Connect with us

Hirdetés

technokrata

Feladta a Nokia

Kütyük

Feladta a Nokia

Leáldozott a symbianos telefonoknak.

Többször írtunk az elmúlt egy hétben a Nokia tervezett stratégiaváltásáról. Már akkor sejteni lehetett, hogy a kicsit elavult Symbian platformot fogja lecserélni a finn vállalat, de biztosat csak mára ígértek a skandinávok. Egy hétnyi várakozás után már annyira nem is meglepő a hír: a Nokia és a Microsoft egymás keblére borult.

Stephen Elop és Steve Ballmer közösen jelentették be a két vállalat közötti együttműködést. Eszerint a Nokia Windows Phone 7 operációs rendszert fog használni mobilkommunikációs eszközein, ellensúlyozandó az okostelefonok piacán tapasztalható hátrányát. Ismeretes, hogy először az Apple iPhone-ja, majd a Google-féle Android rohamtempóban foglalta el az alig egy-két éve létező szegmenst, és habár a finnek adják el továbbra is a legtöbb, egy platform (Symbian) alá tartozó telefont, az okostelefonok tekintetében egyáltalán nem teljesítenek jól.

Voltaképp nem is nagyon maradt más lehetősége a vállalatnak, hiszen a Symbian továbbfejlesztése hatalmas költségeket emésztene fel, az Androidhoz mért lemaradást pedig egyszerűbb behozni egy hasonlóan fejlett mobil operációs rendszer adaptálásával. Mivel a Google fejlesztette OS fő riválisként kiesik, az iOS pedig zárt, Apple-től független készülékekre nem átültethető, a Nokia mozgástere nagyon beszűkült.

Ugyanakkor a megállapodás többről szól, mint pusztán a WP7 telepítése Nokia mobiltelefonokra. A két vállalat megállapodása szerint szoros együttműködést alakítanak ki, a finnek besegítenek a platform fejlesztésében is. Ez a Microsoftnak is előnyére válik, hiszen a szintén kicsit későn érkező WP7 elterjedtségén sokat lendít majd a Nokia még mindig hatalmas felvevőpiaca. Emellett a Nokia számos online Microsoft szolgáltatást használhat, mint például a webes és térkép-kereső Binget vagy a hirdetések kezelésére szolgáló AdCentert. Emellett a finn mobilok kompatibilisek lesznek az Office-szal és az Xbox Live játékplatformmal is.

Nem teljesen egyértelmű még a megállapodás minden részlete. Például míg az androidos platform egyaránt megállja a helyét az okostelefonok és a táblagépek körében is, addig a Microsoft külön operációs rendszert használ; kérdés, hogy ez a taktika mennyire válik be hosszútávon a két cégnek. Nyilván vannak még tisztázandó részletek a két vállalat között, és a nyilvánosság felé is. Elop ezért még ma, Londonban tart részletesebb elemzést a megállapodásról.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés