Connect with us

Hirdetés

technokrata

ENSZ-irányította Internet?

Kütyük

ENSZ-irányította Internet?

Az ENSZ átvenné az ellenőrzést az Internet felett.

A múlt hét pénteken jelentette be Yoshio Utsumi, hogy az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniója (International Telecommunications Union – ITU) kész átvenni az Internet feletti ellenőrzést. Az ITU vezetője ezzel világosan deklarálta, hogy szívesebben látna egy multinacionális irányítást, ami a Világhálót illeti, mintsem a jelenlegi helyzet további folytatását. Ismeretes, hogy most az Egyesült Államok „kezében” van az ellenőrzés: a kaliforniai ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) nevű, elméletileg független szervezeten keresztül érvényesíti akaratát az észak-amerikai ország. Teszi ezt annak ellenére, hogy a globális hálózat már évtizedek óta túlnőtt az USA határain.

Már többször is írtunk arról, hogy emiatt a hozzáállás miatt az Egyesült Államoknak több konfliktusa volt, van a többi országgal. A megegyezésre csekély esély kínálkozik: júliusban ugyanis úgy döntött az ország kormányzata, hogy továbbra is meg kívánja tartani történelmi szerepét a root zóna file-ban való változtatások elbírálásában. Ráadásul az Egyesült Államok vezetése az ICANN felett gyakorolt ellenőrzésének mértékét sem fogja csökkenteni – a hivatalos indoklás szerint azért, hogy a szervezet továbbra is a technikai feladatok összehangolt ellátására koncentráljon.

Az ENSZ persze nem utasíthatja az USA-t, és nincsenek is megfelelő eszközei arra, hogy kicsikarja az ellenőrzés átengedését, de ha az észak-amerikai ország megváltoztatná a véleményét, akkor a világszervezet kész lenne átvenni a feladatot. Erre azonban elég kevés a remény; s a kisebb országok attól tartanak, hogy amennyiben az Egyesült Államoknak érdekei úgy diktálják, egyszerűen „lecsatlakoztathatják” őket a Világhálóról. Igaz, ezeknek az aggályoknak főként olyan országok adnak véleményt, mint például Irán, amely atomdúsítási programja révén más országok bizalmatlanságát is kivívta; vagy az ország lakosságának internetezését komolyan cenzúrázó Kína.

Mindazonáltal bekövetkezhet változás a jelenlegi helyzetben: az ENSZ következő ülésén, Tuniszban fogja megvitatni, mit lehetne tenni az ügyben. Ez a találkozó november 16-án kezdődik, s többek között itt kívánják előadni azt a tervezetet, mely szerint 2015-re a szegényebb országok is beleszólást kaphatnának a fejlesztésekbe. Az EU úgynevezett kooperatív modell létrehozását sürgeti.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés