Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az olimpiát már mobil tévén nézhetjük?

Dotkom

Az olimpiát már mobil tévén nézhetjük?

A magyarországi mobiltelevíziózás kísérletében részt vevő cégek [Antenna Hungária (AH), T-Mobile, Vodafone, Nokia Siemens Networks] arra számítanak, hogy még az idén elindul az üzemszerű szolgáltatás.

Ennek pontos időpontja attól is függ, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság mikor írja ki a pályázatot. Jean-Francois Fenech, az AH vezérigazgatója azt szeretné, ha ez mielőbb megtörténne. A cégvezető szerint tavaszi pályázat esetén az eredményhirdetést követő egy-két hónap után el tudnák indítani a szolgáltatást, ám azt kizárta, hogy a júniusi labdarúgó-Eb közvetítéseit már nézhetnénk mobilon. Az augusztusi pekingi olimpia közvetítése viszont ideális lehetőséget szolgáltatna a mobiltelevíziózás nyitányának. A cég egyébként eddig több száz millió forintot költött a kísérletre, a hálózat tényleges fejlesztése milliárdos nagyságrendű lehet – mondta a keddi tájékoztatón a vezérigazgató.

Winkler János, a Magyar Telekom mobil üzletágért is felelős vezérigazgató-helyettese gyors felfutásra számít a szolgáltatás elterjedésében, három-ör éven belül mindenki zsebében ott lesz a mobil tévé. Az is kérdés, hogy a többféle üzleti modell közül melyiknek a keretében valósul meg Magyarországon a mobiltelevízió-szolgáltatás – tette hozzá Podhorányi László, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese. Ezt azonban ma még – a pályázati kiírás ismerete nélkül – nehéz megmondani. Winkler az olaszországi, havi 19 eurós díjat sokallja, szerinte ennél alacsonyabb díjjal lehet indulni és elképzelhető heti vagy alkalmi – egy-egy program “letöltésére” kialakított – díjkonstrukció is. Jean-Francois Fenech szerint Olaszországban azért is olyan drága a szolgáltatás, mert ott az infrastruktúrák is versenyeznek egymással, ezt az üzleti megoldást tehát nem szívesen látná a pályázati kiírásban az AH vezére sem.

A tv-adás vételét biztosító készülék jelenleg 400 euró körüli áron vásárolható meg, arra számítanak, hogy ez is mérséklődni fog. Podhorányi is abban reménykedik, hogy nagy lesz az érdeklődés a szolgáltatás iránt, ami idővel mérsékelheti a készülék árát. Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks ügyvezetője azt várja, hogy 2011-ben a világban már félmilliárd mobiltévé-felhasználó lesz. A jelenlegi teszt Nokia-Siemens platformon zajlik, Nokia mobiltelefonok használatával, a kísérleti stádiumban 11 csatorna látható, ebből három (m1, m2, Duna TV) ingyenesen érhető el.

Három-öt éven belül mindenki zsebében ott lehet a ma még 400 eurós mobil tévé



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés