Connect with us

Hirdetés

technokrata

Milyen árakon mozognak most a kötelező biztosítások?

kötelező biztosítás

Garázs

Milyen árakon mozognak most a kötelező biztosítások?

Milyen árakon mozognak most a kötelező biztosítások?

A kötelező biztosítások ára évről évre és járművenként is változik.

Nem mindegy, hány éve vezetünk balesetmentesen, számít a jármű életkora és típusa, és egyebek mellett az is, hogy hány kilométerre lehet megbecsülni az érintett jármű átlagos használatát. A következőkben összegyűjtöttük, milyen tényezőktől függhet a járművünk kötelező biztosításának ára, és hogy milyen esetekben vehetjük igénybe a biztosító segítségét.

A legtöbb biztosító több kedvezményt is kínál a biztosítás megkötésekor. Mivel ez minden esetben egyedi elbírálást igényel, érdemes lehet felkeresni egy biztosítási szakértőt, aki minden lehetőséget számba vetve tud segítséget nyújtani a biztosítás kiválasztásakor. A Biztoshely a kötelező biztosítás árak összehasonlításában is segít.

Mit kell figyelembe venni, amikor kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötünk?

Az, hogy mennyibe kerül egy adott időszakban a biztosítás díja, miniszteri rendeletben meghatározott tényező. A bonus-malus osztályonként meghirdetett tarifák változhatnak akár évről évre is. Ez alapján kalkulálják az alapdíjat, a korrekciókat és a különböző kedvezményeket is. Ebből határozzák meg aztán a biztosítás díját – ez az összeg az, amelyért cserébe a biztosító átvállalja az esetleges okozott kár összegét.

Hogyan állapítják meg az összeget?

A biztosítási díj megállapításához szükség van a gépjármű és az üzembentartó adataira. Ilyen például a hengerűrtartalom, a teljesítmény, az üzemben tartó életkora, stb. Ez lesz az alapdíj. Olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint a jármű külföldi használata, a heti 60 km-nél hosszabb távok megtétele, a sofőrök száma, vagy az üzembentartó más járműveinek a száma. Az évszaknak megfelelő gumiabroncs használata is számít, de a kilométeróra állása vagy az éves futásteljesítmény is ide tartozik.

Mi az a bonus-malus rendszer?

A bonus-malus rendszer a hivatalosan bejegyzett üzembentartó kármentes vezetés jutalmazza. Minél több év telik el baleset nélkül, annál kedvezőbb kategóriába esünk. Károkozás esetén a kedvezményt törlik, de az is előfordulhat, hogy pótdíjat kell fizetni. Minden kármentes év után egyet növekszik a bonus-malus osztályunk, azaz a biztosítás is olcsóbbá válik.

Mikor fizet, és mikor nem fizet a biztosító?

A biztosító akkor egyenlíti ki a károkat, ha azok a jármű normál használata során keletkeztek. A biztosító nem fizet a károkozó jármű kárára, valamint akkor sem, ha a kár üzemi baleset, vagy a gépjármű karbantartása során keletkezett. Állagromlásért, vagy szándékos állagromlásért sem számíthatunk a biztosító segítségére, de akkor sem, ha versenyzés, vagy az arra való felkészülés közben történik a baleset.

Magyarán, ha valakivel a közlekedés során koccanunk, jogosan számíthatunk a biztosító általi kártérítésre – ha nem mi vagyunk a vétkesek. Az alváz rozsdásodásáért nem vállal felelősséget a biztosító, a javíttatás költsége az üzembentartót vagy tulajdonost terhelik.

A szolgáltatók árai között akár 100%-os különbségek is lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy minden évben vizsgáljuk felül meglévő biztosításunkat, mielőtt újat kötnénk!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés