Connect with us

Hirdetés

technokrata

Milyen hibákat követhetünk el az önéletrajz kialakítása során?

önéletrajz

Tipp

Milyen hibákat követhetünk el az önéletrajz kialakítása során?

Milyen hibákat követhetünk el az önéletrajz kialakítása során?

Az álláskeresés során az önéletrajz számít az elsődleges “fegyvernek”, amivel megkaparinthatjuk álmaink állását. A legfőbb funkciója manapság az, hogy bejuttasson minket az interjúra, ehhez azonban arra is szükség van, hogy megfelelően fel legyen építve a dokumentum.

Gyakori hibák, amiket az álláskeresők elkövetnek

Ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes szakember támogatását igénybe venni. A CV Shark szolgáltatásainak a segítségével az álláskeresés sokkal hatékonyabb lehet. A folyamat során az egyik legfontosabb lépés az önéletrajz rendbetétele.

Vannak olyan információk, amelyeket egyszerűen el kell hagyni a dokumentumból, de helytelen berögződések miatt még a mai napig nagyon sokan szerepeltetik azokat a CV-ben. Melyek azok?

Az első lépés, hogy a régi és jelentéktelen munkatapasztalatokat feltétlenül törölni kell. Ha a megpályázott pozícióhoz semmilyen köze nincs, akkor a legjobb, ha le sem írjuk. Ha már 5 éve dolgozunk kereskedelemben és szakmán belül, például egy marketing ügynökségnél akarunk elhelyezkedik, akkor teljesen irreleváns, hogy 8-9 évvel ezelőtt nyári munka keretein belül 1 hónapig úszómesterként dolgoztunk valamelyik strandon.

Ha mégis benne hagyjuk, azzal azt fogjuk üzenni, hogy nem értjük, milyen készségekre van szükség az állás betöltéséhez. Nem aktualizáltuk az önéletrajzunkat, valamint mindenhova ugyanazt a dokumentumot küldjük el.

Ezzel nagymértékben csökkentjük az esélyünket egy interjú lehetőségére. Egyedül az képez kivételt a nem releváns tapasztalatok felsorolása alól, ha pályakezdők vagyunk, és/vagy egyáltalán nem dolgoztunk azelőtt olyan helyen, ami szorosan kapcsolódik az adott területhez.

A kevesebb mindig több

A legfontosabb, hogy minden egyes szó, karakter, ami nem ad értéket az önéletrajzhoz, az a gyakorlatban elvesz tőle. Ilyen például az, amikor az e-mail-cím, telefonszám elé külön kiírjuk, hogy “Mobilszám” vagy “E-mail-cím”. Az információból egyértelműen látszik, hogy miről van szó, nem kell külön magyarázó szavakkal foglalni a helyet.

Soha ne írjunk olyat az önéletrajzba, aminek nincs valós funkciója. A céltalan szavak, kifejezések valójában a strukturálatlanság, rendezetlenség benyomását fogják kelteni. Ami egyértelmű, azt ne magyarázzuk meg külön!

Cím, dátum, aláírás – mind felesleges

Sajnos még mindig vannak olyan berögződések, amelyek még évekkel ezelőtt is feleslegesnek számítottak. Ilyen például az, hogy az önéletrajznak címet kell adni. A valóságban erre egyáltalán nincs szükség, hisz ránézésre egyértelmű milyen dokumentumról van szó. Továbbá az önéletrajz nem hivatalos dokumentum, így se dátum, se keltezés, se aláírás nem kell rá. Általában elektronikus módon kell elküldeni, ezért a doksi nevét érdemes módosítani.

Ne feledjük, hogy az önéletrajz elsődleges feladata az, hogy bejuttasson minket az interjúra. Se több, se kevesebb.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Tipp

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés