Connect with us

Hirdetés

technokrata

A mobil-szélessáv éve lesz 2008

Dotkom

A mobil-szélessáv éve lesz 2008

A mobilszélessáv-szolgáltatásban bontakozhat ki jövőre komoly konkurenciaharc a szolgáltatók között, így Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese úgy véli, a következő év a távközlésben a mobil-szélessávról szól.

Winkler egyenesen a beszédforgalomhoz hasonló felfutásra számít a mobilinternet területén. Ennek jelei már idén is mutatkoztak, mint mondta, januárhoz képest a szélessávú hálózaton hatszorosára növekedett az adatforgalom. Az ebből származó bevételek azonban nem nőttek ilyen ütemben, hisz az említett időszakban jelentősen estek az árak.

A T-Mobile International és magyar vállalkozása is támogatja az adatroaming-tarifák Viviane Reding uniós biztos által szorgalmazott csökkentését. Winkler az Apple iPhone-jának magyarországi megjelenésétől is forradalmi változásokat vár (bár a készüléknek vannak hiányosságai). A bevezetés időpontját nem árulta el.

A T-csoport mobilüzletág-bevételeinek jelenleg körülbelül 15 százaléka származik nem beszédcélú forgalomból (például adat, tartalom), ami Winkler szerint 3-5 éven belül megkétszereződhet. Winkler bejelentette, hogy Budapest teljes területén elérhető a T-Mobile 7,2 Mbit/s letöltési sebessége, míg a 118 lefedett vidéki városban ez 3,6 Mbit/s. A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy jelenleg a lakosság 50 százaléka használhatja a T-Mobile szélessávú hálózatát.

Winkler az idei évet is sikeresnek tartja, részben azért, mert sikerül 44 százalék körül tartani a társaság piaci részesedését, így kevesebb mint 0,6 százalékos piacvesztést szenvedhetnek el. Korábban, 2003-ban 2,17, 2004-ben és 2005-ben pedig 1,2 százalékpontos piacvesztést hozott a szolgáltatónak az év. A tényleges, vagyis az aktív kártyák alapján még ennél is kedvezőbb a kép, hisz a T-Mobile ebben a körben idén 0,09 százalékpontos piacvesztésre számít. Mindezt a hatékonysággal sikerült elérni, hisz a cég EBITDA-ja és EBITDA-hányadosa is jóval felülmúlja a tavalyit, de tőzsdei jelenléte miatt konkrét adatokat nem közölhetett.

Winkler arról is beszámolt, hogy a Magyar Telekom struktúrájának átalakítása után a lakossági üzletágért felel majd, s két márkát, a T-Mobile-t és a T-Comot gondozza, ez utóbbit az év második felében várhatóan a T-Home váltja fel. Winkler hatáskörébe kerül a lakosság és a 10 előfizető alatti vállalkozások számára nyújtott, „mozgás közbeni” hang-, internet- és tv-szolgáltatás.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés