Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hagyjuk már ezeket a jogvédelmi technológiákat!

Dotkom

Hagyjuk már ezeket a jogvédelmi technológiákat!

Maga Steve Jobs, a DRM egyik legnagyobb alkalmazója írt nyílt levelet a kiadóknak.

Jobs ritka nyílt leveleinek legújabbik példánya a digitális jogkezelési (digital rights management, DRM) eljárások szükségességét vonja kétségbe. Az Apple vezére arra hívta fel a kiadóvállalatok figyelmét, hogy itt lenne az ideje feladni a DRM technikák használatát. A „Gondolatok a zenéről” címet viselő nyílt levél a vállalat Itunes zeneboltjának több éves fennállása óta szerzett tapasztalatait összegzi. Jobs közlése értelmében az Apple-nek azért és csak azért sikerült megállapodnia a hanglemezkiadók négy legnagyobbikával, mert vállalta, hogy létrehoz egy DRM rendszert a dalok másolásvédelmének biztosítása végett.

Az Apple guru szerint a követező alternatívák léteznek. Minden maradhat az eredeti állapotok szerint, az Apple és a terjesztők java maradhat a különböző DRM-eket kínáló ösvényen; vagy a vállalat licencelheti Fairplay másolásvédelmi technológiáját a többi vállalatnak; de a lemezkiadók dönthetnek úgy is, hogy DRM nélküli zenéket kínálnak. Jobs a harmadik változatnak örülne a legjobban. „Képzeljenek el egy világot, ahol minden online áruház olyan DRM-mentes zenét árul, amelyet nyílt, licencelhető formátumokban kódoltak. Egy ilyen világban bármely lejátszó képes bármely zeneboltban vásárolt dal megszólaltatására, és minden bolt olyan dalokat árul, amelyeket bármelyik lejátszón le lehet játszani. Egyértelműen ez a legjobb lehetőség a fogyasztók számára, és az Apple szívesen a magáévá tenné ezt a megközelítést.” – olvasható a levélben.

Reakciók
Érdekes meglátás annak a vállalatnak a vezetőjétől, mely úgy tudja minden korábbi bevételét folyamatosan túlszárnyalni, hogy egy olyan hordozható médialejátszót árul, amely elterjedésének egyik oka éppen a kötöttségekben kereshető. Mike McGuire, a Gartner egyik elemzője szerint: „Azt hiszem, igazán érdekes, hogy az a vállalat, amely a DRM rendszerek legnagyobb haszonélvezője, azt mondja az iparnak: ez probléma és meg kellene oldani.”

A levél egyben válasz lehet azokra a kritikákra is, amelyek az Itunes zenebolt európai megjelenése kapcsán merültek fel. Nemrég történt ugyanis, hogy Norvégiában illegálisnak minősítették az online áruház működését, amiért az ott árult dalok digitális jogkezelése megakadályozza a vásárlók biztonsági másolatok készítéséhez való jogát. Jobs ugyan megérti az európaiak aggodalmát, de azt javasolja, hogy az Itunes-t ellehetetleníteni akaró erőfeszítéseiket inkább a hanglemezkiadók meggyőzésére kellene fordítaniuk, hogy azok DRM-mentes zenéket nyújtsanak a vásárlóknak.

Természetesen a jogtulajdonosok nem kívánnak változtatni a hozzáállásukon. Az RIAA mintha el sem olvasta volna az Apple harmadik utas elképzelését, a Fairplay másoknak való licencelését bőven elegendőnek tartja. A szervezet e-mailben kiadott közleménye szerint Jobs DRM-jének átadása más, hasonló tevékenységet folytató vállalatok részére biztosítani fogja az interoperabilitást, többre pedig nincs is szükség. Az Apple vezér viszont azzal érvelt, hogy a Fairplay licencelésével az eddig szigorúan titkosnak minősített működési eljárás ismertté, sőt, némi hackelés után közismertté válhat. Ez pedig oda vezethet, hogy a vállalat elvesztheti zeneárusítási jogait. Jelenleg ugyanis olyan megállapodásban van a kiadókkal, hogy ha nem tudja pár héten belül kijavítani a DRM technika egy új hibáját, akkor a kiadó akár meg is vonhatja az összes, általa tulajdonolt dal értékesítési jogát az Itunes-tól.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés