Connect with us

Hirdetés

technokrata

Interkönyv – a nyomtatott könyv árának akár ötödéért

Kütyük

Interkönyv – a nyomtatott könyv árának akár ötödéért

Másolásvédelemmel, de olcsón: magyar nyelvű elektronikus könyvek az Interneten. Akár egyes fejezeteket is meg lehet vásárolni, az teljes kiadvány helyett.

Mind gyakrabban hallani elektronikus könyvről, röviden e-könyvről vagy e-bookról. Két dolgot jelenthet ez a kifejezés: elektronikus szövegek olvasására alkalmas eszközt – vagy magát a digitális olvasnivalót. A TypoTEX Kiadó az utóbbi fogalomra új szót kovácsolt: az internetről letölthető könyvet interkönyvnek nevezte el, s ezt a nevet viseli a cég tavaly január óta fejlesztett e-könyváruháza is.

Az Interkönyv projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, a KMOP-2009-1.1.4. jelű, “Elektronikus szakkönyvkiadás – felsőfokú tankönyvkiadás meglévő, kifogyott könyvekre, illetve újak fejlesztésére” című NFÜ-pályázat keretében. Az eredmény több mint 250 mű.

Kínálat
A témakörök a biokémiától a filozófián, fizikán, informatikán és irodalomtörténeten át, a kommunikáción, nyelveken, pedagógián és pszichológián keresztül a vallástudományig és a zeneelméletig terjednek. Az anyag 60-70 százaléka tankönyv. A készlet négyötöde a TypoTEX kiadása, képviseltetik magukat az áruházban más kiadók is: a Balassi Kiadó, a BBS Info Könyvkiadó és Informatikai Kft., valamint az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézete.

„Aktuális és örökérvényű szakkönyvek és felsőfokú tankönyvek érhetők el itt elektronikus formában, köztük olyanok is, amelyek kereskedelmi forgalomban már nem kaphatók.” – mondta Németh Kinga projektvezető – „Egyik fő célunk az volt, hogy feloldjuk a szerző, a kiadó, a tanuló, illetve az olvasó érdekei közötti ellentéteket, kesztyűt dobjunk a tankönyvek igencsak elharapódzott másolásának. Így az Interkönyv lapon kizárólag jogtiszta anyagok szerepelnek, gondoskodtunk a letöltött e-könyvek sokszorosítás elleni védelméről, s olyan árszintet igyekeztünk megállapítani, amely versenyképes a fénymásolással szemben.”

Minden mű tartalomjegyzéke, előszava és tárgymutatója ingyenesen letölthető. Ha valaki az ízelítő alapján kedvet kap a vásárláshoz, annak sem kell a teljes könyvet megvennie – kiválaszthatja csak azokat a fejezeteket is, amelyekre szüksége van. Az árat oldalanként számítja a rendszer: teljes könyv megvásárlása oldalanként 3,50 forintba, a fejezetenként való vásárlás oldalanként 4 forintba kerül. Így az Interkönyv áruházban egy elektronikus könyv ára egy nyomtatott kötetének mindössze ötöde is lehet.

Az interneten általában csak dombornyomott bankkártyával lehet fizetni, ám az Interkönyv elfogad banki átutalást és rózsaszín postai csekkes befizetést is. „Sőt, ha valaki eljön hozzánk, még készpénzben is fizethet.” – tette hozzá Németh Kinga. Várhatóan rövidesen mindezekhez társul a mobil fizetési opció.

A projekt lezárása utáni első évben – vagyis 2011-ben – 3 millió forintos forgalmat várnak az Interkönyvtől, s ezt terveik szerint 2012-re megduplázzák.

Interkönyv Nyílt Nap
Bemutató pizzával és e-könyv kuponnal
Időpont: 2010. szeptember 28. 17 óra
Helyszín: BME ST. épület kiselőadó, 1111 Budapest, Stoczek u. 2.

Egy kis technika
Az ugyancsak elterjedt ePUB formátum mellett világszerte de facto szabvánnyá vált e-könyvek számára az Adobe cég PDF (Portable Document Format, hordozható dokumentumformátum) fájlformátuma, amely megőrzi a könyvek tipográfiáját, s biztosítja, hogy az anyag különböző környezetekben ugyanúgy jelenjék meg. PDF-eket kínálnak a nagy digitális könyvtárak, könyvadatbázisok és -áruházak, és erre a formátumra rendezkedett be az Interkönyv is.

Általában a PDF fájlokat az ingyenesen letölthető Adobe Reader szoftverrel olvashatjuk. Mivel azonban az Interkönyvön kínált e-könyveket a TypoTEXnek védenie kell a másolás ellen, ezeknek az elektronikus köteteknek az olvasásához még egy kiegészítőre (pluginre) is szükség van. Ezt a FileOpen cég fejlesztette ki, s szintén ingyenesen letölthető. Az Interkönyvön vásárolt művek csak számítógépen olvashatók, e-book olvasón, okostelefonon, egyéb hordozható eszközön egyelőre nem. Valahányszor meg próbálunk nyitni egy interkönyvet, a FileOpen kliens ellenőrzi a szerveren: jogosultak vagyunk-e erre. Ehhez a számítógépen és a dokumentumban elhelyezett információkat használja fel.

A megvásárolt PDF fájlt (e-könyvet vagy fejezetet) összesen három regisztrált számítógépen nyithatjuk meg. A számítógép-azonosítás alapja a gép fő hardver-elemeinek egyedi azonosító jele. A rendszer azt a gépet tekinti a „saját számítógépünknek”, amelyet egy egyszerű számítógép-regisztrációkor korábban megjelöltünk. Egy fájl akárhányszor megnyitható, de kinyomtatni csak egyszer lehet. A letöltött fájlban vízjelek azonosítják a vásárlót, a szerzőt és a kiadót.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés