványos kommunikáció. Ez mind a dokumentumformátumok, mind az adatcsere és funkcióhívások – amelyek tipikusan megjelennek a modern webszolgáltatások esetében – esetén meg kell hogy tudjon valósulni, és amelyet mind a nyílt, mind a modern zárt forráskódú rendszerek lehetővé tehetnek és kell is tenniük.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő