Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan kozmetikázza a CIA az Internetet?

Kütyük

Hogyan kozmetikázza a CIA az Internetet?

Az amerikai hírszerzési hivatal csendben adatokat manipulált.

Ha közvélemény kutatást tartanának arról, hogy melyik enciklopédia a legnépszerűbb a világon, valószínűleg az online Wikipedia nyerne. Az ingyenesen, bárki által hozzáférhető és módosítható adattárháznak azonban van néhány gyenge pontja: például a szabad szerkesztés legalább annyira lehet átok is, mint amennyire áldás. Erre nemrég világított rá a WikiScanner nevű program.

Virgil Griffith fejlesztette ki az alkalmazást, amely tulajdonképpen az online enciklopédia módosításait követi figyelemmel. Ugyan a változtatások anonim módon zajlanak, de az átírások során használt IP-címek révén egy bizonyos szintig visszakövethető, hogy honnan is történt a módosítás. Így derült fény arra, hogy az Egyesült Államok 2003-as iraki inváziójáról szóló bejegyzést több helyen is megváltoztatták – például az ottani veszteségeket mutató grafikát kozmetikázták. De eltávolították a Kubában található Guantanamo öböl légi felvételeit is az adatbázisból (itt található ugyanis a nemzetközi jogokat sokszor be nem tartó börtön, ahol az Egyesült Államok a terrorista(gyanús) személyeket tartja fogva).

A változtatások egy része a CIA és az FBI számítógépes rendszeréből érkezett, állítja a WikiScanner eredményeire alapozva Griffith. Az előbbi ügynökség szóvivője nem tudta megerősíteni, hogy az ő komputerükről történt a beavatkozás, a Szövetségi Nyomozóiroda pedig nem is kívánt reagálni a média megkeresésére. Akárhogy is történt, ez sérti a Wikipedia semlegességi irányelvét, mondta Sandy Ordonez, a Wikimedia Foundation szóvivője. Ugyanakkor, mivel a Wikipedia „önjavító”, a félrevezető bejegyzéseket gyakran igen hamar más önkéntesek felülvizsgálják, és kijavítják a megmásított, kozmetikázott információkat. Ordonez egyébként üdvözölte a WikiScanner megjelenését, bár ilyen nyilvánosság mellett valószínű, hogy a nagyobb szervezetek már figyelni fognak arra, hogy ne saját hálózatukból, hanem mondjuk egy Internet-kávézóból módosítsák a rájuk nézve negatív információkat. Ez pedig beazonosíthatatlanná teszi ezeket a beavatkozásokat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés