Connect with us

Hirdetés

technokrata

Revolution: eszköz már van, de még nem tudják kihasználni a KKV-k

Dotkom

Revolution: eszköz már van, de még nem tudják kihasználni a KKV-k

Negyven százalék körüli a számlázó szoftverellátottság a szolgáltató szektor kis- és középvállalatainál.

A Revolution Software ez év elején készült felmérése szerint a hazai üzleti szolgáltató szektor kisvállalatainak kevesebb mint fele (43%) rendelkezik számlázó szoftverrel, holott jelentős részüknek már birtokában van személyi számítógép. Míg a számlázó szoftverek használatának mellőzésére egy cég tevékenységi köre, a kiadott bizonylatokkal szembeni alacsonyabb követelményei vagy ügyfeleinek kis száma részben magyarázatot adhat, addig érthetetlenebb a helyzet egy sokkal általánosabb, tevékenység-független eszköz, az elektronikus levelezés esetében: még a számítógéppel rendelkező cégeknek is csupán 32%-a rendelkezik e-mail címmel. A felmérés mégis legmeglepőbb eredménye, hogy a cégek 13%-a drágább, egyedi fejlesztésű számlázó szoftvert használ, holott tevékenységük ezt általában nem indokolja.

A több mint 9.000 kisvállalati ügyviteli szoftverfelhasználóval rendelkező Revolution Software – nem reprezentatív felmérés keretében – 2004 elején az üzleti szolgáltató szektorból közel 900 kisvállalatnál végzett telefonos megkérdezést. A minta nyilvános adatbázisból készült, és olyan tevékenységeket végző betéti társaságokat és korlátolt felelősségű társaságokat tartalmazott, amelyek szolgáltatásait jellemzően cégek veszik igénybe. A mintában 40%-os arányban budapesti, 60%-ban vidéki cégek szerepeltek.

A Revolution tapasztalatai szerint a szolgáltató cégek a magas számítógép-ellátottság ellenére is viszonylag kis számban használnak ügyviteli szoftvereket, így például számlázó, készletnyilvántartó programokat, amelyekkel pedig jelentősen leegyszerűsíthetnék adminisztrációs munkafolyamataikat, üzleti partnereiknek pedig a kézi számlatömbökkel szemben igényes formátumú bizonylatokat állíthatnának ki. Még az egyszerű és alacsony áron – néhány ezer forintért – beszerezhető ügyviteli alkalmazások elterjedése is igen csekély. E mögött elsősorban az húzódhat meg, hogy a vállalkozások nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a piacon elérhető szoftverek képességeiről és árairól. Mindezeket a kutatás eredményei is alátámasztották.

A felmérés meglepő eredménye, hogy míg a cégek sok esetben éppen a költségekre hivatkozva nem vezetnek be irodai szoftvereket, addig közel egytizedük az egyedi szoftverfejlesztést választja, amelynek költségei – a kész szoftverek akár néhány ezer forintos bolti árát tekintve – kivétel nélkül nagyságrendekkel magasabbak, és emellett minőségük mind informatikai, mind számviteli oldalról sok esetben megkérdőjelezhető. Ráadásul, az így kifejlesztett szoftverek mögött gyakran nincs támogatás, vagy „eltűnik” a fejlesztő, ami például egy törvényi változás esetén használhatatlanná teszi a programot. Mindez még jobban alátámasztja az információhiányra vonatkozó feltételezéseket, hiszen a cégek nagy százalékánál ilyen jelentős költségek és kockázatok vállalására ez lehet az egyedüli magyarázat.

A Revolution által végzett felmérés első szakaszának korábban közzétett adatai szerint a számítógép-ellátottság átlagos 88%-os aránya mellett jelenleg a cégek további 3%-a tervez PC vásárlást. A budapesti és vidéki cégek közötti mindössze 4%-os eltérés a jövőben várhatóan tovább csökken, mivel a vidékiek 2%-kal nagyobb arányban terveznek számítógép-vásárlást, mint a fővárosiak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés