Connect with us

Hirdetés

technokrata

Itt a jövő: arcfelismerő szoftver figyel minket

Smart home

Itt a jövő: arcfelismerő szoftver figyel minket

A Különvélemény című film által elénk tárt jövőkép hamarabb megvalósulhat, mint gondoltuk volna.

2002-ben jelent meg a mozikban a Tom Cruise főszereplésével készült Különvélemény (Minority Report). Miközben az Intellio sajtótájékoztatóján ültem, végig ez járt a fejemben: a sci-fi kezd valósággá válni. Miről is van szó tulajdonképpen? A magyar alapítású Intellio olyan videoanalizáló szoftvert fejleszt, amely képes a kamerák által „látott” képet valós időben elemezni, és az azon látható személyekről, pusztán arcjellegek megfigyelésével következtetéseket levonni.

A bemutatón elhangzottak szerint nem biometrikus azonosításról van szó, ám mégis, meglepően sok és pontos információ szűrhető le. A rendszer az emberi arcokat 99,6 százalékos pontossággal ismeri fel azok esetében, akik a kamera irányába néznek, míg egyéb esetben 98 százalék az arány. 90-95 százalékos pontossággal meghatározható, hogy a vizsgált személy melyik nem tagja, és plusz-mínusz 10-12 év pontossággal azt is képes megsaccolni a szoftver, hogy hány éves a célszemély. Ez elsőre nagy hibahatárnak tűnik, de ha belegondolunk, hogy az ember sem képes sokkal jobban „belőni”, pusztán egy arcot látva az illető korát, akkor máris elfogadható az eredmény.

A technikát egyébként magamon is kipróbáltam. Alig több mint egy évet tévedett a rendszer a beazonosításomkor (igaz, az eredeti koromhoz képest először 8 évvel idősebbnek sorolt be). Meglepően gyorsan képes pontosítani magát az Intellio fejlesztése, alig néhány másodperccel később „fiatalodtam” 7 évet. Az elemzést egyébként – értelemszerűen – jelentősen befolyásolják a környezeti tényezők, például a megvilágítás. Emellett a szokatlan „arcviselet” is megkavarhatja az elemző szoftvert; a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint egy nagyobb üvegű szemüveg, furcsa hajviselet rontja mind a nem- mind az életkorfelismerést.

És hogy mire jó mindez? Nos, az Intellio szerint a kapott adatok egyéneket felismerhetővé tevő adatbázisba szervezésre nem – legalábbis a cég szándékai szerint. Az egykamerás, 1000-2000 eurós árú rendszer felhasználása azonban már a megvásárlón múlik, és ez nem túl megnyugtató a jövőre nézve. Jelenleg egyébként forgalomszámlálásra használják nagy áruházakban – egy belgrádi, Westend méretű bevásárlóközpontban alig két hete telepítettek egy Intellio rendszert. Emellett elemezhető vele, hogy adott hirdetés mennyire hatékony – milyen korú és nemű emberek érdeklődését keltette fel az adott kampány. Sőt, még időszakok szerinti elemzés is futtatható, vagyis az online médianézési szokásokhoz közelítő eredményt kaphat a hirdető a pénzéért, a mintavételezéses statisztikák helyett.

Működés közben az arcfelismerő rendszer

Adatvédelem
Egyáltalán nem vagyok nyugodt a jövőt illetően. Már így is naponta tucatnyi kamera figyel meg minden egyes városlakót még Budapesten is, ha ezt kiegészítjük az egyénekre vonatkozó információk felismerésével, akkor veszélyes fegyver kerülhet azok kezébe, akik képesek az adatok elemzésére. A technikában rejlő lehetőségek nagyok, és magánvéleményem szerint helye is van a szigorúan őrzött, nagybiztonságú létesítmények (például repülőterek vagy katonai építmények) területén, de a kereskedelmi forgalomban való alkalmazása engem, mint magánembert aggaszt.

Úgy teljes azonban a történet, ha az Intellio állásfoglalását is megismertetem az olvasóval. A következő bekezdés a közlemény ide vonatkozó részének szó szerinti idézete (felhívnám a figyelmet az alapbeállítás szóra és környezetére…).

Az arcelemző szoftvert úgy alakítottuk ki, hogy megfeleljen az adatvédelmi törvényben szereplő elvárásoknak. A szoftver alapbeállítás szerint nem rögzíti az arcokról felvett képet, csak és kizárólag anonim adatokat rögzít. A felhasználók azonban maguk dönthetik el, hogy szeretnének e képes felvételt készíteni, avagy sem. Aki szeretne felvételt készíteni, annak be kell tartania a vonatkozó adatvédelmi jogszabályokat és előírásokat is. Mivel egy szervezeten belül is megvannak a jogkörök az adatkezelésre vonatkozóan, ezért a rendszert jogosultság kezelő szolgáltatással láttuk el. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a jogosult személy, vagy csoport, akár távolról is ellenőrizhesse a rendszer működését.

A beágyazott videóért utólag is köszönet az Itcafe-s kollégának.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés