Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ABB robotjai is beszállnak a COVID ellen folytatott küzdelembe

covid

e-Egészségügy

Az ABB robotjai is beszállnak a COVID ellen folytatott küzdelembe

Az ABB robotjai is beszállnak a COVID ellen folytatott küzdelembe

A semlegesítő antitesteket vizsgáló robotizált rendszer kitágítja a koronavírustörzsekkel szemben mutatott immunitás gyors észlelésének lehetőségeit

Az ABB Robotics és a University of Texas Medical Branch (UTMB) közösen fejlesztett ki egy olyan automatizált neutralizáló antitestvizsgáló rendszert, amely az eddig rendelkezésünkre álló eszközök közül a leghatékonyabban képes meghatározni az egyén immunitását a COVID különböző törzseivel szemben.

Az ABB Robotics és a Life Sciences and Healthcare Lab által kifejlesztett, és a Texas állambeli Houstonban található Texas Medical Center Campuson működő rendszer rendkívüli mértékben, 15-ről 1000-nél is többre növelte a naponta elvégezhető neutralizáló antitest tesztek számát. Mivel a rendszer az eddigieknél sokkal több ember mintáját képes kiértékelni a koronavírus különböző törzseire adott immunválasz tekintetében, az automatizált tesztek segítségével az UTMB kutatói világosabb képet kaphatnak a COVID-oltások hatékonyságáról.

A 2019 végén megjelenő koronavírus azóta is folyamatosan mutálódik, ami a vírus terjedésének lassítására és megfékezésére törekvő orvoskutatókat és kormányokat egyaránt komoly kihívás elé állítja. Bár már eddig is számos védőoltást fejlesztettek ki, a vírus gyors mutációja igencsak megnehezíti az egyes variánsok elleni leghatékonyabb védelem kidolgozását.

„A naponta elvégezhető tesztek számának drasztikus megnövelése kulcsfontosságú ahhoz, hogy több adatunk legyen az egyéni immunitásprofilokról, ami nagy segítséget jelenthet a vírus további terjedésének megfékezésében”

– mondta el Dr. Michael Laposata, az UTMB patológiai tanszékének elnök-professzora.

„Az ABB-vel közösen kifejlesztett automatizált rendszer pontos, gyors, rugalmas és biztonságos módot kínál céljaink elérésére azon túl, hogy jelentősen megnöveli a vizsgálatok végrehajtásának sebességét és rengeteg laboratóriumi dolgozót óv meg a manuális tesztelésben rejlő fertőzésveszélytől”

– tette még hozzá.

Az automatizált neutralizáló antitest teszt kifejezett célja egy, a koronavírus szerológiai vizsgálata szempontjából etalonnak tekinthető SARS-CoV-2 semlegesítő antitest kimutatása más fertőzéssel való keresztreakció nélkül. A kapott adatokat a vizsgálat alanya és a kutatók egyaránt felhasználhatják a vakcináció, illetve az infekció útján létrejött immunitás pontosabb értelmezésére. A helyi döntéshozók ezekre az adatokra támaszkodva meghatározhatják, hogyan minimalizálják a további fertőzések kockázatát, és kerüljék el például a koronavírus-gócpontok kialakulását.

„Projektünk jól példázza, hogyan növelheti a robotika a vizsgálatok sebességét és hatékonyságát, miközben biztonságosabbá teszi a benne résztvevő kutatók munkáját”

– mondta Daniel Navarro, az ABB fogyasztói szegmensekért és szervizrobotikáért felelős ügyvezető igazgatója.

„Az UTMB-vel szorosan együttműködve egyesítjük a biológia, a laboratóriumi eljárások, az automatizálás és a szoftverek terén eddig felhalmozott ismereteinket, hogy olyan robotikai megoldást fejlesszünk ki és alkalmazzunk a gyakorlatban, mely információs bázisként nagy léptekkel viszi előre a világjárványra adott válaszunkat.”

Az ABB a leghatékonyabb munkakoncepció kidolgozása érdekében a laboratóriumi berendezések és a robotpozíciók különböző kombinációinak modellezésére, iterációjára és tesztelésére szolgáló RobotStudio® nevű offline programozószoftvere segítségével fejlesztette ki automatizált neutralizáló antitest tesztet. E folyamat eredményeként – a tervezéstől a beüzemelésig mindössze 18 hónap alatt – létrehozott működő rendszer az ilyen típusú projektekhez a jellemzően szükségesnél képest jóval rövidebb idő alatt valósult meg.

„Amit e projekt keretében ilyen rövid idő alatt sikerült elérnünk, az egyszerűen rendkívüli. Még a dollármilliókkal rendelkező nagyvállalatok is csak hosszú évek megfeszített munkájával tudták volna létrehozni azt, amit mi töredék idő alatt megvalósítottunk”

– állítja Juan Garcia, az UTMB laboratóriumi szolgáltatásokért felelős igazgatója.

„Az ABB és a projekt többi résztvevője nélkül semmi nem valósulhatott volna meg mindabból, amit elértünk. Ha végigtekintek mindazon, ami a munkakoncepciónak a RobotStudio® szoftverben történő létrehozásától és szimulációjától a laboratóriumunkban jelenleg is használt automatizált fizikai vizsgálócellák leszállításáig történt, akkor elmondhatom, hogy a szakmában eddig eltöltött 35 évem alatt ilyen hatalmas léptékű csapatmunkában még nem volt részem”

– mondta Laposata.

Az automatizált rendszer további előnye, hogy más típusú vírustesztekhez is felhasználható. És ez csak egy a világszerte megvalósított számos olyan projekt közül, amelyben az ABB robotjainak segítségével keresik a koronavírus elleni védekezés lehetőségeit. További információkért keresse fel egészségügyi portálunkat az abb.com/healthcare címen.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés