Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Freesoft már érzi a válságot

Dotkom

A Freesoft már érzi a válságot

Húsz százalékkal csökkenő árbevétel mellett is pozitív szaldót vár az év végére az idei három negyedévet 358 milliós adózott veszteséggel záró Freesoft.

A profit warningként is értelmezhető gyorsjelentését kedd este publikáló társaság számai az akvizíciók miatt nem hasonlíthatók össze a korábbi év hasonló időszakával, de a számokból szinte minden tekintetben jelentős javulás látszik az elmúlt év első kilenc hónapjához képest. A cég korábbi árbevételének közel ötszörösét produkálta kilenc hónap alatt a társaság, az ez idő alatt termelt veszteség azonban kevesebb mint 58 százaléka a tavalyinak. A veszteséges működés a harmadik negyedév végén a gyorsjelentés megállapításai szerint az informatikai vállalkozásokra jellemző folyamat, amelyben fordulat várható a negyedik negyedévben. Az ilyen társaságoknál ugyanis a projektek többsége az utolsó negyedévben zárul, az árbevétel és a nyereség is akkor keletkezik, miközben a költségek többségét folyamatosan fizetni kell. Ugyanakkor a menedzsment figyelmeztetett arra, hogy az árbevétel a 2008-ra tervezett 11 milliárd forintos összegnél jóval, mintegy 20 százalékkal kisebb lesz. Ez részben annak tudható be, hogy a társaság által megnyert közbeszerzési eljárást – erről októberben adott hírt a társaság – megtámadták, így az ebből remélt jelentős bevételek áthúzódhatnak a következő évre.

Az említett projekt mellett a gyorsjelentésből kiderül, hogy a Freesoftot az említett közbeszerzés csúszása mellett már sújtja a pénzügyi válság. A társaság által megszerzett Humansoft és Banksoft cégek hardvertermékei iránt jelentősen csökkent a kereslet és a Banksoft több banki ügyfele is jövőre halasztotta a cégtől megrendelni tervezett alkalmazásfejlesztéseket.

Nem kedvező számukra az erős dollár és az emelkedő kamat sem, hiszen a társaság termékeinek jelentős része dollárimportból származik, a nagy volumenű, hosszú kifutású állami és önkormányzati projektek finanszírozása pedig folyamatosan szükségessé teszi rövid lejáratú bankhitel felvételét. A társaság ezért azzal számol, hogy mind az EBITDA (jelenleg mínusz 300 milliónál tartanak), mind az üzleti eredmény jobban csökken majd, mint az árbevétel. A Freesoft korábban 513 milliós konszolidált EBITDA-t tervezett; az elmaradás mértékét nem becsülték, de az adózott eredménynél pozitív számot várnak.

Tovább


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés