Connect with us

Hirdetés

technokrata

Klíma nélkül is izzasztó a helyzet a cseh távközlésben – bonyodalmak Közép-Európa idei legnagyobb pr

Dotkom

Klíma nélkül is izzasztó a helyzet a cseh távközlésben – bonyodalmak Közép-Európa idei legnagyobb pr

A modern időkben már kevésbé ízletes söreiről, mindinkább problémás távközléséről ismerhető fel Csehország. A jelenlegi tulajdonosok közötti nézeteltérések miatt a cég privatizációja körüli viták odáig fajultak, hogy a Cesky Telecom igazgatótanácsa a héten felmentette tisztségéből Přemysl Klíma vezérigazgatót. Egy azonban már most biztos: a távközlési cég jelenlegi privatizációja nem fog megvalósulni.

Vladimír Spidla cseh miniszterelnök a cseh távközlési vállalat jelenlegi privatizációját ellenző sereg élén kivont karddal járva a cseh kormány jelenlegi helyzetét nem tartja olyannyira nyomasztónak, amely szükségessé tenné bármiféle ajánlat elfogadását, ezért szinte biztosra veszi, hogy a kabinet felmondja a Deutsche Bank és a TDC német konzorcium 1,82 milliárd eurós vételi szerződés-ajánlatát. Így könnyen leszögezhető, hogy a Cesky Telecom eladása – a kormány többszöri elhalasztása után -, mely az idei évben a legnagyobb privatizációs ügylete lett volna Közép-Európának, egyelőre meghiúsult, viszont továbbra is nyitott a lehetőség bárminemű eljárás előtt.

A Cesky Telecom magánkézbe kerülését a jelenlegi tulajdonosok közötti nézeteltérések gátolták. Prágai nem hivatalos források arról adtak tájékoztatást, hogy a privatizáció körüli viták következtében szerda délelőtt a Cesky Telecom igazgatótanácsa felmentette tisztségéből Přemysl Klímát, a cég vezérigazgatóját, a megüresedett tisztséget pedig Ondřej Felix, az igazgatótanács elnöke fogja ellátni ideiglenesen.

A kudarcba fulladt magánosításra hivatkozva Bohuslav Sobotka cseh pénzügyminiszter az általa vezetett tárcával együtt január 30-ig javaslatot terjeszt a kormány elé a távközlési vállalat helyzetének rendezésére, amelyet még megbízatási idejének letelte előtt, magánosítás formájában kíván megvalósítani.

A tulajdonosváltó tranzakcióval megbízott J. P Morgan amerikai tanácsadó cég bizonyos tisztázatlan kérdésekre hivatkozva lehetetlennek tartja a cseh távközlési cég jelenlegi privatizációjának befejezését. A holland KPN, amely a Swiscommal együtt a TelSource konzorcium tagja azonban nem lát semmiféle akadályt. A tavaly megkötött egyezség értelmében ugyanis a cseh kormány a Cesky Telecomban lévő 51 százalékos részesedését nem adhatja el a holland KPN és a Swisscom alkotta TelSource 27 százalékos részesedésének meghatározott hányadának egyidejű eladása nélkül. A privatizációs lépésben az eladott részvények egyharmadának erejéig – azaz 17 százalékig – TelSource-részvényt is kellene adni – ez viszont nehezíti a megvalósulást.

A többszöri halasztás végül sokat rontott a cseh távközlési vállalat helyzetén a prágai értéktőzsdén, amelyet a kisrészvényesek sérelmeztek. Nem csoda, hiszen elviekben október vége volt a vezetékes telefonszolgáltató állami tulajdonban lévő 51 százalékának eladási határideje a Deutsche Bank és a dán TDC telefontársaság által alkotott konzorciumnak. A vevőjelöltek részvényeként 334 koronát ígértek a kisrészvényesek által meghatározott legalább 400 korona helyett, amelyet azonban folyamatosan rontott a növekvő bizonytalanság. Hiába a Merrill Lynch befektetési bank november eleji elemzése, amely szerint a Cesky Telecom a legjobban jövedelmező távközlési csoport Kelet-Európában, a kétes helyzet következtében a cég értékpapírjai 40 százalékos diszkonttal forognak a tőzsdén a Matávhoz vagy a Telekomunikacja Polskához képest.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés