Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Siemens és a Microsoft szabadalmi keresztlicenc-szerződést kötött

Laptop

A Siemens és a Microsoft szabadalmi keresztlicenc-szerződést kötött

A két vállalat szellemi tulajdonát szélesebb körben hozzáférhetővé tette egymás számára.

A Siemens AG és a Microsoft Corporation bejelentette, hogy átfogó keresztlicenc-szerződést kötöttek, amellyel szélesebb körben hozzáférhetővé teszik egymás számára szabadalmi portfóliójukat. A szerződés jelzi, hogy bővül az együttműködés a Siemens és a Microsoft között, aminek köszönhetően mindkét cég szélesítheti választékát, és még teljesebb és vonzóbb megoldásokat kínálhat vásárlóinak. A szerződés feltételeit nem hozták nyilvánosságra.
A Microsoft és a Siemens – mint a technológiai iparág vezető vállalatai – egyaránt jelentős összegeket áldoznak a kutatás-fejlesztésre, ezt az a több ezer szabadalom is bizonyítja, amit a két vállalat Európában, Ázsiában, az Egyesült Államokban és a világ más részein is bevezetett. A szabadalmak licencbe adása jelentős szerepet tölt be mindkét vállalat üzletvitelében.
“Folyamatosan keressük annak lehetőségét, hogy vonzóbb termékekkel és szolgáltatásokkal álljunk nemzetközi ügyfélkörünk rendelkezésére, különösen az informatika és a szoftverek területén. Ez a kiemelt szerep tükröződik a Microsofttal, az informatika egyik vezető cégével megkötött szerződésben is” – fejtette ki Winfried Büttner, Ph.D., a Siemens AG müncheni központjának vállalati szellemi tulajdonért felelős vezetője. “A Siemens világvezető az innováció területén: belső kutatás-fejlesztéssel, vegyes vállalataival, és – a Microsofttal kötött szerződéshez hasonló – stratégiai megállapodásokkal olyan új technológiák megalkotására törekszik, amelyek tökéletesítik az infrastruktúrát az állami és a magánszektorban. Mostantól a Siemens újításait a Microsoft fejlesztéseivel kombinálva erősítjük, így mindkét vállalat termékei több hasznot hozhatnak ügyfeleinknek.”
A Siemens az elmúlt pénzügyi évben 6,3 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre, ami napi több mint 27 millió dollárnak felel meg. Kutatási tevékenységei főként az energiaszolgáltatás, a gyógyászat, a szállítmányozás, a távközlés, az automatizáció és a világítástechnika területére összpontosulnak. Világviszonylatban a Siemens körülbelül 50 000 alkalmazottja foglalkozik kutatás-fejlesztéssel, és 45 000 szabadalommal rendelkezik világszerte, ezen felül további 40 000 szabadalmi kérelme jelenleg elbírálás alatt áll. A Siemens pusztán az Egyesült Államokban is 700 millió dollárt és 6400 alkalmazottjának munkaidejét áldozza kutatás-fejlesztésre.
A Siemens és a Microsoft közötti szoros együttműködés egyik példája a Siemens Information and Communication Networks (ICN) HiPath OpenScape nevű megoldása. Az OpenScape megoldás a Microsoft Live Communications Server 2003-at használja intelligens, valós idejű kommunikációkezelésre. A különböző kommunikációs átviteli közegeket (pl. e-mail, PDA, mobiltelefon, SIP-telefon) az intelligens útválasztási szolgáltatás kapcsolja össze, illetve átalakítja az információkat, hogy azok a megfelelő formátumban legyenek elérhetők. A HiPath OpenScape beállítható Microsoft Office Live Meeting webkonferencia elindítására is, ami így módot ad azonnali ad hoc értekezletek összehívására, oktatásra, közös dokumentumhasználatra és bemutatók továbbítására.
“A Siemensszel kötött szerződés megerősíti a Microsoftnak azt a szándékát, hogy gazdaságilag megfelelő feltételek mellett elérhetővé tegye szabadalmait más cégek számára, erősítve ezzel az iparágon belül fennálló kapcsolatait” – közölte Marshall Phelps, a Microsoft alelnöke és szellemi tulajdonért felelős helyettes jogtanácsosa. “A technológia licencbe adása lényeges része annak, hogy fennmaradjon az informatikai iparágban az egészséges innovációs körforgás. Örömünkre szolgál, hogy a Siemenssel, az iparág egyik vezető cégével működhetünk együtt.”
A Siemens-szel kötött licencszerződés a Microsoftnak a szellemi tulajdonnal kapcsolatos új vezérelvein alapul, amelyeket nemrégiben jelentettek be. Ezek értelmében a Microsoft szélesíti a keresztlicenc-kezdeményezések körét, és lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy licencet szerezzenek a vállalat bővülő kutatási-fejlesztési eredményeinek és meglévő szellemi tulajdonának bizonyos területeire. A Microsoft a folyó pénzügyi évben 6,9 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre, emellett egyre növekvő szabadalmi portfólióját több mint 10 000 kibocsátott és kérelmezés alatt álló amerikai szabadalom alkotja. A Microsoft komoly múltat tudhat maga mögött a más technológiai innovátorokkal való együttműködés terén, és számos olyan vállalattal kötött már keresztlicenc-szerződést, amelyek az elsők közé tartoznak a technológiai kutatási beruházások tekintetében.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés