Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy fontos fogalom: szabad szoftver – interjú Varga S. Csabával, a FSF.hu Alapítvány kuratóriumának

Dotkom

Egy fontos fogalom: szabad szoftver – interjú Varga S. Csabával, a FSF.hu Alapítvány kuratóriumának

Előző interjúnkban Olvasóink mindent megtudhattak a szoftverrendőrségként elhíresült BSA-ról, jelenleg pedig egy olyan alapítványt vettünk górcső alá, amely a szabad szoftverek magyarországi népszerűsítése és honosítása érdekében jött létre. Az interjút Guskával, azaz Varga S. Csabával, az Alapítvány kuratóriumának elnökével készítettük, akit eddig főként a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének elnökeként ismerhettünk.

Terminal – Mi a szervezet pontos neve?

Varga S. Csaba – “FSF.hu” Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi népszerűsítéséért és honosításáért. Rövid nevünk FSF.hu.

Terminal – Mikor alakult az Alapítvány, kik hozták létre, és mi célból?

Varga S. Csaba – Jelenleg is alakulófélben van, amely azt jelenti, hogy már 1 éve dolgozunk együtt. Első körben “kipróbáltuk” magunkat. Mivel Magyarországon már két egyesület is van, ezért csak akkor akartuk létrehozni ezt az alapítványt, ha már adottak a feltételek ahhoz, hogy tudjunk együtt dolgozni. Fényesen sikerült ez az egy év, és az esztendő végére sikeresen végeztünk az alapítás papírmunkáival is, amelyet néhány hete már be is adtuk a bíróságra – egyelőre pedig várunk.

A szervezetet olyan szabadszoftver-aktivisták hozták létre, akik már idáig is mértéktelen munkát fordítottak a szabad szoftverek terjesztésére és honosítására. A cél ez esetben is ugyanez.

Terminal – Hogyan működik az Alapítvány?

Varga S. Csaba – Köszönjük remekül:) Az Alapítvány egy háromfős kuratóriummal működik, ám ha nem lenne az a maroknyi csapat, amely az alapítvány magját képezi, és akikkel együtt végezzük a munkát, mindez mit sem érne. Ugyanis ennél az alapítványnál sincs szükség tagokra és egyéb szervezeti formákra, egyszerűen aki segíteni tud bármiben, azt szívesen látjuk – és kész. Ugyanakkor formailag mégis szükséges, hogy legyen vezetés.

Terminal – Kik fordulhatnak az Alapítványhoz? Az alapítók kiket kívántak megcélozni?

Varga S. Csaba – Mindenkit aki hisz a szabad világban vagy egyszerűen csak kíváncsi. Nem zárkózunk el senki elől, ennek fényes bizonyítéka, hogy az OpenOffice.org magyarítása nem csak Linux és BSD alá készült el, hanem Windowsra is.

Terminal – Mi kell ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse az Alapítvány által nyújtott lehetőségeket.

Varga S. Csaba – Például az, hogy ellátogat a honlapunkra (kapcsolódó linkeknél megtalálható), és szétnéz a projektek között, majd kiválasztja, amire szüksége van: Mozilla, OpenOffice.org magyarítás, vagy egyszerűen csak a tanácsunkat, állásfoglalásunkat kéri – vagy bármit.

Terminal – Folytattok-e kampányt, avagy a felhasználók hogyan tudhatnak rólatok?

Varga S. Csaba – Egy sikeres projekt lezárásakor általában a sajtó megkeres minket – vagy mi őket -, valamint nemsokára közösen három magyar civil szervezettel együtt a BSA kampányára fogunk válaszolni.

Terminal – Kik a támogatók?

Varga S. Csaba – Nagy szerencsénkre az intervallum a multiktól a nyugdíjasokig tart. A legutóbbi magyarító bulin például volt olyan kispénzű idősebb ember is, aki 2.000 forintot utalt, mert ennyit engedhetett meg magának. Azt mondta, hogy nagyon tetszik neki, amit csinálunk, és erejéhez mérten mindenképpen akart támogatni valamivel. De természetesen a kis és a közepes vállalkozások is látnak bennünk fantáziát.

Terminal – Miben nem értetek egyet a BSA-val?

Varga S. Csaba – A legfontosabb a módszer. Mi semmiképpen nem valami ellen küzdünk, hanem valami mellett. Természetesen elítéljük az illegális szoftverhasználatot, azonban azt is figyelembe kell venni, hogy rengeteg kispénzű ember él hazánkban, akik soha nem fognak tudni megvenni egy Office-t 150 ezerért. Így nagyszerű érzés, hogy nekik azt tudjuk mondani, hogy tessék itt van egy szabad (és ingyenes) OpenOffice.

Másodsorban az sem tetszik nekünk, hogy a BSA hatóságnak tünteti fel magát, miközben egy érdekvédelmi egyesület. De mi mindannyian úgy gondoljuk, hogy abban az időszeletben, amelyben a legtöbb ember felidegesíti magát a BSA újabb és újabb megfélemlítőbb reklámjain, mi inkább nekikezdünk valami új szabadszoftver-munkának.

Terminal – Nem sérti-e a piaci versenyt az Alapítvány tevékenysége?

Varga S. Csaba – Mivel a Microsoft egyeduralma kezd megtörni már lassan a munkaállomások piacán is – köszönhető a Linuxnak és az OpenOffice-nak is. Így azt mondhatom, hogy szabad a piac. Mi nagyon vigyázunk a szoftverlicencek betartására, és mindig a GPL licencet tartjuk szem előtt. Ha az embereknek van lehetősége választani, az talán a demokrácia igazi ismérve.

Terminal – Van-e olyan felhasználó, aki továbbra is a licencdíj fizetése mellett dönt, annak ellenére, hogy ismeri az Alapítvány által nyújtott lehetőségeket?

Varga S. Csaba – Minden bizonnyal, bár pontos adatokat nem tudok mondani. Ennek egyik oka lehet, hogy például a windowsos Office formátumok nagyon elterjedtek, amelyek OpenOffice alatt nem mindig néznek ugyan úgy ki. Mégis nagyon sok cég rájött, hogy ha továbbra is köti magát a Microsoft termékeihez, akkor soha nem jut ki az ördögi körből. Így egyszerűbb egy nagyobb átállást egyszer túlélni, mint minden évben vámot fizetni valakinek azért, mert az előzőleg eladott termékének a hibajavítását kifejlesztette.

Terminal – Mi az, ami miatt a felhasználók mellettetek döntenek?

Varga S. Csaba – Szabad, ingyenes, jó, biztonságos, könnyen fejleszthető, magyar.

Terminal – A kínálatotokban kizárólag ingyenes szoftverek szerepelnek, vagy vannak – a jelenlegi megoldásokhoz képest – minimális költségigényű alkalmazások is?

Varga S. Csaba – Igazából mi nem egy konkrét konfigurációt ajánlunk, hanem adott programokat honosítunk vagy terjesztjük, de MINDIG szabad szoftverekkel foglalkozunk.

Terminal – Személyes kérdés: miért mondtál le a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének elnöki posztjáról?

Varga S. Csaba – Nem mondtam le, egyszerűen csak lejárt a mandátumom és nem indultam újra. Az LME-ben továbbra is aktív maradtam, de úgy érzem, hogy számomra „kevés” a Linux. Az LME azért jött létre, hogy a Linux elterjedését segítse itthon, az FSF.hu azért, hogy minden szabad szoftvert beletegyen a puttonyba.

Ha a Linuxhoz vezető út az, hogy legyen OpenOffice Windowsra, akkor célszerű Windowsra is megcsinálni annak magyar változatát, hogy ezáltal gond nélkül ismerkedhessenek meg a felhasználók egy szabad irodai programcsomaggal, majd később már Linux alatt ismerősként használhassák. Emellett a fő célunk, hogy a GPL a GNU licenc magyar változatát elfogadtassuk itt Magyarországon is. Persze szeretnénk majd csatlakozni az FSF.ORG szervezethez is, melynek létrehozója, Richard Stallman mindannyiunk példaképe.

Terminal – Mióta voltál elnök?

Varga S. Csaba – 1999-2000 között voltam elnök az LME-ben.

Terminal – Mi van/lesz most az Egyesülettel?

Varga S. Csaba – Köszöni jól van, épp néhány hete nyert BB pozitív díjat, és nemrég zajlott a szokásos éves LME konferencia is. Mint mondtam, továbbra is tevékenykedem az LME–ben, csakúgy mint a Magyar BSD egyesületben is. Ami szabad szoftver, az közel áll hozzám…

Terminal – Az Egyesület együttműködik-e az Alapítvánnyal?

Varga S. Csaba – Természetesen. Mi nem ellenségek vagyunk, egy cél érdekében küzdünk. Nekünk viszont nem az a célunk, hogy sok tagunk legyen, hanem hogy Magyarországon mindenki tudjon a szabad szoftverekről, és akinek tetszik, használja is! Valamint képviselni szeretnénk a szabad szoftvert írók és felhasználók érdekeit is. Nem egyszer fordul elő, hogy egy multi egy GPL-es nyílt programot “ellop” és beépíti a zárt programjába, a változtatásokat pedig megtartja magának. Jelenleg itthon, ha ezt egy cég megteszi, maximum mérgesen rászólunk. Nos, ezen mindenképpen változtatni akarunk!



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés