Connect with us

Hirdetés

technokrata

A lényeg a részletekben rejlik! Mi alapján válasszunk zenestreamelőt?

Kütyük

A lényeg a részletekben rejlik! Mi alapján válasszunk zenestreamelőt?

Az Apple Music idei megjelenésével jóval több okostelefon-használót kezdett érdekelni az online zenestreamelés, azonban a számos szolgáltató közül igen nehéz a választás. Az igazi különbség a részletekben rejlik, hiszen látszólag mindegyik applikáció ugyanazt ajánlja, ugyanolyan áron. Gondoltuk összeszedjük nektek mi az ami egyedivé teszi ezeket a szoftvereket, és mi alapján hozzunk döntést az Apple Music, a Spotify, a Deezer, az Rdio és a Google Music között.

Tesztünk során a hivatalos zenei könyvtárral rendelkező, itthon is elérhető szolgáltatásokat vizsgáljuk, így a SoundCloud és társai most kiestek a körből. Nézzük meg részletesen együtt, melyik előfizetés mit ajánl, és mi az ami egyedivé teszi a szolgáltatásokat!

Spotify

Azért választottuk a Spotify-t első tesztalanynak, mert ez rendelkezik a legtöbb felhasználóval, idén júniusban 75 millió aktív fiókról számoltak be, melyek közül 20 millió előfizetéssel is rendelkezik. Az előfizetés havi 1500 Ft (kerekítve), és a családi csomagot választva minden csatlakozó tag féláron kap prémium fiókot. Tehát ha haveroddal ketten összeálltok (és hajlandóak vagytok egy számláról fizetni havonta) mindössze 2200 – 2300 Ft-ért megússzátok.

Annak ellenére, hogy az Apple Music, a Deezer és az Rdio több számot tudhat magáénak, a 30 milliós számlista így is rendkívül gazdag, és biztosan megtaláljuk majd, amit keresünk.

Természetesen, ahogy a legtöbb konkurenciánál, itt is találunk lejátszási listákat (műfaj és hangulat szerint), ajánlásokat (hallgatásaink alapján) és rádiókat, és a dalokat offline is elérhetjük (mentés után). Ezenkívül megnézhetjük melyik számok vezetnek országok szerint, illetve milyen új albumok jelentek meg a közelmúltban (hallgatásaink alapján összeállítva). A kezelőfelület rendkívül átlátható, és a művészeket, a kapcsolódó előadókat, az Single és nagylemezeket nagyon könnyen elérjük.

A szoftver PC-ken, weben, iOS-en, Androidon és Windows Phone rendszereken is fut, így a kompatibilitással biztosan nem lesz probléma. Még irányíthatjuk is az egyik eszközt a másikról, ha egy fiókkal vagyunk bejelentkezve.

Különlegességek

Nos a korábbiakat a hivatalos oldalon is megtaláljátok, azonban fontos kérdés, hogy ezek hogyan is működnek pontosan.

A “Remote” szolgáltatás egyedülálló az alternatívák között, és tényleg hibátlanul működik. Jómagam is napi szinten használom, hiszen otthoni Hi-Fi rendszerem egy Nexus 4-hez csatlakozik, így csak egy gombnyomás a nappaliba streamelni a zenét. Ide kapcsolódóan ki ne felejtsük, hogy a most megjelent Chromecast Audioval is megtehetjük ezt, de egy már nem használt PC vagy telefon is tökéletes a célra.

Az idén debütált Running funkció is a különlegességekhez sorolható, hiszen ilyet is csak a Spotify-on találsz. Ez a rész a stílus és a lépésütemünk kiválasztása után, a futás ritmusához igazítja a kívánt lejátszási listát, egymásba átkevert számokkal. Edzéshez nem is tudnánk elképzelni jobbat, hiszen a zene sosem áll meg, és még személyre szabott ajánlást is felajánl a program.

Hátrányok

Sajnos a szolgáltatás algoritmusok alapján dolgozik, így az ajánlások és a hasonlóságok felfedezése a szoftveren múlik. Lassan egy éve vagyok prémium előfizető, és napi szinten használom az appot, azonban az ajánlásokban sajnos a legtöbbször csalódnom kell. Sokszor teljesen indokolatlannak tartom két előadó “kapcsolatát” az adatbázisban. Ez a rádió rész használatánál is nagy problémát jelent, de ez persze csak a saját véleményem, kevésbé ínyencek nem jelent majd akadályt.

Deezer

Magyarországon a Spotify testvéreként tartják számon, ugyanis itthoni népszerűsége közel akkora mint az említett riválisé. A funkciók tekintetében ugyanúgy találunk zenei könyvtárat 35 millió dallal, rádiókat, ajánlásokat, és néhány egyedi extrát. Létezik már ingyenes verzió, korlátozásokkal illetve reklámokkal (akárcsak a Spotify-nál), de a havidíj hasonlóképp 1500 Ft.

Fontos tudni, hogy külföldi teszteken azért említik ritkán a szolgáltatót, mert mindössze 6 millió felhasználóval rendelkezik, globális elérhetősége ellenére. Akárcsak testvére, ez is elérhető szinte minden rendszerrel, sőt még webes felületet is kapunk. Az irányítás lehetősége sajnos nincs meg, azonban ezzel csak a Spotify büszkélkedhet.

Különlegességek

A Deezer rendelkezik a legjobb közösségi funkciókkal. Fiókunkon keresztül összeállíthatjuk saját lejátszási listáinkat, illetve dalokat is posztolhatunk, és mindezt mások bekövethetik. Ezáltal létrejön egy emberek által szerkesztett tartalom, ami mindig jobb mint, ha csak algoritmusokkal találkoznánk.

Emellett remek lehetőség, hogy fel tudjuk tölteni saját zenefájljainkat, így egy helyen kezelhetjük összes dalunkat, illetve bárhonnan elérhetjük azokat.

Az egyediségéhez sorolnám még a rendkívül ügyes szoftveres ajánlásokat és kapcsolódó dalokat/előadókat. Tapasztalat alapján sokkal nagyobb arányban szerettem meg a Deezer által ajánlott albumokat a Spotify-hoz képest.

Hátrányok

Nehéz találni negatívumot a szolgáltatásban, hiszen rendesen átgondolt minden részlete, de én azért nem választottam ezt, mert nem elérhető családi csomag, ami szerintem fontos szempont lehet sokaknál. Ezenkívül a Remote funkciót is nagyon hiányolnám a Spotify-ból, de ezt természetesen más hardverekkel pótolhatjuk.

Google Music

Természetesen a keresőóriás is elkészítette már saját megoldását a zenestreamelésre, melyet a Google Zene áruházzal kötöttek össze. Ezáltal egy helyre tették a megvásárolható és a streamelhető zenéket, ami kicsit furcsa látva, hogy egy album árából egy hónapnyi korlátlan zenehallgatást vásárolhatunk (szintén 1500 Ft-os az előfizetés).

Ennek sajnos nincs ingyenes változata, így a 60 napos próbaidőszak után azonnal elkezdik megterhelni számlánkat, és valljuk be biztosan megfeledkezünk majd a határidőről. A 30 millió számmal rendelkező szolgáltatás remekül működik, soha egy megakadás vagy belassulás.

Különlegességek

A szokásos lejátszási listák, ajánlók és rádiókon kívül külön kiemelném a saját dalaink feltöltésének lehetőségét, amit már a Deezernél is nagyon szerettünk.

Egyedi a Thumbs Up funkció, amivel nem csak hallgatásainkkal, hanem dalok szerinti értékeléssel is igényünkhöz igazíthatjuk a programot. Ezáltal jobban megismeri ízlésünket és jobb ajánlásokat ad. Kevesen tudják, hogy ebbe az előfizetésbe a hamarosan érkező YouTube Music Key is beletartozik, de egyelőre ez csak béta verzióban működik.

Hátrányok

A Google applikációjában nincs lehetőség előadók vagy ismerősök követésére, illetve utánaolvasás után azt látom, sokan nem szeretik a szoftver logikai felépítését. Különösen a lejátszási listák zavaróak, ugyanis se dedikált mappát, se keresési lehetőséget nem kapunk hozzá.

Rdio

Bizonyára nem nagyon hallottatok még erről a szolgáltatóról, azonban látva, hogy már itthon is elérhető, gondoltam bevonom az összehasonlításba, hiszen külföldön már a nagyok közé sorolják. A Skype és a Kazaa alapítója, Janus Friis által létrehozott szolgáltatás 32 millió számot tartalmaz, és szintén elérhető a weben, iOS-en, Androidon, PC-n és Windows Phone-on. Az 1500 Ft-os előfizetés előtt 48 órás korlátlan próbaidőszakra van lehetőségünk.

Az ajánlások jóval direktebb módon jelennek meg, mint más applikációkban. Rögtön a főoldalon listázódnak a javasolt állomások, hallgatott előadók meg nem hallgatott számai, és hozzá hasonló előadók, illetve a követéseink.

Különlegességek

Nagyszerű a bitsűrűség állításának lehetősége, mellyel megóvhatjuk mobilnetünket, és Wifihez érve maximális minőségben hallgathatjuk tovább a zenét.

Szintén van lehetőség követés funkcióra, ahol belehallgathatsz, hogy másik mit hallgatnak. Ezáltal is egy emberek által szerkesztett tartalomhoz jutsz, hiszen biztosan találsz majd hasonló ízlésű ismerőst vagy hírességet.

Hátrányok

Sokan kritizálták az appot amiatt, hogy eszköztől és internetsebességtől függetlenül meglehetősen lassan töltenek be a számok, és ez bizonyára a szerveroldali hiányosságból adódik. Tényleg minden keresésre hosszú másodperceket kell várnunk. Ezenkívül sok felhasználó számolt be arról, hogy teljesen eltérő számokat kaptak egy műfajbéli lejátszási listában, tehát itt-ott nem a legjobb a program algoritmusa.

Apple Music

Az Apple Music az iOS 9-cel jelent meg nemrég azonban az iTunes összekötés miatt, már 37 millió számmal rendelkezik, ami egyértelműen vezet az alternatívák között. Azáltal, hogy a szolgáltatás beépült a rendszer zenelejátszójába, egy helyen láthatjuk összes zenénket, és a milliónyi új dal csak egy gombnyomásra van.

Az előfizetés a megszokott 1500 Ft, de a 2500-as családi csomaggal akár hatan is használhatják a programot.

Különlegességek

Mint látjátok, a szoftveres algoritmusok igen nagy szerepet kapnak a streamelő szolgáltatásokban, éppen ezért az Apple nem bízta a véletlenre. Saját szerkesztőséget hozott létre, így kivonta a gépeket az lejátszási listák készítéséből, és valljuk be tényleg érezhető a különbség. Persze a listák rövidebbek kb. 10-30 számot ölelnek fel, de tényleg remek dalokat tartalmaznak.

Mi lenne különlegesebb, mint az exkluzív tartalom. Az Apple számos előadóval megállapodást kötött, hogy új lemezeik először itt legyenek csak elérhetőek (körülbelül 2 hétig), így talán még vonzóbb az előfizetés.

Megemlíthetnénk a Beats Radio-t, amely hírességekkel és neves szerkesztőkkel hozza el a valódi rádió élményt, de sajnos Magyarországon nem érhető el a szolgáltatás.

Hátrányok

Kedvenc rap számaink meghallgatása előtt el ne felejtsük kikapcsolni a szülői korlátozásokat készülékünkben, hiszen addig le lesznek tiltva a legjobb Drake és Lil Wayne dalok. Sajnos erre nem hívja fel a figyelmünket az applikáció, és alapértelmezett minden explicit tartalom tiltott (akkor is, ha telefonunkon ezt nem korlátoztuk korábban).

Emellett el ne feledd, hogy Androidon (2015 őszére ígérik) és a weben nem elérhető a program, így csak az iOS eszközökön élvezhetjük a zenét.

 

Kinek melyiket ajánljuk?

Az Androidos érdeklődőknek egyértelműen a Spotify-t ajánljuk, és ezzel nem csak mi vagyunk így. Tucatnyi technológiai magazin messze a legjobbnak ítélte az alkalmazást. Lévén, hogy felhasználókat tekintve ez a legnagyobb, rengeteg hardveres támogatás érkezik hozzá, nem beszélve a folyamatosan érkező szoftveres újdonságokról és karbantartásról. Családi csomaggal végképp megéri, én magam is így használom. Második helyre tennénk a Deezert, kitűnő ajánlásai miatt, így ha valakinek ez nyeri el a tetszését elsőre, az nem marad le túl sok mindenről.

Az iPhone-osoknak már nehezebb dolguk lesz, hiszen megvan a lehetőségük dönteni a Spotify mellett, azonban a nemrég megjelent Apple Music talán még többet nyújt. Azáltal, hogy egyenesen a telefon zenelejátszójába helyezték mindig kéznél lesz, saját zenéink mellett. A szerkesztők által összeállított tartalom és az exkluzív megjelenések pedig csak a hab a tortán. A három hónapos próbaidő lehetőségét mindenképpen kipróbálnám a helyükben, ha elbizonytalanodnának.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés