Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megvannak 2020 legjobb magyar mobillal készült fotói

world

Dotkom

Megvannak 2020 legjobb magyar mobillal készült fotói

Megvannak 2020 legjobb magyar mobillal készült fotói

Több mint 5000 fényképből választották ki a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyének magyar győzteseit

Egy gyermek születésének megrázó pillanata, a néptánc iránti szeretet és egy spontán elkapott portréfotó is szerepel a Huawei Next Image mobilfotós versenyének magyar győztesei között.

A nemzetközi megmérettetés hazai fordulójában több mint 5000 fényképből választották ki a 6 kategória legjobbjait. A győztes alkotásokat – hat híres magyar fotóművész alkotásával együtt – a budapesti World Press Photo (WPP) kísérő kiállításán a Magyar Nemzeti Múzeumban szeptember 24. és október 25. között a nagyközönség is megtekintheti. A magyar nyertesek emellett továbbra is versenyben vannak a Next Image 10 ezer dolláros (közel 3 millió forintos) nemzetközi fődíjáért.

Az eddigi hagyományoktól eltérően a Next Image mobilfotós versenyen két megmérettetésen is részt vesznek a művek. Először egy hazai, majd egy nemzetközi szakmai zsűri is értékeli a pályázatokat. A magyar eredmények már megszülettek, így gratulálunk a győzteseknek, akik a dicsőség és a kiállítás mellett egy-egy Huawei P40 Pro csúcskészülékkel is gazdagabbak lesznek

– mondta Trubek Zsuzsa, a Huawei Technologies Hungary Kft. PR menedzsere.

A júniusban kezdődött nemzetközi verseny hazai fordulóban több mint 5000 pályamű érkezett hat különböző – Near Far (Közel s Távol); Good Night (Jó Éjszakát); Hello, Life (Hello Élet); Faces (Arcok); Storyteller (Történetmesélő – 3-9 fotóból álló sorozatok) és a videós tartalmak számára meghirdetett Live Moments (Élő Pillanatok) – kategóriában. A beérkezett magyar alkotásokat a Huawei képviselői mellett Révész Tamás, a budapesti World Press Photo kiállítás szervezője, valamint Kiscsatári Marianna, fotótörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa zsűrizte.

A verseny díjnyertes fotói

A Near Far (Közel, s Távol) kategória képei készülhettek normál, vagy a Huawei telefonokban egyaránt megtalálható szuperszéles-látószögű, illetve makró lencsével. A kategória győztese, Varga László nyaralás közben egy nagy eső után sétált a kertben, ahol észrevette a tűlevelek végén cseppekben összegyűlő esőt. A Pine needles & drops címre keresztelt fotón a gömbölyű, lágy formák és a hegyes tüskék kettőssége alkot tökéletes harmóniát.

A Good Night (Jó éjszakát) alkotásai gyenge fényviszonyok közötti fotók, melyek elkészítéséhez a Huawei Éjszakai Módját használták. Kiss Adrienn Urban sundown című nyertes alkotását egy munkahelyi túlóra alatt készítette: az ablakon kinézve látta meg az irodaház ablakán visszatükröződő naplementében a különleges perspektívát.

A Hello, Life (Hello, Élet) mindennapi élethelyzetekről készült, különleges fényképeket mutat be. Az Első találkozás című kategóriagyőztes kép Horváth Edit alkotása, akinek hatodik gyermeke április 9-én, a vírushelyzet kellős közepén született. A fotó, melyben megannyi érzelem benne van, a boldog édesanya és a magzatmázas újszülött első találkozásának örömét és fájdalmát örökíti meg.

world

Faces (Arcok) képei közé a különleges portrék kerültek. Tompa Attila Hard life című győztes fotóját egy panelház tetején, a szőnyegporolónál készítette egykori párjáról, akinek különleges, kék szeme erős kontrasztot alkot az alulexponált arcbőrrel.

A Storyteller (Történetmesélő) kategóriában 3-9 fotóból álló sorozatokkal lehetett nevezni. A győztes, Lovas Réka óvodás kora óta néptáncol. A fotósorozat az ő beöltözését mutatja be, az „unworldly” című sorozat a szavakkal leírhatatlan érzést jelenti, ami akkor keríti hatalmába, ha táncol.

Az idén debütált Live Moments (Élő Pillanatok) kategóriába a videós tartalmakkal nevezhettek. Nagy Réka nyaralása közben, egy tanyán találkozott a kolompolva vonuló tehenekkel. Szabadság című videóval azt szerette volna megmutatni, hogy távol a világ zajától még létezik olyan hely, ahol a szarvasmarhák szabadon legelhetnek.

A zsűrizésben részt vett a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa, Kiscsatári Marianna, fotótörténész is. „Lenyűgözött az a kreativitás, ahogy az egyes kategóriákat megfogták a pályázók. A művészi vénát nem az eszköz, hanem a szemléletmód alkotja, éppen ezért inspiráló volt végignézni a beérkező pályázatokat. Nem volt könnyű dolgunk, de úgy hiszem, sikerült minden kategóriában a legkiemelkedőbb pályázatot kiválasztanunk.”

A budapesti World Press Photo kiállításon a győztesek fotói

A magyar megmérettetés hat kategóriájának legjobb fotóit a budapesti World Press Photo 2020 kiállítás Next Image című kísérő kiállításán is bemutatják a Magyar Nemzeti Múzeumban a díjnyertes nemzetközi és magyar fotográfusok fényképeinek társaságában. A kategóriagyőztesek emellett egy-egy Huawei P40 Pro csúcskészülékkel is gazdagabbak lesznek.

Révész Tamás a budapesti World Press Photo kiállítás szervezője üdvözölte a kísérő kiállítás ötletét. „Úgy gondolom, napjainkban már nem lehet elmenni a mobiltelefonnal készített riportképek és művészi fotók mellett, így örömünkre szolgál, hogy egy külön kiállítás formájában a hazai kiemelkedő fotográfusok képei mellett a Next Image magyar győzteseinek képeit is kiállíthatjuk.”

A Next Image 2020 nemzetközi mobilfotós verseny nemzetközi győzteseit szeptember közepén jelenti be a Huawei. A kategóriák globális nyertesei a Huawei legújabb csúcskészülékei – P40 Pro okostelefonok – mellett ezerdolláros (nagyjából 300.000 forint) pénzjutalomban is részesülnek. A verseny abszolút legjobbjait Grand Prix díjjal jutalmazzák – a három szerencsés győztes tízezer dollárral (mintegy 3 millió forinttal) és egy P40 Pro készülékkel lesz gazdagabb, így van még miért izgulniuk a magyar versenyzőknek is.

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés