Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kitüntetés a TCP/IP létrehozóinak

Kütyük

Kitüntetés a TCP/IP létrehozóinak

Robert Kahn és Vint Cerf hamarosan abban a megtiszteltetésben részesül, hogy az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetését veheti át George Bush elnöktől.

A múlt héten jelentette be az USA elnöke, hogy olyan illusztris emberek soraiba állhat be az Internet létrejöttéért sokat tevő két kutató, mint például az 1960-as Olimpián aranyérmet szerző, nehézsúlyú bokszoló, Muhammad Ali, vagy Alan Greenspan, aki a FED vezetője volt az elmúlt 18 évben. A Presidental Medal of Freedom nevű kitüntetés ünnepélyes átadásra e hét szerdáján kerül sor, a Fehér Házban.

Nem ez az első magasszintű elismerése a két férfinek: 2004-ben már elnyerték az A.M. Turing Awardot, amely a számítástechnikai Nobel-díjnak felel meg. Már akkor is korábbi munkásságukat akarták honorálni: a két amerikai nevéhez köthető ugyanis a TCP, azaz a transmission control protocol kifejlesztése 1973-ban. A történet bizonyára sokak számára ismerős: az Egyesült Államok védelmi minisztériumának egyik részlege, a Defense Advanced Research Projects Agency (közismertebb, rövidített nevén DARPA) felkérésére hozták létre a TCP-t, egy olyan hálózat kommunikációjának biztosítására, amelynek elosztott működésével akarta garantálni a világ egyik legfejlettebb országának vezetése, hogy egy atomcsapás esetén se bénuljon meg a hadászati irányítás. Nos, szerencsére az atomcsapás elmaradt, a DARPANet azonban kiszabadult katonai hálójából és mára Internet néven a Föld minden szegletében hozzáférhető. Visszatérve a protokollra: a kezdeti állapothoz képest később finomhangolták az elgondolást, és két részre osztották – ez lett a TCP/IP. A protokoll ma az összes internetes kommunikáció alapja.

Kahn 13 évig dolgozott a DARPA-nak, majd a Nemzeti Kutatási Kezdeményezés (Corporation for National Research Initiatives – CNRI) vezetője lett. Ez a nonprofit szervezet 1986-ban azért jött létre, hogy pénzügyi alapot biztosítson az USA nemzeti információs infrastruktúrájának kutatásához és fejlesztéséhez. Cerf pedig jelenleg a Google-nek dolgozik, a következő generációs alkalmazások architektúráit, rendszereit és standardjait igyekszik megalkotni. A férfi a NASA sugárhajtású laboratóriumánál is „hadrendben” áll: itt arra igyekszik kutatótársaival választ találni, hogy milyen legyen az interplanetáris, azaz a bolygóközi Internet. Cerf egyébként igazi munkaholista: a DNS működéséért felelős ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) egyik vezetői posztját szintén ő tölti be.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés