Connect with us

Hirdetés

technokrata

Veszélyek, amiket a nem eredeti kellékanyagok használata rejt

Dotkom

Veszélyek, amiket a nem eredeti kellékanyagok használata rejt

Az OKI hosszú teszteléseket követően állapította meg, hogy a nem eredeti kellékanyagok használata károsodást, illetve nyomtatási problémákat okozhat, még akkor is, ha kezdetben nem tapasztalunk ilyet.

Egy gyártó csak akkor tudja garantálni a termékek leírásában szereplő nyomtatási minőséget és élettartamot, ha készülékeit az általa gyártott eredeti kellékanyagokkal használják. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre Barlavits Péter, az Oki Systems (Magyarország) Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója válaszolt.

Terminal – Milyen veszélyeket rejt a nem eredeti kellékanyagok használata?

Barlavits Péter – Az OKI Printing Solutions csak abban az esetben tudja garantálni a termékek leírásában szereplő nyomtatási minőséget és élettartamot, ha az OKI nyomtatóit az eredeti kellékanyagokkal használják. Persze nem minden nem eredeti kellékanyag okoz problémákat a nyomtatóknál, de az esetek többségében például egy utángyártott vagy újratöltött toner okozhat váratlan meglepetést felhasználójának. Amikor a felhasználók nem-eredeti kellékanyagokat használnak, könnyen megeshet, hogy gyenge nyomtatási minőséget tapasztalnak, a legrosszabb esetben pedig az is előfordulhat, hogy megsérül a fotohenger és a rögzítő egység az ismeretlen festékpor jellemzői miatt.

Az OKI hosszú teszteléseket követően állapította meg, hogy a nem eredeti kellékanyagok használata károsodást, illetve nyomtatási problémákat okozhat, még akkor is, ha kezdetben nem tapasztalunk ilyet. Ezt követően pedig – súlyosabb károsodás esetén –a nyomtatót meg kell javíttatni, esetenként alkatrészeket kell kicserélni benne, ami nem olcsó mulatság, így végeredményben amit megspóroltunk egy kellékanyagon ott hagyjuk egy szervizben. Így a nem-eredeti termékek, kellékanyagok révén elérhető megtakarítás gyakran csak látszat.

Terminal – A hamisítványok, vagy az utántöltött festékkazetták veszélyesebbek?

Barlavits Péter – A hamisítványokkal több gond lehet, mert nem biztos, hogy az utánzat megfelelően illeszkedik a nyomtatóban, így komoly roncsolást okozhat a szerkezetben. Az utántöltött festékkazettákkal ilyen probléma nincs, ott a fő gondot a festékpor rossz minősége, nem megfelelő összetétele okozza.

Terminal – Elveszti-e a garanciáját az a berendezés, amely nem eredeti kellékanyag használata miatt hibásodott meg?
Barlavits Péter – A nem-eredeti kellékanyagok használata hátrányosan érinti a felhasználót is. Azokban az esetekben, amikor az OKI Printing Solutions szakszerviz egyértelműen megállapítja, hogy a nyomtató meghibásodását egy nem-eredeti termék használata okozta, a javítás nem ingyenes, még garanciaidőn belül sem.

Terminal – A végfelhasználó hogyan győződhet meg arról: eredeti OKI kellékanyagot vásárolt?

Barlavits Péter – Az eredeti kellékanyagokat az OKI Printing Solutions hivatalos viszonteladóinál lehet beszerezni. Amennyiben máshol vásárolnánk meg a kellékanyagot, mindenképpen meg kell győződni az OKI által garantált külső jegyekről (logó, hologram, típusszám, nyomtatósorozat száma stb.) és ne feledjük el ellenőrizni az eredeti, sértetlen, gyári csomagolást sem.

Terminal – A használt OKI kellékanyagokat hova lehet leadni?

Barlavits Péter – Az OKI elindította kellékanyag visszavételi programját, amely lehetőséget ad arra, hogy az elhasznált, kiürült festékpatronokat a vásárlás helyén leadhassa a felhasználó. Bizonyos festékpatronok és fényhengerek visszaszállítását az OKI anyagilag is honorálja. A legbiztosabb megoldást ugyanakkor az jelenti, hogyha a vásárlást és visszavételt egy helyen intézzük: az OKI Printing Solutions hivatalos viszonteladóinál. Itt biztosítva vannak a szakszerű tárolás és a későbbi környezetkímélő újrahasznosítás lehetőségei is.

Terminal – A termékkalózkodás éves szinten mekkora bevételkiesést eredményez a vállalatnak?

Barlavits Péter – Elsősorban nem a bevételkiesés jelenti a legnagyobb problémát. A nem-eredeti kellékanyagok használata az OKI és a felhasználó számára egyaránt bosszúságot okozhat. A felhasználónak azért, mert a nem-eredeti kellékanyag rongálja nyomtatóját, megrövidítve ezzel az a készülék élettartamát. Az OKI Printing Solutionst pedig – hiába képviselik termékei a csúcstechnológiát – önhibáján kívül presztízsveszteség érheti, mert a nem jól tájékoztatott felhasználó az OKI-t és a nyomtatót fogja okolni a rossz minőségű nyomtatásért, az idegeskedéssel töltött órákért és a szervizre költött százezrekért. A felhasználók, vásárlók megfelelő tájékoztatása és az eredeti kellékanyagok elérhetővé tétele így az OKI Printing Solutions és a vásárlók közös érdeke.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés