Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan állítsuk meg az illegális bevándorlókat?

Dotkom

Hogyan állítsuk meg az illegális bevándorlókat?

Az USA a virtuális falra esküszik.

Az Egyesült Államok déli, szárazföldi határvidéke egyetlen, hosszú szakaszból áll, mely elválasztja Mexikótól. A sivatagos ország ugyan lendületes fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, mégis, lakosainak egy jelentős része még mindig úgy tekint az északi szomszédra, mint az ígéret földjére. A kettejük között levő határon ennek következtében az elmúlt évtizedekben milliószámra szöktek át a mexikóiak; az USA-ban illegálisan tartózkodó bevándorlókat pedig a határőrség eddig nem tudta hatékonyan kiszűrni. Ennek az áldatlan állapotnak azonban hamarosan vége, állította az észak-amerikai ország nemzetbiztonsági hivatalának vezetője a múlt hét péntekén.

Michael Chertoff, a hivatal titkára két dolgot is bejelentett a múlt hét végén. Egyrészt megemelte a határőrök minden egyes elfogott illegális határátlépő után járó fejpénzét, másrészt átadta azt a nagyjából 40 kilométeres virtuális kerítést, amivel az USA láthatatlan falat (Project 28) tervez felhúzni a két ország közé. Ez az első szakasz, melyet a Boeing fejlesztett ki és épített meg, mintegy 20 millió dollárból. Érzékelő tornyok kötik össze láthatatlanul a figyelt határszakaszt, és immár szoftveresen is üzemkész állapotúnak nyilváníttatott a rendszer. Hardveres szinten ugyanis már a tavalyi év közepére elkészültek, ám akkor a programozási feladatokat még nem sikerült megfelelő szinten elvégezni – ennek a tesztelése ért véget a hivatalos, múlt pénteki átadóval.

Sokan ellenzik a „falazást”. Főként a költségek miatt, hiszen mintegy 700 mérföldes, azaz hozzávetőleg 1100 kilométeres határt kellene ilyen módon megvédeni, ami dollárban mérve is milliárdos kiadással terhelné meg az amerikai adófizetők zsebét (és akkor még nem is említettük az üzemeltetési költségeket). George Bush elnök arra kérte a kongresszust februárban, hogy szavazza meg a rendszer továbbépítéséhez szükséges idei 775 millió dolláros büdzsét.

Hatékonyságáról sincsen meggyőzve minden szakértő, annak ellenére sem, hogy a kerítés kínálta védelmet jelenleg négy UAV (unmanned aerial vehicle, robotrepülő) fokozza, amelyet két továbbival tenne még erősebbé a nemzetbiztonsági hivatal. Az UAV-ok révén felülről, szinte műholdas felbontásban lehet „szemmel tartani” a határvidéket. Bennie Thompson, a képviselőház nemzetbiztonsági bizottságát vezető, amúgy Mississippiben, demokrata színekben tevékenykedő honatya szerint túlságosan is bíznak a modern technikában és az ezt szállító cégekben a hivatalnál; holott a határőrök a rendszer néhány – szerintük nyilvánvaló – gyengeségére már rávilágítottak. Ezeket a tapasztalatokat figyelembe kellene venni a további fejlesztések/telepítések során, világított rá Thompson.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés