Connect with us

technokrata

Windows Vista: meg sem jelent, de máris vírus fenyegeti?

Dotkom

Windows Vista: meg sem jelent, de máris vírus fenyegeti?

Egy új Microsoft eszközt vettek célba a vírusírók, így könnyen előfordulhat, hogy még azelőtt jelenik meg az első, kifejezetten az új platformra írt digitális kártevő, mielőtt az operációs rendszer végleges köntösében megmutatkozhatna.

Egyelőre Monad néven fut az a parancssoros shell, amely várhatóan a Microsoft következő generációs operációs rendszerében, a volt Longhornban debütál. A finn F-secure arra hívta fel nemrég a figyelmet, hogy ezen eszköz kapcsán máris megjelent az első ártalmas kód: egy vírusíró publikációjában azt prezentálta, miként lehet a Monadot felhasználni alantas tervei megvalósítására. Az F-secure szerint, ha az eszköz valóban adoptálásra kerül a Vistában, akkor ez lehet a várható behatolási pontok közül az első.

Parancssoros vezérlésre mindegyik Windows képes; XP alól ezt a cmd paranccsal lehet „előcsalni”. A következő generációs operációs rendszerben ezt a lehetőséget továbbfejlesztette a Microsoft, így a Monad (amely MSH néven is fut) jóval összetettebb feladatok ellátására is alkalmazható – sokkal inkább hasonlít már a Unix alapú rendszereken található Bash-hez. Azzal azonban, hogy komplexebb scriptek futtatására is lehetőség nyílik, a Microsoft egy újabb potenciális ajtót nyithat a behatolók számára. Mindez nem csak a Vistát fenyegetheti, hiszen egy korábbi bejelentés szerint a Monad Windows XP-hez és Windows Server 2003-hoz is el fog készülni. Azt azonban nem árulta el a redmondi szoftverfejlesztő, hogy miként tervezi az eszköz terjesztését.

Mikko Hyppönen, az F-secure antivírus részlegének igazgatója elmondta, hogy az általuk a Weben felfedezett vírus-példa csak kis kockázatot hordoz magában, ám módosítása révén sokkal komolyabb fejtörést is okozhat a felhasználóknak. Az igazgató ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a Microsoft a Vistát már ezzel az eszközzel egybeintegráltan hozza forgalomba, s az alapértelmezett állapotban engedélyezve is lesz, akkor az scriptvírus-dömpinget indíthat el. Hyppönen szerint vagy különálló eszközként, add-onként kellene Redmondnak a Monadot elérhetővé tenni, vagy pedig alapbeállításként tiltania kellene az eszköz használatát.

A Microsoft először a Vistában tervezte bemutatni a Monadot, ám később a vállalat képviselői már úgy nyilatkoztak, hogy először az Exchange 12-es változatában jelenik majd meg – ez a mostani tervek szerint 2006 második felében következik be. A Windows-os debütálás csak ezután esedékes. Jelenleg azonban semmilyen veszélyt nem jelent a felhasználókra, mondta a vállalat egyik szóvivője.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd