Connect with us

Hirdetés

technokrata

Invázió a Neten: IDG konferencia a hálózati biztonságról

Dotkom

Invázió a Neten: IDG konferencia a hálózati biztonságról

Az IDG (International Data Group) lapkiadó hazai leányvállalata nem csupán kiadványairól ismert az IT szektorban, de magas szakmai színvonalat képviselő konferenciáiról is. Az idén már harmadjára megrendezett szakmai fórumuk témája ezúttal a kéretlen reklámlevelek, a vírusok és a crackerek elleni védekezés volt.

Lakatos Mária a Számítástechnika magazin főszerkesztője a fórumot megnyitó beszédében elmondta: a konferencia témáját adó probléma valós és egyre növekvő veszélyt jelent az információs társadalomra. Mindannyiunkat személy szerint is érintő jelenségekről van szó, ezért a meghívott cégek előadásai a szokásosnál közelebbről érintik majd a résztvevőket. A főszerkesztő asszony saját élményeiről is beszélt, amikor közölte: a spam-szennyezés mértékében hamarosan megközelítjük az USA-t, ahol a céges levelezőrendszerek terhelésének felét már a kéretlen levelek adják.

A konferencia első előadója Gulyás Csaba az adatvédelmi biztos közeli munkatársa volt. Előadásában hangsúlyozta, hogy Magyarország már ’92-ben olyan adatvédelmi törvényt hozott létre, mely a mai napig korszerűnek számít, így az uniós követelményeknek is megfelel. Saját szavai szerint „a jogi oldal jól áll”, ami akár a hivatal elbizakodottságra is utalhat. A rendkívül jó hangulatú előadás több aktuális témát is érintett. Többek között megtudhattuk: bizonyos adatvédelmi törvénysértések a bűnüldözés hatékonyságának javítása érdekében kikerültek a BTK-ból, ám a hivatal javaslatával ellentétben úgy, hogy a jövőben már szabálysértésnek sem minősülnek. Ez az anomália is erősíti abbéli kételyeinket, hogy a „jogi oldal” talán még sem áll olyan jól, mint állhatna.

Egy kérdésre válaszolva érdekes és minden bizonnyal valós problémát vetett fel az előadó, miszerint, jelenleg a legmagasabb fokú állami szervek digitális aláírásainak hitelesítését is magáncégek végzik. Tudomásunk szerint a Belügyminisztériumnál fekszik egy saját CA kialakítására vonatkozó projektterv valakinek az asztalfiókjában, ám azzal kapcsolatban már nincs információnk, hogy a kormány mikor látja idejét azt megvalósítani.

Egy másik kérdésre válaszolva Gulyás úr elmondta: az adatvédelmi biztos hivatala szerint, a céges levelezőrendszeren tárolt magánlevelekre ugyanúgy vonatkozik a levéltitok, mint bármely más hagyományos levélre. Ezt az egyszerű hozzáállást azért érezzük sutának, mert egy céges e-mail címre érkező üzenetről csak akkor derül ki, hogy magán vagy üzleti tartalmú, ha már kibontották. A vállalatok azon jogát pedig nehezen lenne elvitatni, hogy az üzleti célra kialakított levelezőrendszerbe érkező leveleket iktassák, illetve ellenőrizzék. Véleményünk szerint szerencsésebb volna, ha az adatvédelmi biztos kidolgozna egy ´policy´ ajánlást, ami tiszta helyzetet teremthetne egy esetleges munkaügyi perben is.

A cégek által tartott előadásokon egyébként már jóval kevesebb érdekes és új dolog hangzott el. A HP prezentációjából megtudhattuk, hogy míg öt éve a floppy lemezek voltak a vírusok fő hordozói (az esetek 86 százalékában), addig már ezek aránya gyakorlatilag nullára esett vissza. A lemezek helyét átvette az e-mail útján közvetített fertőzés, mely csatorna napjainkban a vírustámadások 84 százalékáért felelős.

Az Axelero a konferencián jelentette be, hogy a jövőben minden előfizetőjének és a Freemail rendszer felhasználóinak is nyújt majd szerveroldali vírusvédelmet, melyet a magyar VirusBuster szállít. A BalaBit Kft. pedig olyan technológiát tárt az érdeklődök elé, mely segítségével a tűzfalak képesek lehetnek a titkosított protokollokat is felügyelni és bennük akár vírusszűrést is végezni.

A konferencia összességében jó hangulatban és magas szakmai színvonalon zajlott.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés