Connect with us

Hirdetés

technokrata

Anyja könyörög a hackerért

Dotkom

Anyja könyörög a hackerért

Miniszterelnöki kegyelemben reménykedik az autista hacker és édesanyja.

Idén nyáron írtunk utoljára a NASA hackerről: a skót származású Gary McKinnon azért került rivaldafénybe, mert több tucatnyi kormányzati számítógépbe tört be. A férfi még 2001 februárjában kezdte meg digitális ámokfutását. Akkor, alig 12 hónap leforgása alatt közel száz, USA-beli kormányzati és katonai szervere hatolt be, s ott – a vád szerint – mintegy 700 ezer dollárnyi kárt okozott. McKinnon azóta is kategorikusan tagadja, hogy bármilyen kárt idézett volna elő a megtámadott számítógépeken. A hatóságok egyébként Észak-Londonban akadtak tavalyelőtt nyáron a „Solo” becenevet viselő szigetországbeli hacker nyomára – azaz durván négy évig tartott a férfi utáni hajsza.

A férfi az azóta eltelt idő alatt minden lehetséges eszközt megragadott arra, hogy elkerülje az Egyesült Államoknak való kiadatást. Attól tart ugyanis, hogy akár még terrorizmussal is megvádolhatják az Újvilágban. Ezt ugyanakkor visszautasította az ügyben ítélkező brit Nicholas Evans bíró, aki már korábban is úgy nyilatkozott, hogy „a két ország között több mint 150 éve létezik kiadatási egyezmény. Nincs okom feltételezni, hogy McKinnon nem fog igazságos elbánásban részesülni.”

Gary Mckinnon a Trafalgar téren

Ezek után nem meglepő, hogy a hacker utolsó fellebbezését is visszautasították 2008 nyarán. A minden idők legnagyobb katonai hackelésével vádolt McKinnon így most kénytelen szembenézni azzal a lehetőséggel is, hogy akár 70 éves börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. Mindezt azért, mert a férfi ki akarta deríteni: vajon léteznek-e UFO-k. A brit ugyanis azt vallotta 2006-ban, hogy csak ebbéli kíváncsisága vette rá arra, hogy tudását a NASA-val szembeni hackelésre használja fel.

Az ügy legújabb fejleménye, hogy a férfi anyja is harcba szállt fia brit földön tartásáért: Janis Sharp arra kérte Nagy-Britannia jelenlegi miniszterelnökét, a népszerűségéből az elmúlt hónapokban rohamosan veszítő Gordon Brownt, hogy állítsa le fia kiadatását az Egyesült Államoknak. A hölgy arra hivatkozik levelében, hogy McKinnon Asperger-szindrómája (amely az autizmus egy enyhébb válfaja) miatti gyenge mentális állapotában komoly romlás jelentkezne, ha az USA-ban kellene felelnie tettéért. Igaz, ezt az érvelést Jacqui Smith, a szigetország belügyminisztere korábban már elutasította.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés